ClNEK 26.11.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tak,rodzaj ocieplenia nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.11.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dzieki. Tak zeby jeszcze sie usprawiedliwic - jestem poza PL, wiec nie moge odwiedzic punktu i nabyc wiedzy, wiec bede meczyl dalej. Rolety chce kupic z silnikami.Pytanie 3: Wielokrotnie piszecie o tym, zeby stosowac wieszaki z blokada, zamiast blaszek od konserw. Co to jest i do czego sluzy? Czy to jest wyposazenie standardowe czy trzeba sie o to upominać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.11.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Wieszaki mocują pancerz do wałka z silnikiem. Jeżeli sa zwykłe wieszaki to mozna rolete podniesc ręka do góry. Jeżeli wieszaki są z blokadą to jest to znacznie utrudnione. Wiekszość producentow w standardzie ma te zwykłe. Te z blokadą sa za dopłata i trzeba się upomnieć. Mimo tego, ze wieszaki sa z cienkiej blachy, która umożliwia im elastyczną prace to zazwyczaj nie sprawiają żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 26.11.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dzieki. Tak zeby jeszcze sie usprawiedliwic - jestem poza PL, wiec nie moge odwiedzic punktu i nabyc wiedzy, wiec bede meczyl dalej. Rolety chce kupic z silnikami. Pytanie 3: Wielokrotnie piszecie o tym, zeby stosowac wieszaki z blokada, zamiast blaszek od konserw. Co to jest i do czego sluzy? Czy to jest wyposazenie standardowe czy trzeba sie o to upominać? tak wyglada przykladowa wieszakoblokada http://photos02.istore.pl/26111/photos/big/18990332.jpg a tak zwykły http://img19.olx.pl/images_tablicapl/78228991_5_644x461_wieszaki-do-rolet-zewnetrznych-zachodniopomorskie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dzieki ludzie, jestem coraz madrzejszy.Pytanie 4: Zabezp. przeciwprzeciazeniowe i termiczne - to sa cechy charakterystyczne silnikow? Tzn nie jest do dodatkowa opcja, tylko trzeba kupic w wersji z silnikiem , ktory to ma? Czy zabezp. przeciwprzeciazeniowe to to samo co wykrywanie przeszkody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe działa w momencie oporu w ruchu rolety - powody mogą być różne - przymarznięta zamknięta roleta do parapetu, przeszkoda na drodze rolet itp Są to tzw silniki z elektrycznymi wyłącznikami krańcowymiZabezpieczenie termiczne ma każdy silnik ( powinien mieć), dlatego czasem jak ktoś się latem bawi roletą podnosząc ją i opuszczając nagle ona staje bez powodu - musi spaść temperatura silnika by ponownie zaczął działaćJedno i drugie to dwie różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.11.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe działa w momencie oporu w ruchu rolety - powody mogą być różne - przymarznięta zamknięta roleta do parapetu, przeszkoda na drodze rolet itp Są to tzw silniki z elektrycznymi wyłącznikami krańcowymi Nie pomieszałeś coś ? silniki z wyłącznikami krańcowymi wcale nie muszą być przeciążeniowe. Krańcówki ma kazdy a przeciażeniówka to dodatkowa opcja silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) masz dwa rodzaje silników: - mechaniczne krańcówki - krańcówki pracujące na przeciążenie tzw elektroniczne, działające w momencie przekroczenia poboru prądu Jedne ustawiasz na stałe w pozycjach krańcowych i jak np. ktoś pod balkon podstawi krzesło i na nim zatrzyma się pancerz, roleta dalej będzie się rozwijać w skrzynce i w końcu ja rozwali. W przypadku zmrożenia pancerza do parapetu, zanim zadziała zabezpieczenie termiczne wyłączające silnik, pancerz już jest rozerwany, bo silnik pracuję pełną mocą W drugim, w analogicznej sytuacji, roleta zacznie się rozwijać w skrzynce i po prostu się wyłączy zanim ją rozp... i podobnie, jak nie da rady podnieść rolety bo lód ją złapał, nastąpi zwiększony pobór prądu i roleta się sama wyłączy. obie mają dodatkowe zabezpieczenie termiczne - czy to z mechanicznymi czy elektronicznymi krańcówkami W Somfy różnica między mechanicznymi krańcówkami a elektronicznymi to ok 2000 zł i tej kasy ludzie żałują. Tak naprawdę przy centralnym sterowaniu wszystkimi roletami rozsądnym jest dodać kasę na elektroniczne krańcówki Nie pomieszałeś coś ? silniki z wyłącznikami krańcowymi wcale nie muszą być przeciążeniowe. Krańcówki ma kazdy a przeciażeniówka to dodatkowa opcja silnika. Większość sprzedawców, montażystów, i klientów stosuje skrót myślowy nazywając wyłączenie po przekroczeniu poboru prądu (przeciążeniowe) - po prostu elektrycznymi krańcówkami Edytowane 26 Listopada 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pytanko za pytankiem ... Nikt, mam nadzieje ze to zwykły chochlik te 2000 różnicy w Somfy? Chodzi o 200 pln na sztuce ? Czyli przeciążeniowka (krańcówka) elektroniczna to jest opcja do kupienia w każdym silniku, czy wiąże sie to z wyborem modelu B zamiast modelu A? Nie jest to jasne do końca bo raz piszesz o rodzajach silników a raz o opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.11.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 chochlik oczywiście coś około dwustu złotych Jest to wybór miedzy silnikiem A mającym ustawiane połączenia krańcowe mechanicznie, pokrętłami na silniku a silnikiem B który takich nie posiada tylko wyposażony jest w układ zatrzymujący roletę pod przeciążeniem Natomiast czy jest to producent Somfy, czy inny chyba już wszystkie mają takie dwie możliwości wyposażenia. nie wiem jak z Chińszczyzną Montuję klientom tylko Somfy - tam masz jeszcze jednen silnik, nazwijmy go C - możliwość sterowania z magistrali danych Najlepiej jak wejdziesz na stronę producenta silników i poczytasz to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 27.11.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Faktycznie ja pomieszałem. Silniki przeciążeniowe nie mają już krańcówek mechanicznych. Do przeciążeniowych praktycznie się nie zagląda a skądś mi się wzięło, ze mimo wszystko można jej początek i koniec pracy ustawić mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Montuję klientom tylko Somfy - tam masz jeszcze jednen silnik, nazwijmy go C - możliwość sterowania z magistrali danych Najlepiej jak wejdziesz na stronę producenta silników i poczytasz to i owo Wielu stron nie moge otworzyc, w tym somfy - takie realia "kontrolowanej" sieci. Dostep do FM wymagal dzialan specjalnych Ale dzieki WAM do celu O sterowaniu troszke pozniej. Pytanie 5: Haslo odboje - czy to jest potrzebne we wszytkich roletach ? Czy moglby ktos wstawic jakas fotke o co kaman ? Bo ja wiem co do odboj do drzwi ale do rolet? Edytowane 28 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 27.11.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Zapewne chodzi Ci o te 2 dzyndzle na dole pancerza roletyhttp://www.rollhouse.pl/files/roleta-elewacyjna-skrzynka-kat-8d.jpg Zapobiegają one wciągnięciu pancerza do skrzynki podczas zwijania. Zazwyczaj stosowane przy napędzie ręcznym rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Bene Ptanie 6: Rozne wersje pancerzy - moje zrozumienie tego tematu jest takie ze w zaleznosci od szerokosci okna dobiera sie je ze wzgledu na rozna sztywnosc. Czy cos jeszcze? Edytowane 28 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 27.11.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Bene Rozne wersje pancerzy - moje zrozumienie tego tematu jest takie ze w zaleznosci od szerokosci okna dobiera sie je ze względu na różną sztywność. Czy cos jeszcze? dobrze rozumiesz przeważnie większości stosuje sie pancez aluminiowy 39mm(PA39) w przypadku wielkich gabarytów idą większe lamele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 27.11.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 dobrze rozumiesz przeważnie większości stosuje sie pancez aluminiowy 39mm(PA39) w przypadku wielkich gabarytów idą większe lamele Lub czasem stosuje się szersze prowadnice, tak żeby pancerz byl głębiej w nich ukryty ale to są problemy bardzo szerokich rolet powyzej 2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Te pancerze to czyste aluminum czy wsytepuja np ocieplane ( wypelnione izolacja) , a jesli nawet to to cos daje czy "marketing" ? Edytowane 27 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 27.11.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Wszystkie pancerze są wypełnione wewnątrz "pianka". Cos podobno daje ale ja bym to pominął w zyskach energetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) No tak, tym bardziej ze "otoczone zewsząd" superizolatorem aluminiowym Edytowane 27 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.11.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Pytanie 7: Co z podnoszeniem rolet jak zabraknie pradu, pali mi sie klatka schodowa, siedze na pietrze, a ja chce uciekac przez balkon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts