Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z innej beczki: dostalem oferty w koncu tak jak nalezy. Portos z Somfy Ilmo ma kosztowac mnie tyle samo co Krispol z Simu i Anwis z ONE Z1.

Celuje w pierwsze. Dobrze ?

Będziesz miał Poloneza z silnikiem Porsche. Ale za to cena na poziomie VW. Twój cyrk, twoje małpy ;)

A ta cala rzesza lokalnych producentow to kto ?

Zestaw to z ta wypowiedzia:

W mej ocenie jest jeszcze większa przepaść jakościowo cenowa niż w oknach.

Jest tak jak napisałeś

Otworzyć produkcję rolet to nakład rzędu 2-3 tysiące zł i każdy to może robić ze skutkiem w większości opłakanym

Masz trzech wiodących - w kolejności alfabetycznej - ANWIS, Krispol, Portos i tak naprawdę wśród nich wybieraj - moja subiektywna ocena

Który z nich jest lepszy ? Tego już Ci nie powiem choć swojego faworyta mam

Skoror P to D, to wynika z tego ze na rynku rolet jest kompletna zapasc jakosciowa.

Nie przesadzacie aby ?

Zestaw to z ta wypowiedzia:

Skoror P to D, to wynika z tego ze na rynku rolet jest kompletna zapasc jakosciowa.

Nie przesadzacie aby ?

portos produkuje swój system roletowy włącznie z pancerzami i jest największym bodajże producentem (bazuje na niskiej cenie)

inni lokalni producenci bazują przeważnie na systemie aluprofu i jedni robią(składają) te rolety lepiej inni gorzej niestety

...Nie przesadzacie aby ?

Słuchaj, nie pracuję ani w P, ani w K, ani w A. Za przeproszeniem jest mi obojętne jak odbierzesz nasze tu porady, porady praktyków mających z rynkiem więcej do czynienia niż Ty, starający się zgłębić niuanse od niedawna.

A co do lokalnych producentów. Bazują na profilach Aluprofa bądź Heroala, wkładają tam silniki dostępne najczęściej na Allegro, często nawet nie wiesz jakiego producenta będziesz miał silnik bo część z nich zakłada, że klient i tak nie rozbierze rolety by sprawdzić napis a po samej główce się nie połapie. Najczęściej trafisz tam chińszczyznę i to tego podlejszego gatunku

Nieszczęście całej branży okienno- roletowo-drzwiowej polega na wielokrotnie przekroczonej podaży produktów nad beznadziejnym w RP popytem.

Co najmniej 50 % wszelkiej maści zakładów już dawno powinno hodować pietruszkę i żyć z dotacji unijnych a nie robić cały czas bajzel na rynku.

Ale to TY, nikt inny tylko Ty podejmiesz decyzję, słuchając bądź nie, naszych obserwacji

Pytanie 10: do jakiej szerokosci sprawdza sie pancerz 39mm podczas wichury ? Chodzi mi o ty by nie trzaskal/halasowal o szybe ?

Z innej beczki: dostalem oferty w koncu tak jak nalezy. Portos z Somfy Ilmo ma kosztowac mnie tyle samo co Krispol z Simu i Anwis z ONE Z1.

Celuje w pierwsze. Dobrze ?

no widzisz bo ofertę krispola jak by ci przeliczyli z silnikami somfy to już oferta na pewno była by droższa

no widzisz bo ofertę krispola jak by ci przeliczyli z silnikami somfy to już oferta na pewno była by droższa

Przeliczyli. +2,1 k do P z tymi samymi silnikami.

Ale to TY, nikt inny tylko Ty podejmiesz decyzję, słuchając bądź nie, naszych obserwacji

I dlatego wg twej porady zaczalem od 3 wiodacych. Tyle ze jak okazalo sie ze najtansza jest od P, to wtedy sie dowiedzialem ze to delikatnie mowiac... PF 126. Dostrzegam pewien brak konsekwencji.

Ale masz racje, decyzje podejme ja. Na ta chwile mam miejsce gdzie wisi calkiem sporych rozmiarow roleta K, dokladnie taka jak planuje kupic - nawet kolory sie zgadzaja, co wazne dla malzonki. Jak producent mi wskaze miejsce w Bydgoszczy gdzie bede mogl "poglaskac" P w wersji innej niz namiastka rolety, to tez go wezme pod uwage. Bo bez weryfikacji organoleptycznej to moge kupic muzyke w internecie.

Panowie mam dylemat

nie przewidziałem rolet na etapie projektu. Dom s tanie surowym otwartym. Ytong 24 cm na to w projekcie jest 15 cm styro ale myślę o zwiększeniu do 20.

Jak najlepiej zamocować teraz roletę żeby nie było mega dużego mostka termicznego ? Nadproży na dole już nie cofnę - zalane razem z wieńcem ale mogę jeszcze cofnąć na poddaszu w okanach nie dachowych.

Okna planowałem wstawiać standardowo z licem ściany. W planach Veka Softline

dać pod puchę rolety i z góry po 2 cm styropianu i zrobić tak żeby trochę wystawała poza warstwę izolacji ścian ? Co do systemu rolet jeszcze nie zdecydowałem, biorę pod uwagę Krispol oraz troche tansze Portos

dodatkowym utrudnieniem na parterze jest wykusz - 3 okna z czego dwa boczne pod kątem 45 stopni w stosunku do trzeciego.

Edytowane przez MatixL