witek86 08.04.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 ja jakoś za takimi moskitierami nie przepadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 08.04.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 powiem ci tak ja na rzecz techniki radiowej w to miejsce zainwestował bym w inteligentny dom tylko muszą być zwykle silniki i podpinasz rolety kiedy masz kasę kupujesz centralna jednostkę mniej więcej za tyle co dopłata do radiówki potem kupujesz przekaźniki do rolet które komunikują się radiowo o wiele większe możliwości sobie stwarzasz takim rozwiązaniem Pawle a możesz mi powidziec dokładnie jaka ta centralka i jak ja podłączyć ? bo dzwoniłem do jednego wykonawcy to nie bardzo wie , wie niewiele więcej niż ja :/ chodzi mi o to że za 1300 zl. + pilot mam : - możliwość jednym pilotem obsługi wszystkich rolet - w szybki sposób obsługuje je - jednym przyciskiem jak wychodzę z domu wszystkie rolety mi się zamykają - mam czasówkę kiedy sie otwierają i kiedy zamykają dodam że mam pociągnięte kable zasilające do każdej rolety oddzielnie i wypuszczone w jednym miejscu. Kurcze zielony jestem w sprawie rolet jak to podłączyć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 08.04.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Pawle wychodzi jednak sporo drożej. Cena x3. centralka około 1000zl. plus 11x sterowniki do rolet = 3300 zl. czyli Razem = 4000 zł. Różnica jest ogromna i nie wchodzę jednak w to bo szkoda mi pieniędzy z kredytu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki03 08.04.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Jaki profil polecilibyście 39 czy 45 przy roletach A..?Rozmiar większości okien to 240x235 jedno 300x235, 360x235 dzielone na pół, mam nadproża docieplone 5cm pianką pur, Jedena z firm proponuje mi rolety ze skrzynkami 18,5cm, czy przy tym rozmiarze okien nie powinny być 20,5. Ocieplenie planowałem dać 20cm, ale bez problemu mogę zwiększyć gubość ocieplenia do 23-25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxin 08.04.2015 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ja ostatnio zakładałem ale z moskitierem. Polecił bym Ci profil bardziej 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luxin 08.04.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Czy warto inwestować w rolety zewnetrzne w których na osobnej rolce jest tez moskitiera ? Moim zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 09.04.2015 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Pawle wychodzi jednak sporo drożej. Cena x3. centralka około 1000zl. plus 11x sterowniki do rolet = 3300 zl. czyli Razem = 4000 zł. Różnica jest ogromna i nie wchodzę jednak w to bo szkoda mi pieniędzy z kredytu :/ ja wiem ze wyjdzie drożej tylko ci sugerowałem żebyś wzioł teraz rolety z wyłącznikami klawiszowymi a tamten system możesz sobie wpiąć w każdym momencie nie musisz wszystkiego na raz jechać bo tak jak wspomniałeś koszt wyjdzie spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.04.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Pawle wychodzi jednak sporo drożej. Cena x3. centralka około 1000zl. plus 11x sterowniki do rolet = 3300 zl. czyli Razem = 4000 zł. Różnica jest ogromna i nie wchodzę jednak w to bo szkoda mi pieniędzy z kredytu :/Niestety, tak to jest, Najtańsze rozwiązaniem są rolety bez żadnego sterowania centralnego, przy każdej wyłącznik i wieszaki blaszane, jesteś przy rolecie i jak coś jest nie tak, reagujesz Każda automatyka podraża koszty czasem dochodzące do równowartości okien No niestety jak chce się kupić Jaguara w cenie malucha to się nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 09.04.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jaki profil polecilibyście 39 czy 45 przy roletach A..? Rozmiar większości okien to 240x235 jedno 300x235, 360x235 dzielone na pół, mam nadproża docieplone 5cm pianką pur, Jedena z firm proponuje mi rolety ze skrzynkami 18,5cm, czy przy tym rozmiarze okien nie powinny być 20,5. Ocieplenie planowałem dać 20cm, ale bez problemu mogę zwiększyć gubość ocieplenia do 23-25cm. profil dobiera się do powierzchni poszycia więc po co brać 45 jak można zastosować tańszy 39 no chyba że rolety są w zestawie obok siebie itp puszki 18,5 jeszcze nie spotkałem puszka dobierana jest do ilości pancerza który ma się do niej zwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 09.04.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie.Mam problem z roletami niemal rok po ich montażu.w 2 oknach 145cmx175cm profil PA39 przetarły się sznurki a w jednym odwinął się z zwijacza.Koszty napraw wahają się od 80zł do 200!Pewnie problem leży w prowadzeniu sznurka że się przeciera i jeśli tak ma się dziać notorycznie myślę że najlepszym rozwiązaniem jest zamiana sznurka na silnik.Jednak ta robota wymaga większych nakładów finansowych no i "syf" bo trzeba doprowadzić instalacje do silników (okien mam 6 plus drzwi balkonowe).Myślałem że naprawie te 2 sznurki samodzielnie i ten zwijacz naprawie.Czy ktoś z Was mógł by mi pomóc w naprawie tych sznurków.Sciągnąłem ta blachę która przykrywa skrzynkę (skrzynka zwykła natynkowa).Po lewej stronie mam koło na które nawija się sznur.Jak wyciągnąć koło by nawinąć nowy sznurek?Ile mb. sznura kupić i jakiej średnicy.Za wszelką pomoc był bym bardzo wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam. Wyczytałem w internecie że konieczny jest demontaż wieszaków i wyciągniecie rury nawojowej.Nie mam tak wysokiej drabiny.Czy istnieje możliwość jednak naprawy bez drabiny? Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez iskra99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.04.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Mam problem z roletami niemal rok po ich montażu. No to są chyba na gwarancji (albo innym ustawowym "okresie ochronnym")? Wezwać firmę montującą do usunięcia usterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 09.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ta "firma" niestety to była pomyłka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 niestety, musisz wyjąć rolkę na która nawija się sznur czyli linka czy taśma ?do tego po zdjęciu dekla trzeba wyjąć wałek by móc przymocować linkę do wałkaNie ma zmiłuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.04.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jaki profil polecilibyście 39 czy 45 przy roletach A..? Rozmiar większości okien to 240x235 jedno 300x235, 360x235 dzielone na pół, mam nadproża docieplone 5cm pianką pur, Jedena z firm proponuje mi rolety ze skrzynkami 18,5cm, czy przy tym rozmiarze okien nie powinny być 20,5. Ocieplenie planowałem dać 20cm, ale bez problemu mogę zwiększyć gubość ocieplenia do 23-25cm. mam odmienne zdanie od Witka, Lepszy jest PA45, sztywniejszy i przy szerokich oknach mniej hałasuje na wietrze.Niewiele droższy od PA39 są skrzynki 180 mm i jak sądzę zaproponowali ci też rozwiązanie najtańsze - blaszki co jest przekleństwem gdy roleta jest sterowana silnikiem i mechanicznymi krańcówkami Roleta zintegrowana z moskitierą jest fajnym rozwiązaniem ale ma ograniczenia co do szerokości, wysokości i powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki03 09.04.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 mam odmienne zdanie od Witka, Lepszy jest PA45, sztywniejszy i przy szerokich oknach mniej hałasuje na wietrze.Niewiele droższy od PA39 są skrzynki 180 mm i jak sądzę zaproponowali ci też rozwiązanie najtańsze - blaszki co jest przekleństwem gdy roleta jest sterowana silnikiem i mechanicznymi krańcówkami Roleta zintegrowana z moskitierą jest fajnym rozwiązaniem ale ma ograniczenia co do szerokości, wysokości i powierzchni dzięki za odpowiedź, zaproponowali tzw wieszaki sztywne, też mi się wydaje że większy profil będzie sztywniejszy. Jutro wybieram się do firmy porównać PA39 i 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 10.04.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam mam jeszcze pytanie bo firmy różne silniki proponują i nie wiem jakie brać pod uwagę: faher, Yooda, Aluprof, Portos, Simu, Mobilus. Jakie brać pod uwagę a jakie sobie darować ? Chodzi np o modele aluprof dm35ev/y 10/17 , yooda 45evy. Silniki mają być na pilota z mozliwością podłączenia standardowego włącznika plus blokada na wieszaku, zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.04.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 ....faher, Yooda, Aluprof, Portos, Simu, Mobilus.[/b] Silniki mają być na pilota z mozliwością podłączenia standardowego włącznika plus blokada na wieszaku, zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe Masz jeszcze Somfy, ciekawe dlaczego nie zaproponowali, uznawane za najlepsze z najlepszych. Portos to chińszczyzna. Każdy silnik ma zabezpieczenie termiczne równoznaczne z przeciążeniowym Pamiętam swoje zaskoczenie jak po montażu dużej rolety w gorący dzień klient kilka razy poruszał góra-dól i nagle roleta stanęła w połowie podnoszenia (największe obciążenie silnika) i nie była to awaria rolety tylko silnik się przegrzał i po kwadransie ruszył ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 10.04.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 no wiem że smofy najlepsze ale i sporo droższe ,a może taki mobilus nie jest taki zły ? w zapytaniu ofertowym pisałem : "Istotne kwestie : Sterowanie elektryczne, blokada na wieszaku, zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe, elektroniczne krańcówki,i zabezpieczenie termiczne silnika. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Każdy silnik ma zabezpieczenie termiczne równoznaczne z przeciążeniowym To nie jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 10.04.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 rozmawiałem z jednym wykonawcą właśnie i powiedział iż ELERO to firma dobra niemiecka [ właściciel jest nice ] natomiast : Yooda, Aluprof, Portos, Mobilus to typowo chińskie silniki i jak chce to może mi z chińskimi też wycenic ,ale poleca te niemieckie. Pytanie jeszcze jak zrobic dobrze sterowanie abym miał mozliwośc sterowania wszystkimi roletami jednym pilotem plus włączniki na ścianach ? nie będę latał z pilotem po domu aby zamknąć roletę w garażu lub łazience w chwili gdy jestem w danym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts