trafal 24.11.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam, mam pytanie do znawców tematu: mam stan surowy otwarty i na wiosnę palnuje zamontować okna i rolety zewnętrzne. W domu mam nadproża betonowe wylane na równo ze ścianą. W jaki sposób przygotować te nadproża do montażu rolet? Zastanawiam się czy w największych oknach (taras 230cm wysokości i balkon 200cm wysokości)podkuć je lekko aby umieścić tam styrodur np. 2 cm pomiędzy roletę na nadproże? Ocieplenie planuje 20 cm. Proszę o rady na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 24.11.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 2cm XPS to chyba trochę mało. Ja w 3 oknach balkonowych podkuwałem nadproża i dałem 2x20mm płyty PUR/PIR w osłonie alu. Z tym, że u mnie okna są wysunięte 25mm poza lico muru i to dało mi te 25mm więcej na ocieplenie nad nadprożem. Przy oknach balkonowych jednak nie było tak kolorowo, bo przy oknach wstawionych w pionie jak na dole okno wystawało 25mm to przy nadprożu od 0-15mm tylko i kułem nawet 5cm w głąb nadproże (syzyfowa praca;)) Przy reszcie okien miałem w nadprożach 5cm XPS i na to dałem jeszcze jedną warstwę tych płyt. Przy ociepleniu 20cm wszystkie skrzynki schowały się pod ociepleniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 24.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Tak własnie taki system proponują z włącznikiem klawiszowym i odbiornikiem w niego wbudowanym - sterowanym pilotem - wtedy mam i radiówkę i włącznik klawiszowy... Czy takie sterowanie można ewentualnie zestawić z jakimś systemem do centralnego sterowania? Czy radiowo to się da połączyć? Gwarancja na silniki do rolet - 5 lat.firmy, które proponują: somfy, nice i yooda (z naciskiem na te ostatnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 24.11.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Kolego @putek w jaki sposób podkuwałeś te nadproża? Może piłą diamentowa ponacinałbym te nadproża a potem majzlem podkuć? Generalnie to mnie nie pocieszyłeś - droga przez mękę wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 25.11.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) My dokładnie nacinaliśmy takie kwadraty gdzieś 5x5cm i później skuwaliśmy młotkiem udarowym. I na nadprożu dwa razy taka operacja. Trzy nadproża długości 2m zeszło jednej osobie cały dzień zabawy. Bardzo grzeje się flex przy tym. Proponuję zakupić dobrą tarczę diamentową. Ja miałem szczęście, że nie trafiłem na zbrojenie, które u mnie było centymetr głębiej. Będziesz miał o tyle łatwiej, że nie masz jeszcze zamontowanych okien. Edytowane 25 Listopada 2013 przez putek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 25.11.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Tak własnie taki system proponują z włącznikiem klawiszowym i odbiornikiem w niego wbudowanym - sterowanym pilotem - wtedy mam i radiówkę i włącznik klawiszowy... Czy takie sterowanie można ewentualnie zestawić z jakimś systemem do centralnego sterowania? Czy radiowo to się da połączyć? Gwarancja na silniki do rolet - 5 lat. firmy, które proponują: somfy, nice i yooda (z naciskiem na te ostatnie) z naciskiem na te ostatnie bo te ostatnie mają właśnie takie radio wbudowane w łącznik klawiszowy. w nice możesz mieć silnik radiowy z elektronicznymi krańcówkami i normalnie przewodowo podłączyć łącznik klawiszowy. w somfy już wychodzi przełącznik radiowy naścienny. Ogólnie są różne warianty centralnego sterowania zarówno przewodowe jak i radiowe. więc w każdym z rozwiązań można zastosować centralki tylko warto o tym wspomnieć przy zakupie a na pewno przy rozprowadzaniu instalacji elek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 25.11.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 My dokładnie nacinaliśmy takie kwadraty gdzieś 5x5cm i później skuwaliśmy młotkiem udarowym. I na nadprożu dwa razy taka operacja. Trzy nadproża długości 2m zeszło jednej osobie cały dzień zabawy. Bardzo grzeje się flex przy tym. Proponuję zakupić dobrą tarczę diamentową. Ja miałem szczęście, że nie trafiłem na zbrojenie, które u mnie było centymetr głębiej. Będziesz miał o tyle łatwiej, że nie masz jeszcze zamontowanych okien. Kolego możesz napisać na jakiej wysokości skuwałeś nadproża? Nie wiem jakiej wysokości są te kasety, ja nadproża mam wysokości pustaka porotherm 24 cm i nie wiem czy na całej wysokości ma to skuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 25.11.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Kolego możesz napisać na jakiej wysokości skuwałeś nadproża? Nie wiem jakiej wysokości są te kasety, ja nadproża mam wysokości pustaka porotherm 24 cm i nie wiem czy na całej wysokości ma to skuwać. wszystko zależy od wysokości okna tak w przybliżeniu to do rolet do niskich okien puszka ma 13,7cm wyższych 16,5 a tarasów 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 25.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) wszystko zależy od wysokości okna tak w przybliżeniu to do rolet do niskich okien puszka ma 13,7cm wyższych 16,5 a tarasów 18cm Tak jak pisze witek. Ja przy oknach dawałem ocieplenie wysokie na 20cm, a przy balkonach na 25cm (i tyle tam podkuwałem). Płyty później szczelnie wypełniłem pianką rozprężną dookoła, a przed ich klejeniem na profilach okien kleiłem taśmy rozprężne (od spodu tych płyt ociepleniowych). Przy montażu ocieplenia uszczelniałem dokładnie pianką górny róg skrzynek rolet na styku z płytami PUR, a styropianem. Edytowane 25 Listopada 2013 przez putek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 26.11.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 dostałem wycene rolet zewnętrznych INTEGRO, Czy te ceny są do przyjęcia (nie jest oddzielnie policzony montaż więc te ceny go obejmują):m2 rolety: 230złSilnik przewodowy Yooda z det.przeszk.: 300zł / sztPrzełącznik z wbudowanym odbiornikiem: 120zł / sztPilot 15 kanałowy: 150zł Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 26.11.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Tak jak pisze witek. Ja przy oknach dawałem ocieplenie wysokie na 20cm, a przy balkonach na 25cm (i tyle tam podkuwałem). Płyty później szczelnie wypełniłem pianką rozprężną dookoła, a przed ich klejeniem na profilach okien kleiłem taśmy rozprężne (od spodu tych płyt ociepleniowych). Przy montażu ocieplenia uszczelniałem dokładnie pianką górny róg skrzynek rolet na styku z płytami PUR, a styropianem. [ATTACH=CONFIG]226881[/ATTACH] Dziękuje kolego witek i kolego putek. Rozumiem ze tam gdzie mam okna balkonowe i tarasowe to muszę podkuć te 24 cm (wysokość nadproża), dla okien 150 cm to 17 cm powinno być ok. Dla niższych te 15 cm powinno wystarczy? Poprawcie mnie jeżeli jestem w błędzie. Zastanawiam się też nad problemem ze zbrojeniem którem może się okazać finalnie że będzie bliżej niż 4 cm od krawędzi zewnętrznej i co wtedy mam zrobić? Na tą chwile to poszukam piły i ekipy aby w marcu zrobić szybką akcje przed montażem okien. Pozdrawiam. Edytowane 26 Listopada 2013 przez trafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.11.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 na sam początek to skonsultuj to z kierownikiem budowy .co do cm to dobrze podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 13.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 WitajcieNa wiosnę będę startował z roletami - najpewniej INTEGRO, chyba, że coś innego jeszcze zasugerujecie. Mam cofnięte o 5-7cm nadproże względem "lica" ściany. I teraz pytanie. Co najlepiej zastosować na ocieplenia tej wnęki? Został mi z fundamentów xps 5cm,nada się, czy jednak coś innego? Ocieplenie elewacji będzie 20cm, tak, że wszystkie puszki mam nadzieję schowają się w nim.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jungalski 15.12.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, Może i jestem w lepszej sytuacji, bo nie mam jeszcze wybudowanych ścian, ale mętlik po przeczytaniu tylu stron jest całkiem spory. Ściany buduje z 24 cm suporexu, 20 cm styro, stosując nadproża strunobetonowe 12cm (wychodzą dwa nadproża na okno) Czy chcąc cofnąć nadproże mogę użyć tylko jednej belki uzyskując w ten sposób 12cm wnęki na ocieplenie? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Jungalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.12.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam, Może i jestem w lepszej sytuacji, bo nie mam jeszcze wybudowanych ścian, ale mętlik po przeczytaniu tylu stron jest całkiem spory. Ściany buduje z 24 cm suporexu, 20 cm styro, stosując nadproża strunobetonowe 12cm (wychodzą dwa nadproża na okno) Czy chcąc cofnąć nadproże mogę użyć tylko jednej belki uzyskując w ten sposób 12cm wnęki na ocieplenie? Z góry dziękuję za pomoc. Tak, możesz o ile nośność nadproża będzie wystarczająca dla tego co nad nim. Okna zapewne będą zlicowane z murem zewnętrznym więc 12 cm ocieplenia pod skrzynką to sporo ale niczemu nie przeszkadza jeżeli chodzi o prawidłowość montażu okien, zwłaszcza tych na ramie ok 9cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 16.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Przypominam się z pytankiem. Czego najlepiej użyć do ocieplenia tej 5-7cm wnęki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiloGwoździ 31.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Witam. W telegraficznym skrócie koncepcja:- ściana silka 24, okna montaż w warstwie ocieplenia; ocieplenie 30cm; duży nacisk na energooszczędność.Misja "jak najmniejsze mostki cieplne :yes:" zakłada montaż rolety elewacyjne na warstwie styropianu.Teoretycznie same plusy: + nie łączę rolety z oknem; + pozbywam się braku izolacji pod skrzynką rolety + nie zmniejszam powierzchni przeszklenia.Ale 1. jak skrzynkę montować do styropianu?2. jak prowadnice rolet zamocować do styropianu?3. jak przeprowadzić przepust na taśmę do podnoszenia/opuszczania rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 31.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 pkt.3 kłóci się z założeniami, to taka pierwsza moja uwaga, a w reszcie niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie. Na czuja tego nie da się bez żadnej dodatkowej konstrukcji zamontowac w styriopianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.01.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Przypominam się z pytankiem. Czego najlepiej użyć do ocieplenia tej 5-7cm wnęki? i co zostało zastosowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 17.01.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Na tę chwilę jeszcze nic, bo jest czas. Zostało mi kilka płyt styroduru 5cm z ocieplenia fundamentu i za tym bym optował? Dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts