T12345T 27.05.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Załączam profile mowo, coby nie szukać po necie [ATTACH=CONFIG]262366[/ATTACH] Jak to się fajnie obrazki podkrada:-). Nie lubię, więc na resztę posta nie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 27.05.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Jak to się fajnie obrazki podkrada. Nie lubię, więc na resztę posta nie odpowiem. No bez przesady. Chciałem ułatwić poszukiwania, a nie poczuwam się do autorstwa tegoż obrazka. Wziąłem go z wyszukiwarki google. Spojrzałem teraz do źródła i na stronie, na której został umieszczony nie ma informacji, że prawa są zastrzeżone. Strach jakichkolwiek zasobów używać korzystając z publicznego dostępu Ale ok, rozumiem, przepraszam i już usuwam obrazek z mojego posta. Może ktoś jednak pomoże? Edytowane 27 Maja 2014 przez adam-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 1) Montaż rolet na górnym poszerzeniu okiennym. Od wewnątrz wtedy zakrywam to poszerzenie styropianem i ładnie wykańczam Tylko co w przypadku, gdy chcę potem powiesić firanki/zasłonki nad oknem? Zamiast ściany mam styropian i on może nie utrzymać karnisza. Nie mówiąc już o tym, że po mocniejszym stuknięciu zostanie wgniecenie. Rozważał to już ktoś wcześniej? Karnisz jest znacznie szerszy od otworu okiennego i jego mocowanie z reguły rownież. Nie wiem, jak chcesz wgniesc styropian, skoro zakryty jest 1cm warstwa tynku na siatce. Do tego trzeba czegos wiecej, niż stukniecia, a zawsze przeciez możesz dac styrodur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.05.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 możesz również obrobić to za pomocą stelaża i płyt rg-k w miejsce gdzie ma być karnisz daj np profil C i po sprawie są też specjalne kołki przeznaczone do płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 28.05.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Karnisz jest znacznie szerszy od otworu okiennego i jego mocowanie z reguły rownież. Są jednak ograniczenia i przy długości karnisza powyżej ~220cm trzeba już dać trzeci punkt mocowania. Nie wiem, jak chcesz wgniesc styropian, skoro zakryty jest 1cm warstwa tynku na siatce. Do tego trzeba czegos wiecej, niż stukniecia, a zawsze przeciez możesz dac styrodur... Pewnie masz rację. Rozmawiałem z montażystą na temat "sufitu ze styropianu" i piłeczki kauczukowej, która zostawiła w nim ślad, ale tam chyba nie było tynku. możesz również obrobić to za pomocą stelaża i płyt rg-k w miejsce gdzie ma być karnisz daj np profil C i po sprawie są też specjalne kołki przeznaczone do płyt Jeśli dobrze rozumiem, to profil C dać pionowo na środku okna, czyli tam gdzie najprawdopodobniej wypadnie 3 punkt mocowania karnisza, tak żeby kołek był dość blisko stelaża. PS. Z użytkownikiem T12345T porozumieliśmy się drogą mailową i telefoniczną. Konsensus rozmowy jest taki, że w przypadku montażu okien w warstwie ocieplenia lepiej zamocować rolety do ramy mowo, zaś w przypadku montażu w licu muru - do poszerzenia górnego okna. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.05.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Są jednak ograniczenia i przy długości karnisza powyżej ~220cm trzeba już dać trzeci punkt mocowania. To prawda, ale zastosowanie styroduru powoduje, że to nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 29.05.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 i wilk syty i wilk syty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 29.05.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Hej, Na budowie jestem teraz na etapie decydowania o oknach, roletach zewnętrznych. O ile w oknach bez większej wątpliwości wybrałem Vetrex V90+, o tyle w roletach mam zagwozdkę. Bo mam tak:- krispol + silniki SOMFY - 15k- sprzedawca okien ma PORTOSA - tutaj będzie jakieś 10k- producent na miejscu NALAZEK ma Alukona + silniki Simu (twierdzi, że to to samo co Somfy) jakieś 11k na wypasie- producent na miejscu Fart-Produkt ma Aluprof + silniki (na kablu, mówią że chińskie) za jakieś 12k Wydawało mi się, że Nalazek to rozsądny wybór, ale słyszałem że mają problemy w prawidłowym montażem i obsługą pogwarancyjną. Czytałem to na muratorze (torunczyk w DB pisze) jak i mówił mi kolega który dwa lata temu zamówił rolety u nich. Fartprodukt - chińskie silniki- Portos - chińskie silniki Nie dopisałem od razu - rolety montowane w systemie integro. Co Wy na to? Możecie coś doradzić? Edytowane 29 Maja 2014 przez Lapeno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 29.05.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 skłaniał bym się ku krispolowi i alukon ale jak dodałeś takie opinie o firmie która sprzedaje to pozostał jeden .dopytaj co za silniki ci proponują ,bo są różne modele . cena przemawia za tym że wieszaki blokujące są ? ale się lepiej dowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.05.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam ! Czy wybór rolet aluprof + napędy Somfy to dobry wybór ? Rolety typu integro, montowane w przygotowanych nadprożach z 6cm pianką. Przeszklenia dość duże 2-8m2/okno. Sterowanie kablowe. Dostałęm też dwie inne oferty, nie wiele różniące się ceną, ale niestety nie pojawia się tam nazwa firmy od rolet. Czy zintergrowane moskitiery na prawdę taki kiepski pomysł, czy może jakiemuś producentowi udało się wyprodukować ? Może znacie producenta rolet, który ma w ofercie kolor (puszki) daglezja - jedna roleta musi być na oknie i mam drobny kolor z dopasowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 29.05.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam ! Czy wybór rolet aluprof + napędy Somfy to dobry wybór ? Rolety typu integro, montowane w przygotowanych nadprożach z 6cm pianką. Przeszklenia dość duże 2-8m2/okno. Sterowanie kablowe. Dostałęm też dwie inne oferty, nie wiele różniące się ceną, ale niestety nie pojawia się tam nazwa firmy od rolet. Czy zintergrowane moskitiery na prawdę taki kiepski pomysł, czy może jakiemuś producentowi udało się wyprodukować ? Może znacie producenta rolet, który ma w ofercie kolor (puszki) daglezja - jedna roleta musi być na oknie i mam drobny kolor z dopasowaniem ? Myślę, że SOMFY to dobry wybór jeżeli chodzi o silniki. Odnośnie zintegrowanych rolet to rozmawiałem z gościem, który twierdził, że to droższe rozwiązanie od np. moskitier w postaci zakładanych ramek. Dodatkowo roletę ściągasz za wiszący sznureczek (wisi Ci coś za oknem( i możesz mieć problem z jej stabilnością i sztywnością (podmuchy wiatru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 29.05.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 skłaniał bym się ku krispolowi i alukon ale jak dodałeś takie opinie o firmie która sprzedaje to pozostał jeden . dopytaj co za silniki ci proponują ,bo są różne modele . cena przemawia za tym że wieszaki blokujące są ? ale się lepiej dowiedz Sprawdziłem ofertę krisola i za 14k mam golasy sterowane kablem. Wszelkie bajery radiowe extra płatne - SOMFY liczy tutaj jak za zboże. Rozmawiałem przed chwilą z Nalazkiem i facet twierdził (wiem, wiem - mowa trawa, ale jednak) że mogą mi dać 2 lata na roletę i 5 na silnik (ok). Rolety mają zabezpieczenia + wieszaki blokujące. Jak twierdzi, montują tego dużo i pojedyncze głosy na nie też się mogą zdarzyć. Portosa odrzucić bez wnikania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.05.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Napędy Somfy są dobre to wiem, ale czy macie jakeiś info nt napędów ALuprof ? Pomiędzy kompletem napędów wychodzi mi różnica przeszło 2kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 31.05.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 silniki aluprof? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 31.05.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Tak aluprof ma "wlasne", robione w CHRL, ale gwarantem sa oni jako producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 01.06.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Sprawdziłem ofertę krisola i za 14k mam golasy sterowane kablem. Wszelkie bajery radiowe extra płatne - SOMFY liczy tutaj jak za zboże. Rozmawiałem przed chwilą z Nalazkiem i facet twierdził (wiem, wiem - mowa trawa, ale jednak) że mogą mi dać 2 lata na roletę i 5 na silnik (ok). Rolety mają zabezpieczenia + wieszaki blokujące. Jak twierdzi, montują tego dużo i pojedyncze głosy na nie też się mogą zdarzyć. Portosa odrzucić bez wnikania? Krispol ma też Mobilusa, spróbuj na nim wycenić. Tylko weź tego najnowszego z elektronicznymi krańcówkami. Portosa możesz wycenić nie na ich silnikach tylko np. na Somfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.06.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wiecie może, czy ktoś w Polsce robi takie cóś? Abo może wiecie ile kosztują takie rolety w dewizach (produkowane w Niemczech lub na Słowacji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.06.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 W Polsce nie wiem czy ktoś produkuje, szukaj w Niemczech, montowałem coś takiego u Niemca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 01.06.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wiecie może, czy ktoś w Polsce robi takie cóś? Abo może wiecie ile kosztują takie rolety w dewizach (produkowane w Niemczech lub na Słowacji)? Ładna i pewnie ciepła jest, ale gdzie to ma klapkę rewizyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.06.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Właśnie mam to w specyfikacji przetargowej do Niemiec i nie mogę tego znaleźć nigdzie.Stary to nie ma klapy rewizyjnej. Wszytko dostępne jest od spodu (duża szczelina). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts