Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u , do wyboru trzy silniki Mobilus ok170zł za sztukę, Nice 280zł i Somfy 340zł ... dodatkowo na Mobilusa od wczoraj jest promocja 25% ... tyle że Mobilus jest z mechanicznymi krańcówkami sterowany z włącznika klawiszowego. mam dwa pytania:

wybierając Mobilusa czy można:

- np. prócz osobnych włączników klawiszowych do każdej rolety zrobić jeden centralny obsługujący 6 rolet jednocześnie ?

- czy wystarczy zakupić włączniki klawiszowe z podtrzymaniem by roleta po naciśnięciu i puszczeniu otwierała się sama? chodzi mi o to by nie trzymać cały czas włącznika aż roleta się otworzy

mój szwagier ma rolety z silnikami mobilusa i w każdej puszce od włącznika dodatkowo sterownik do obsługi za pomocą pilota, ja chciałbym uniknąć tych sterowników ( jeden ok 150zł) a zamiast tego zrobić sobie jeden włącznik centralny. Jestem na etapie przed instalacją elektryczną.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanie: chcę zakupić rolety zewnętrzne z Krispol'u ,....
subiektywnie bardzo dobry wybór, producent OK.

Sterowanie centralne zawsze wymaga dodatkowych rzeczy np. sterowników Zamel SMR 10. Nie możesz ot tak sobie wszystkich silników podłączyć pod jeden klawisz. Są mocno naszpikowane elektroniką same wyłączniki naścienne, nawet z możliwością sterowania pilotem

Pod każdy przełącznik klawiszowy jak pisze nikt ważny, musisz wsadzić odpowiedni sterownik. Czy to będzie sterownik umożliwiający sterowanie 1 przyciskiem czy na radio, różnica w cenie nie jest duża (choć sam pilot tani nie jest ale odpada kładzenie przewodów).

Przykład sterownika radiowego: http://www.napedy.net/inel-st01r-sterownik-radiowy-do-rolet-p-337.html

Do takiego sterownika można zamocować na stałe naścienny przełącznik z bateria, który będzie radiowo sterował lub kupic pilota przenosnego.

Pytanie 2: tak, wystarczy kupić przełącznik z podtrzymaniem

Edytowane przez ClNEK

• 2 weeks później...
witam. przebrnąlem przez temat ale nie zauważyłem rozwiązania na temat okien narożnych. Posiadam takowe: trzy balkonowe i jedno kuchenne (chodzi mi o pogląd na wielkość). Jest możliwośc zamontowania rolet? Rolety musza być mocowane do nadproża bo stolarka już zamocowan a ściany przed ociepleniem.

• 2 weeks później...

montaż rolet typu integro/intermo - czy ktoś może montował nadproże przygotowane do tego typu rolet? Na rynku lokalnym znalazłam poniże rozwiązanie:

http://stropex.pl/oferta/nadproza-do-rolet-intermo

Fajnie to wygląda, ake czy spełni swoją funkcję. Nie chcemy mieć za bardzo cofniętych okien do wewnątrz. Minimalny uskok nadproża na kasetę to 4 cm - wg firmy od okien. Kasety na roletą maja wymiar 16x16 i tarasowe/balkonowe 18x18. Uskok termo-elki ze stropexu jest 7,5 cm - trochę za dużo. Kaseta 16x16 będzie wystawać 8,5 cm. Dajemy ocieplenie 15 cm, więc na kasetę przyjdzie 6,5 cm. Parapety zewn. będą około 22,5 + 2 cm wypust poza ściane = 24,5 cm długie - za długie :(

Myśleliśmy by tą termo-elkę przyciąć u góry i zmniejszyć uskok do 4 cm. Termo-elka zostanie przesunięta do przodu, a od tyłu doklei się styropian.

Wtedy wyszedł by 19 cm + 2 cm wypust poza ścianę.

Może macie inne rozwiązania by zamontować tak roletę, by nie było mostków termicznych i okno by nie było za głęboko osadzone?

Nie trzeba nic wysuwać i obcinać. Wystarczy uskok 7,5 cm pod roleta zmniejszyć ociepleniem o grubości 4 cm i na nie zamontowac skrzynki rolet.

Generalnie nie potrzebujesz specjalnych nadproży. Wystarczy standardowe lane lub gotowe tak wykonać, żeby uskok był na tyle duży, żeby dać pod roletę ocieplenie.

Mam ofertę z na rolety z MS okna, produkt producenta okien-montują silniki ORANGE(sterowanie radiowe) nigdzie ni mogę znaleźć informacji na temat tych napędów.Może ktoś coś wie?

Poproś o wycenę na silnikach Somfy, takie też oferują. Orange to produkt z Azjii, raczej bym nie polecał.