Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale zabawni jesteście naprawdę

ktoś pytał to starałem mu się odpowiedzieć

a co do tego przewijania ludzi na forum to niestety już 6 lat tu sobie buszuje "młodziaki" tylko nie nabijam postów

cieszę się że poprawiłem ci humor :) nie będziesz musiał w domu odreagowywać

6 lat no kopa czasu i nie wiesz że forum to miejsce gdzie możemy się wyszaleć :D

patrz i tym sposobem mam już 2tys coś postów kurde już niedługo 3 później 10 20 30 będę mógł iść na miasto z podniesioną głową bo mam x wpisów

Kurczę, czuję się jakoś winny, za wywołanie tej kłótni/sprzeczki.

Chciałem podziękować witkowi, przemkowi i nikomu za pomoc.

Zadałem te pytanie, aby wybrać dla mnie optymalny sposób montażu rolet. Im więcej porad, tym lepiej dla mnie. Wszystkie są dla mnie cenne, a decyzję podejmę ja.

Jakby ktoś miał jakieś jeszcze cenne wskazówki, serdecznie dziękuję.

Ale... nie skaczmy sobie do gardeł -> to jest bez sensu. Szanujmy jedni drugich. Być może dzieci nas czytają...

Kurczę, czuję się jakoś winny, za wywołanie tej kłótni/sprzeczki.

Chciałem podziękować witkowi, przemkowi i nikomu za pomoc.

Zadałem te pytanie, aby wybrać dla mnie optymalny sposób montażu rolet. Im więcej porad, tym lepiej dla mnie. Wszystkie są dla mnie cenne, a decyzję podejmę ja.

Jakby ktoś miał jakieś jeszcze cenne wskazówki, serdecznie dziękuję.

Ale... nie skaczmy sobie do gardeł -> to jest bez sensu. Szanujmy jedni drugich. Być może dzieci nas czytają...

U mnie nawet dużych liter nie było wiec wszystko na wodzy:D

• 2 weeks później...
Za bardzo się nie da na 300 powiesić roletę. Na 200 jest już problem jak anty włam np. Ja najgrubiej wieszałem na 240 i trochę masakra była. Chyba że zastosujesz jakąś kotwę chemiczną i w nią wkręcać kołki ale to kotwa Ci mostek zrobi czyli wracasz do punktu wyjścia.

A nie lepiej dać podtynkową do balkonów 2300 pójdzie Ci w skrzynie 210. Czyli w 300 elewacji spokojnie się zmieścisz, prowadnicę do okna przykrywasz. Jak wysuniesz okno to będzie miejsce na docieplenie skrzynki. Od czoła zasłonisz elewacją.

Przepust na taśmę?

A nie myślałeś żeby wyłożyć wnękę okienna 50 mm EPS200 , zamontować okno, zrobić na zewnątrz ramkę z położonych na płask kolejnych 50 mm EPS200 , na to przykręcona skrzynka wraz z prowadnicami, jak masz zwykła skrzynkę 18 to jeszcze mieścisz się w 25 centach ocieplenia. Ja mam Silkę 24 + 25 centów styropku na zewnątrz.

• 3 weeks później...
Gość grend

Witam

Jestem po lekturze i mam dwa pytania

1. W momencie budowy domu lepiej osadzić kasetę rolety nad oknem podwyższając nadproże czy budować cofniete o 5 cm nadproże od razu nad oknem

2 W momencie cofnietego nadproza czy jest mozliwe osadzić prowadnice rolety z 18 cm od okna na styropianie aby była "poducha powietrzna" czy lepiej standardowo od razu przy oknie

Gość grend
Ja uważam, że lepszym rozwiązaniem jest cofnięcie nadproża i montaż później rolet typu INTEGRO/INTERMO.

Prowadnice lepiej zamontować przy oknie. Poducha 18 cm powietrza nie działa.

Ta większa poducha nie działa ? Bo według mnie to była główna przyczyna aby jednak zdecydować się na wariant 2. Generalnie większość poleca kasetę nad nadprożem - czym to jest spowodowane ?

Gość grend
poducha działa do 20 mm powyżej przestaje działać bo pojawia się zjawisko konwekcji w zamkniętej przestrzeni między roletą a oknem. Coś tam niby daje ale niewiele

Możesz dać ją niżej, ale zabierze Ci światło otworu

dzięki

a jaki wariant byś wybral w sprawie rolet

Gość grend
no i trzeba Ci przyznać, ze tym razem dobrze prawisz

moim zdaniem najlepiej na poszerzeniach

te poszerzenie to robisz 20 cm wolnej przestrzeni nad oknem i w to wbudowujesz roletę ale odwrotnie ? - dobrze to rozumiem ? Na rysunku to poszerzenie czym wypełniasz i jeżeli masz ścianę 24cm to na którym centymetrze lokujesz okno ?

te poszerzenie to robisz 20 cm wolnej przestrzeni nad oknem i w to wbudowujesz roletę ale odwrotnie ? - dobrze to rozumiem ? Na rysunku to poszerzenie czym wypełniasz i jeżeli masz ścianę 24cm to na którym centymetrze lokujesz okno ?

do tych poszerzeń stosujesz roletę podtynkową Intermo nic nie musisz odwracać

tak jak pisze "nikt ważny" okno można dosunąć do lica ściany a nawet trzeba

poszerzenia od środka obrabiasz np karton gipsem lub czym tam chcesz od zewnątrz są pod puszką

Tak dla "wetknięcia kija w mrowisko" spytam:

Czy straty na mostku liniowym (przy prowadnicach i skrzynce) w systemie integro są rekompensowane przez lepszą izolację skrzynki w stosunku do rolet nadstawnych?

Można przyjąć, że psi rośnie z 0,05 do 0,19 w tych miejscach...