songoku_xxx 04.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Wydaj pieniądze na lepsze okna lub na ich montaż w warstwie ocieplenia. Jak juz masz w warstwie ocieplenia to masz ok 9cm styropianu między skrzynka a murem (tak jest w mowo). Ja mam tak zrobione przy 22 cm styropianu na ścianie z HSem. Żeby było estetycznie mam na tej ścianie dodane 10 cm styropianu żeby skrzynka schowała się w całości w ociepleniu bo przykryje ja jeszcze 1 cm styropianu( skrzynka ma niecałe 21cm głębokości). Czysto, schludnischludnie i w miarę ciepło. Edytowane 4 Listopada 2014 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 11.11.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 spoko, już rozwiązałem temat. Kupiłem 2 radia Hormann (działają impulsowo - http://sklephormann.pl/p/62/198/uniwersalny-odbiornik-2-kanalowy-het-24-868-mhz-zasilanie-24-v-pasuje-do-wszystkich-urzadzen-na-rynku-funkcja-impuls--odbiorniki-868-3-mhz-niebieskie-przyciski-odbiorniki-radiowe.html ) i będą dawały impuls do uniwersalnego sterownika rolet firmy F&F STR-422 ( http://www.fif.com.pl/pub/File/download/INSTRUKCJE%20%5Bmanuals%5D/PL/007%20sterowniki%20rolet/FF%20STR-422%20230V%20inst%20A090205%20pdf.pdf ) roleta będzię obsługiwana 1 przyciskiem (góra/dół/zatrzymaj). Proste i tanie, może się komuś przyda. Słabe jest to, że rozmawiając ze szpecami z hormanna i somfy nic od nich nie można się dowiedzieć. Kompletnie nie znają się - zwykli sprzedawcy co znają swój towar i nic poza tym. cześć, Chciałbym zameldować, że dziś wszystko zostało podłączone i działa tak jak miało działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastard_ 12.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Chciałem zakupić napędy wraz ze sterowaniem radiowym do rolet jak na zdjęciu: Czy wie ktoś jak zdemontować tą skrzynkę ? Szukam czegoś tańszego ale możliwie niezawodnego. Czy możecie coś polecić? Myślicie że ten napęd będzie ok: http://www.ebay.com/itm/MOTORE-PER-TAPPARELLA-30-Nm-80Kg-ELETTRICA-AUTOMATISMO-NICE-FAAC-CAME-SOMFY-/231324820407?pt=Automazione_domestica&hash=item35dc08a3b7 Edytowane 12 Listopada 2014 przez Bastard_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 rewizja jest od wewnątrz, musisz ją otworzyć. najprawdopodobniej należy w szczelinę jaką widać na zdjęciu jako pierwszą od okna, włożyć nóż lub szpachelkę i próbować podważyć. Jak nie idzie to trzeba szukać innej szczeliny. Zastanawia mnie tylko dlaczego czoło jest zaokrąglone ? Oby nie okazało się że dół i pionowa część skrzynki to jedna całość, wtedy bez prucia tynku się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastard_ 13.11.2014 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A czy ktos ma doswiadczenia z napedami do takich rolet? Moze ktos polecić coś w miarę taniego (fajnie by było gdyby były już wbudowane radiowe sterowanie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.11.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A czy ktos ma doswiadczenia z napedami do takich rolet? Moze ktos polecić coś w miarę taniego (fajnie by było gdyby były już wbudowane radiowe sterowanie) ? Popatrz sobie na silniki Inel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.11.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 przerobienie napędu z ręcznego jaki masz na elektryczny wymaga smykałki do robótek ręcznych, Musisz:- otworzyć rewizję- spuścić roletę- odpiąć roletę od wałka- wyjąć wałek- zdemontować koło zwijacza ręcznego- zamontować gniazdo silnika bocznej obudowy rolety- włożyć silnik- sprawdzić długość wałka z silnikiem - przeważnie trzeba skrócić wałek o kilka centymetrów- zamontować z powrotem wałek- zrobić przepust na kabel elektryczny- podłączyć silnik do zasilania- zamknąć pokrywęCałość dla wprawnego montażysty wiedzącego co i jak to maksimum godzina roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastard_ 13.11.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Drogie te intela, chodzą po ~ 250 zł ze sterowaniem radowym, na allegro zdaje się po ok 200 zł .... nie ma czegoś tańszego? Przeciez to zwykły silniczek, w chinach pewnie to sprzedają za 20 zeta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Pewnie tak tanio sprzedają ale pewnie tez 20% z nich po dotarciu do PL nie chce działać od nowości Inel to polski producent, ciężko będzie coś taniej o rozsądnej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.11.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 to kup chinola, nie ma sprawy, poszukaj w sieci, zapewne znajdziesz i powodzenia Masz napisane co i jak i szukaj Podpowiem Ci że dobre silniki z odbiornikiem to koszt 500-700 zł A g.... w cenie 100 zeta jest warte tyle co g.... i tu przykłady silników z odbiornikiem http://allegro.pl/silnik-naped-mobilus-z-detekcja-przeszkod-i4754619856.html http://allegro.pl/somfy-oximo-rts-6-17-i4772966512.html http://allegro.pl/silnik-naped-radiowy-somfy-oximo-rts-6-17-do-rolet-i4773444600.html Oczywiście dla Ciebie to tylko silniczek i powinien kosztować tyle co modelarski tak z 20 zeta Ludzie zejdźcie na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 14.11.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Drogie te intela, chodzą po ~ 250 zł ze sterowaniem radowym, na allegro zdaje się po ok 200 zł .... nie ma czegoś tańszego? Przeciez to zwykły silniczek, w chinach pewnie to sprzedają za 20 zeta... a potem będzie się dziwił ze przy probie pierwszego uruchomiania już się spali:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 20.11.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Czy ktoś z was posiada roletety typu integro, będę miał ściany z silki 24 cm i zastanawiał się jakie dac nadproża i o ile cm dac większe otwory , ocieplenje przewiduje 20 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.11.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 a weź sobie przeczytaj ten wątek - znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.11.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Czy ktoś z was posiada roletety typu integro, będę miał ściany z silki 24 cm i zastanawiał się jakie dac nadproża i o ile cm dac większe otwory , ocieplenje przewiduje 20 cm ? dużo ludzi posiada , jeśli okna montowane "na lico" to nadproża cofnij daj styrodur lub coś podobnego i na to roleta otworów w tym przypadku nie musisz robić większych chyba że masz wysokie okna gdzie nie starczy puszka 18 cm warto się wybrać do jakiegoś salonu i tam powinni powiedzieć i doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.11.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Kolejne pytanie zadam juz w watku bardziej do tego przeznaczonym, a rzecz o rewizji: Co prawda czołgistą nie jestem ale węgarek przy montażu w warstwie ocieplenia nie ma realnego wpływu na współczynnik strat okno-mur Podobnie węgarek ale tu uwaga - i tak prowadnicy nie możesz zakryć bo musisz pozostawić dostęp do rewizji - czyli do zakrycia 5-15 mm w zależności od rodzaju skrzynek i producenta. Np. Anwis - 15mm, Krispol - 5mm i to sa wartości już ze strukturą Czemu nikt nie wpadl na pomysl by rewizje byla dzielona przez srodek i przesuwana lewo-prawo lub przod/tyl po lekkim uniesieniu i wyjmowana - rozwiazaloby to problem zasloniecia prowadnic wegrkiem. Czy mozna by to jakos przerobic ? edit: wspolczynnik strat - czy ma znaczenie sposob montazu w ociepleniu? MOWO vs konsole ? Edytowane 24 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czemu nikt nie wpadl na pomysl by rewizje byla dzielona przez srodek i przesuwana lewo-prawo lub przod/tyl po lekkim uniesieniu i wyjmowana - rozwiazaloby to problem zasloniecia prowadnic wegrkiem. Czy mozna by to jakos przerobic ? A jak masz zamiar przez takie "cudo" wyjąć w razie potrzeby pancerz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ....Czemu nikt nie wpadl na pomysl by rewizje byla dzielona przez srodek i przesuwana lewo-prawo lub przod/tyl po lekkim uniesieniu i wyjmowana - rozwiazaloby to problem zasloniecia prowadnic wegrkiem. Czy mozna by to jakos przerobic ?... Pancerz tez podzielić Wałek także Rewizja ma za zadanie dostać się nie tylko do pancerza lecz także by móc wyjąć silnik który jest wewnątrz metalowej rury Przykro mi ale nic nie zrobisz, poza tym, przy montażu w warstwie ocieplenia zakrywanie prowadnicy mija się z celem, realnie nic nie daje Dlaczego? Większość prowadnic jest aluminiowa a wiadomo, że to dobry przewodnik ciepła/zimna, tym samym nawet jak osłonisz całkowicie pancerz i tak to ocieplenie nic nie da gdyż prowadnica będzie miała taką samą temperaturę jak powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.11.2014 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ja mam czas +4h, zmeczony bylem jak pisalem Co do oslaniania prowadnic - o tym ze wegarek wg mnie nic nie daje juz napisalem w watku o montazu w warstwie ocieplenia, ale jeszcze sa kobiety i ich wzgledy wizualne Bedzie musiala przezyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.11.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zawsze myślałem że widoczna prowadnica się bardziej podoba ale ok o gustach nie na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Cofnalem sie troche w tym watku i poczytalem , ale slabo mi cos idzie wylapywanie istotnych informacji. Pozwole sobie tu troche popytac, liczac ze uzyskam odpowiedzi od tych madrzejszych i doswiadczonych. Pytan bedzie sporo, ale nie od razu bo nikomu nie bedzie sie chcialo odpowiedziec. Okna bede mial w warstwie ocieplenia, na konsolach. Rolety beda w systemie integro/intermo czy jak je tam zwal. Pytanie drugie, po dzieleniu pancerza i walka , dotyczy skrzynki - montuje sie ja do prowadnic przykrecanych do oscieznicy okna? Zatem zastosowany material izolacyjny pomiedzy skrzynka a sciana nie ma znaczenia dla monatzu rolet, czyli im cieplejszy tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts