Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie do końca jest to prawda. Gdzieś widziałem prowadnice zamontowane jakby na prowadnicy, jakiś specjalny, systemowy dystans zastosować można, poszperam w sieci, jak znajdę, dam link.

Tylko wtedy między oknem a skrzynka pojawia się "dziura" lub widać ocieplenie nadproża

Tylko po co utrudniać sobie życie, kiedy są sprawdzone rozwiązania:yes:

Witam Ponownie

Jestem po dogłębnej analizie tematu montażu rolet. Cel to pogodzić możliwość schowania rolety z eliminacją mostka termicznego. Z pewnością rysunek zastąpiłby to wszystko co napiszę, ale wykonam go później. Zatem mój montaż rolet będzie wyglądał tak:

- cechy obiektu wieniec szeroki na 25 cm, a pod nim nadproże o szerokości 13cm (żadne L19), ściana ocieplona 18cm

- między kasetą, a nadprożem wejdzie styropian 12cm,

- okno z licowane z murem,

- kaseta rolety z licowane z oknem, w ten sposób, że kaseta połączona jest specjalnym piórem (nie wiem jaka jest fachowa nazwa) z oknem. Pióro skracam o około 3cm, tak aby roleta złożona nie przysłaniała szyby. Taki zabieg pozwoli otrzymać ocieplenie o grubości 6,5 cm w najbardziej newralgicznym miejscu (nad tylną ścianą rolety),

- przód rolety pozwala przykleić styropian w celu ukrycia rolety.

W ten sposób zachowujemy ciągłość ocieplenia i możemy schować rolety. Dla kasety 18cm trzeba się pogodzić z faktem jej wystawania.

pozdrawiam

kapat

papi prowadnica do okna - chyba bym wolał jakies rozwiązanie w postaci przymocowania prowadnic do muru, no ale tak zakłada rozwiązanie producenta. W temacie ocieplenia okolicy kontaktu muru z oknem to dość sprawdzone wydaje mi się rozwiązanie "ciepły montaż " + styropian zachodzący na profil.

Domowy oczywiście można przykleić jakieś bonie itp rozwiązania, ja założyłem po prostu 18cm ocieplenia i z czystej matematyki mi wystaje.

Putek oczywiście kotwy JBF zastosuję w górnej części profilu. Jeżeli przeczytałeś moje rozwiązanie to w nim jeżeli zastosuję ocieplenie 20cm to 2 cm zostanie mi do lica ocieplenia z kasetą 18cm schowana w ociepleniu. osobiście okno wysunięte poza lico muru i kotwy JBF wkoło okna - takie rozwiązanie do mnie nie przemawia. Okno zlicowane z murem ma dobre oparcie.

U mnie okna wysunięte 25mm poza lico muru, styropian 20cm i skrzynki 185mm schowały się 5-10mm w styropianie. Na wypadek, gdyby się nie schowały miałem zrobić jakieś ozdoby wokół okien.

Podobnie będę montował rolety.

Nadproże mam cofnięte na każdym oknie o 7-8 cm. Planuje docieplić je styropianem. Okna zlicuje z murem. Największe puszki w oknach balkonowych to 185mm więc liczę że w moim ociepleniu 18cm się zmieszczą w styro tak żeby nie było ich widać.

Ważne aby na etapie budowy pomyśleć o cofnięciu nadproża a w projekcie o zwiększeniu grubości ocieplenia...

Pozdrowienia

Chciałbym przywołać temat sterowania roletami... (bez zakładania nowego tematu)

Trochę zapoznałem się z tematem na forum i ze strony sterowanierolet.pl

Chciałbym jednak parę rzeczy potwierdzić bo nie jestem specem w tym temacie...

Luty/marzec montujemy okna i rolety integro a potem instalacje - z racji tego, że tata jest elektrykiem postara mi się wszystko zrobić jak zaplanuje. Jednak nigdy instalacji nie robił w stosunku do rolet.... - pracuje za biurkiem :)

Na początek potrzebujemy włącznik przy każdym oknie (góra-dół) plus oddzielnie zamykana z wspólnego załącznika góra, dół i wsio razem (ewentualnie podłączonego pod zegar).

Czy do tego wystarczy wykonać instalację, łącząc wszystkie napędy jednym 5-cio żyłowym przewodem dodając do każdej puszki łącznik RCS i gdzieś tam łącznik grupowy (w moim przypadku 3 - góra, dół, i razem)? Z kolei 3 zyłowym przewodem łącze silnik i łącznik żaluzjowy góra-dół, tak?

Rozumiem też że włącznik grupowy który obsłuży zamykanie wszystkich rolet będzie mógł być przy wyjściu z domu przez garaż lub drzwi wejściowe?

Czy w przyszłości taki układ da możliwość wprowadzenia jakiejś centralki, która urozmaici system np. centralą ochrony włamaniowej czy pożarowej, czujnik wiatru itp. (co prawda pewnie nigdy się nie przyda ale w razie potrzeby...)

Jakieś podpowiedzi do tego systemu? A może polecicie jakieś inne źródła? Rolety będą montowane z firmy http://www.master.kalisz.pl/

Pozdrawiam i zainteresowanym dziękuje za rady :)

Dzwoniłem do firmy o te dane i tak:

Mają swoje silniki pod ich logo ale tylko kablowe na klawisz.

Z przeciążeniowych mają somfy, nice i yooda z naciskiem na yooda (cena do jakości).

Więc jeśli chodzi o wybór silników więc raczej przeciążeniowe z silnikiem yooda???

Tutaj (zresztą w somfie i nice też) polecali podłączyć odbiorniki (połączenie roleta-klawisz) i do tego pilot 4/16/32 kanałowy w zależności od ilości rolet. Odbiornik jest wbudowany w klawisz góra/dół - czyli sterujemy z miejsca i z daleka przez pilot...

Może ta opcja będzie najlepsza?

Czy w takim razie trzeba dodatkowo każdy klawisz łączyć kablami skoro będzie pilot? Czy da się do tego podłączyć potem jakąś centralkę?

Uprzedzili mnie jeszcze aby potem dobrze skonfigurowac automatykę żeby zamknąć wszystko w jednym pilocie (brama wjazdowa, brama segmentowa).

Teraz coś podpowiecie? Więcej informacji nie wyciągałem bo nie wiem co jest jeszcze istotnego.

Na twoim miejscu wybrałbym silnik z odbiornikiem a do tego pilot wielokanałowy ze sterowaniem czasowym oraz jakieś dodatkowe piloty jeżeli jest taka potrzeba. Roletę wystarczy wówczas podpiąć tylko do zasilania.

Stosowanie przełączników przy każdym oknie uważam za niepotrzebne. Ale to moje zdanie:)

Nie pomyślałem o tym szczerze mówiąc...

Jeśli już byłby odbiornik i pilot to rzeczywiście przełączniki zbędne... Pilot wszystko załatwi lub kilka...

Co wtedy przy ewentualnej centralce (która urozmaici system np. centralą ochrony włamaniowej czy pożarowej, czujnik wiatru itp.) nie będzie kucia ścian itp? Czy trzeba zdecydować się na jedno rozwiązanie czy można to jakoś zrobić sprytnie aby w każdej chwili móc to ruszyć i wykorzystać potencjał rolet??

Ktoś może przedstawiłby swoje rozwiązanie z domu? Mnie by to pomogło...

Nie pomyślałem o tym szczerze mówiąc...

Jeśli już byłby odbiornik i pilot to rzeczywiście przełączniki zbędne... Pilot wszystko załatwi lub kilka...

Co wtedy przy ewentualnej centralce (która urozmaici system np. centralą ochrony włamaniowej czy pożarowej, czujnik wiatru itp.) nie będzie kucia ścian itp? Czy trzeba zdecydować się na jedno rozwiązanie czy można to jakoś zrobić sprytnie aby w każdej chwili móc to ruszyć i wykorzystać potencjał rolet??

Ktoś może przedstawiłby swoje rozwiązanie z domu? Mnie by to pomogło...

prawdopodobnie proponują ci zwykły napęd a włącznik klawiszowy ma wbudowane radio.przy takim rozwiązaniu musisz mieć do wszystkich rolet włączniki .osobiście brał bym wszędzie włączniki klawiszowe bo piloty lubią się gdzieś zapodziać.

ale opcja silników radiowych dla mnie również była by lepsza.

z naciskiem na gwarancję:)

rolety no name i nie chcą podać producenta?