Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widziałem coś takiego, rozmawiałem z właścicielem. Zamówił rolety z silnikami Sompy z elektronicznymi wyłącznikami końcowymi i po prostu zaryzykował. Całkowicie zakrył prowadnice i ma świadomość, ze w razie awarii musi pruć elewację by otworzyć rewizję.

Z innej beczki. Robiłem sobie kawałek sufitu podwieszanego i nie miałem gdzie schować trafo do halogenów, było to z 20 lat temu. Wszyscy mi mówili że muszę mieć do niego dostęp bo jak się zepsuje...zaryzykowałem, by się do niego dostać trzeba by wyciąć kawałek sufitu, ponad 20 lat, nic się nie dzieje. Może przesadzamy z awaryjnością?

Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania. Zrobić przy rewizjach podcięcia na całej szerokości węgarka tylko na kilka cm w dól od rolety, żeby zmieścić wiertło do rozwiercenia nitów, zdjąć rewizję i wysunąć ją od okna. Z tym, że mamy od przodu widoczną dziurę. Albo podcięcie tylko na szerokość rewizji ale w dół długie, żeby pod przewierceniu nitów jeden z boków odciągać na dół, aż uda się zdjąć rewizję. Tylko tak na prosto licząc to te podcięcia musiałby być trochę długie:

1.jpg

Chyba sobie daruję ;]

eeetam, na siłę walczyć o to by coś tam zakryć ? Coraz bardziej przychylam się do koncepcji (gdy tylko się zdecyduję ,że chce rolety bo to ciągle nie postanowione) pozostawienia widocznej skrzynki i niczym nie zakrytych prowadnic lub okna z poszerzeniami jak tutaj Swoją drogą, niesamowita skarbnica wiedzy, szkoda, że faceta już tu nie ma. Edytowane przez domowy cieć

ostatnie zdanie popieram

:)

Nie ukrywam, że mi się bardzo podoba, kiedy widać samą roletę, która chowa się "za ścianą", ale w przypadku integro coś za coś. Zasłonię chyba tylko prowadnice do połowy i będzie mi się musiało zacząć podobać.

Zapytam Was jeszcze o taśmy rozprężne. Miałby być montowane między prowadnicą a węgarkiem (1). Ale jest jedno ale. Między ościeżnicą, a prowadnicą i tak będzie hulał wiatr. Czy montować je w tym miejscu, a naroże w między ościeżnicą okna, a prowadnicą pianować przed montażem styropianu i węgarka? Czy przenieść taśmy w miejsce (2) na poniższym rysunku? Taśmy rozprężają się od 4-7mm, chociaż fizycznie trochę więcej. Szerokość - 15mm. Prowadnica jest od końca okna przesunięta o jakieś 10mm.

Taśmy.jpg

Przeczytałem cały wątek i wcale nie jestem mądrzejszy. Powinno się zrobić podwieszony zamknięty z opisem poszczególnych rodzajów montażu i wymienionymi za i przeciw.

Według sztuki montażu okna powinny być zamontowane wysunięte w warstwie ocieplenia i wtedy brakuje? miejsca na rolety - przy 20 cm styro się zmieszczę z roletą?

wmn.jpg

Bo przy cofniętym nadprożu wygląda to tak:

tn.jpg

i wtedy okno nie jest w warstwie ocieplenia na 2/3 obwodu. Czy to ma sens?

Kolejna sprawa - jak czyścić rolety kiedy zamontowane są na fixie? Czy jest prosty sposób demontażu pancerza w celu umycia?

tn.jpg

Według sztuki montażu okna powinny być zamontowane wysunięte w warstwie ocieplenia i wtedy brakuje? miejsca na rolety - przy 20 cm styro się zmieszczę z roletą?

Średnio. Przy balkonach mam skrzynki głębokie na 185 mm, przy oknach 165 mm, okna wysunięte 25mm. Dziś położono u mnie część ocieplenia 20cm i przy skrzynkach przy oknach zostało może 10-15mm miejsca na położenie styropianu na front skrzynki. Na balkonach skrzynki wyjdą na pewno za ocieplenie.

Jak masz dużo kasy :) Ja przy oknach na parterze miałem nadproża ocieplone 5cm XPS. Dla wyrównania wysunięcia okien do rolet dałem 20mm płyty steinothan 107 Steinbachera. Na piętrze przy balkonach miałem gołe nadproża. Podkułem je kilka cm i dałem dwa razy te płyty.

abc.jpg

A dookoła okien jakieś ozdoby pewnie się zrobi, więc problem schowania skrzynek zniknie.

abc.jpg

Ja przy oknach na parterze miałem nadproża ocieplone 5cm XPS.

Czyli coś takiego? :

vn09.jpg

To chyba da się tak zrobić jak się wylewa nadproża samemu, a jakby się chciało nadproża prefabrykowane, bo ja będę miał silkę i do tego są gotowe nadproża.

A jak to się ma do stabilności górnej ramy okna?

vn09.jpg

• 2 weeks później...

Dobry wieczór wszystkim

Jestem na etapie stawiania ścian i w najbliższym czasie muszę podjąć decyzję na temat okien i rolet. Przejrzałem ten kilkuletni wątek na temat rolet i chciałbym się podzielić rozwiązaniem, które tylko teoretycznie będzie eliminować utratę ciepła na styku okno-nadproże. Proszę osoby, które zajmują się montowaniem rolet o ocenę tego rozwiązania z punktu montażu.

ROLETA.jpg

pozdrawiam

Dobry wieczór wszystkim

Jestem na etapie stawiania ścian i w najbliższym czasie muszę podjąć decyzję na temat okien i rolet. Przejrzałem ten kilkuletni wątek na temat rolet i chciałbym się podzielić rozwiązaniem, które tylko teoretycznie będzie eliminować utratę ciepła na styku okno-nadproże. Proszę osoby, które zajmują się montowaniem rolet o ocenę tego rozwiązania z punktu montażu.

[ATTACH=CONFIG]222070[/ATTACH]

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o montaż rolet do zabudowy to przesyłam link: http://www.oknagalio.pl/rolety/rolety-integro

Pierwszy sposób to nadproże w kształcie odwróconego L, drugi montaż na poszerzeniach. Oba rozwiązania ciepłe.

W rozwiązaniu jakie Pan proponuje skrzynka roletowa nie jest zlicowana z oknem, wobec czego nie wiem jak zamontować prowadnice (wg mnie nie ma możliwości).

bwojtek np tak bym zamontował jak zamontowano okna na załączonym obrazku. Zaznaczam, że nie znam się całkowicie na montażu rolet i nie wiem czy tak można

[ATTACH=CONFIG]222354[/ATTACH]

Na tym obrazku pokazujesz kotwy systemu JBD do montowania okien w strefie docieplenia. Prowadnica rolety na której opiera się skrzynka powinna być montowana albo do ramy okna, albo do poszerzeń ramy okna lub bezpośrednio do muru. Innych rozwiązań nie znam.:no:

ok**t rysunek po lewej ze strony www, którą podałeś dokładnie obrazuje to co miałem na myśli. Dzięki. Tylko jedno ale moim zdaniem , aby ocieplenie nadproża i ściany "miały ze sobą lepszy kontakt" ja roletę lekko wysunę, tak aby wystawało przed ocieplenie ściany i zastanawiam się nad obniżeniem w dół.

kapat

ok**t rysunek po lewej ze strony www, którą podałeś dokładnie obrazuje to co miałem na myśli. Dzięki. Tylko jedno ale moim zdaniem , aby ocieplenie nadproża i ściany "miały ze sobą lepszy kontakt" ja roletę lekko wysunę, tak aby wystawało przed ocieplenie ściany i zastanawiam się nad obniżeniem w dół.

kapat

Z tą tylko różnicą, że w twoim rysunku skrzynka nie była zlicowana z ramą okna:) pozdrawiam