Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam. W telegraficznym skrócie koncepcja:

- ściana silka 24, okna montaż w warstwie ocieplenia; ocieplenie 30cm; duży nacisk na energooszczędność.

Misja "jak najmniejsze mostki cieplne :yes:" zakłada montaż rolety elewacyjne na warstwie styropianu.

Teoretycznie same plusy: + nie łączę rolety z oknem; + pozbywam się braku izolacji pod skrzynką rolety + nie zmniejszam powierzchni przeszklenia.

Ale

1. jak skrzynkę montować do styropianu?

2. jak prowadnice rolet zamocować do styropianu?

3. jak przeprowadzić przepust na taśmę do podnoszenia/opuszczania rolety

Za bardzo się nie da na 300 powiesić roletę. Na 200 jest już problem jak anty włam np. Ja najgrubiej wieszałem na 240 i trochę masakra była. Chyba że zastosujesz jakąś kotwę chemiczną i w nią wkręcać kołki ale to kotwa Ci mostek zrobi czyli wracasz do punktu wyjścia.

A nie lepiej dać podtynkową do balkonów 2300 pójdzie Ci w skrzynie 210. Czyli w 300 elewacji spokojnie się zmieścisz, prowadnicę do okna przykrywasz. Jak wysuniesz okno to będzie miejsce na docieplenie skrzynki. Od czoła zasłonisz elewacją.

Przepust na taśmę?

Mostek? Czy nie przesadzasz? Ile tych "mostków" będziesz miał? Poza tym są specjalne kotwy chemiczne Fischera do takich montaży, rolet czy markiz

Kotwy te mam na myśli Kolega wcześniej wyraźnie pisze zero mostów Jeżeli zastosuje kotwe która musi sie trochę rozejsc na boki pod ociepleniem

jego kosztem to mamy mały mosteczek lub miejsce widoczne na kamerze Wiem ze to trochę nadgorliwość ale " zero mostów "

Witam

Kotwy te mam na myśli Kolega wcześniej wyraźnie pisze zero mostów Jeżeli zastosuje kotwe która musi sie trochę rozejsc na boki pod ociepleniem

jego kosztem to mamy mały mosteczek lub miejsce widoczne na kamerze Wiem ze to trochę nadgorliwość ale " zero mostów "

hehe "zero mostków" powodzenia życzę :)

Pozdrawiam

Kotwy te mam na myśli Kolega wcześniej wyraźnie pisze zero mostów Jeżeli zastosuje kotwe która musi sie trochę rozejsc na boki pod ociepleniem jego kosztem to mamy mały mosteczek lub miejsce widoczne na kamerze Wiem ze to trochę nadgorliwość ale " zero mostów "

Przepraszam ale czy widziałeś takie "mostki" w kamerce? jak tak to pokaż to na zdjęciu, powiem Ci tylko, ze zdjęcie termowizyjne NIE JEST PODSTAWĄ do oceny ilości strat czy jakichkolwiek roszczeń.

Co najwyżej może wskazać miejsca o obniżonej temperaturze (patrząc od wewnątrz) i tylko tyle, interpretacja powodów to zupełnie inny temat.

Luuuudzie, czy wam naprawdę już zaczyna obijać ?

Zaklej sobie wszystkie dziurki od kluczy w drzwiach bo masz przeciąg i niekontrolowaną ucieczkę ciepła

Nie widziałem bo nigdy czegoś takiego nie robiłem. Do jednej prowadnicy potrzebujesz cztery otwory do których musisz wpuścić kotwę chemiczną minimum na 15 cm przy tej grubości na boki rozejdzie się tej kotwy dość dużo czyli przy prowadnicach nie masz 30 cm ocieplenia tylko 15 cm albo mniej to masz mostek tak czy nie ? Wyluzuj człowieku bo dziury od zamka też możesz mieć różne np. Winkhaus ma zapadkę obrotową i nie masz dziury. Co do tej interpretacji i roszczeń ( nie wiem jaki związek z tematem) to masz tyle racji ile z zamkami dziurawymi.

Poczytaj sobie stronę wyżej i zrozum w czym jest problem. Ktoś chce sobie max ocieplić dom wyeliminować wszelkie straty i ma do tego pełne prawo dlatego też pyta czy da się roletę zamontować na 30 cm ocieplenia, a Ty już tu jakieś prawo o zdjęciach wprowadzasz.

zamiast się nabijać zastanów się czy nie przesadzasz w swojej ocenie tych "mostków"

Chcesz mieć dobrze, zamocuj na kotwy chemiczne aczkolwiek o wiele lepszym mechanicznie rozwiązaniem byłoby dodanie do okien poszerzeń przy zamontowaniu rolet na ościeżnicy i później ociepleniu tego wszystkiego. Mechanicznie masz gwarancję stabilności, termicznie współczynnik liniowy na styku okno-mur bezie ostro poniżej 0,05 - wartości jaką przyjmuje się dla montażu w licu ściany przy zakryciu ok 3 cm ościeżnicy ociepleniem.

Zadecydujesz dalej sam co i jak

Tylko powiem Ci że nawet jak i tych okien będziesz miał i ze sto, po 8 kotew na okno, to nawet nie uda ci się wyliczyć jakiej wielkości to będą straty na tym "mostku cieplnym"