nikt ważny 10.06.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Biorąc pod uwagę MOWO i zapewne w kształtce trójkątnej to zamocowałbym do górnej ościeżnicy, o ocieplenie pod osłoną nie masz się co martwić, dajesz 9 cm styropianu i po krzyku. Wielkość osłon zależna jest od wysokości żaluzji więc tu ci nic nie podpowiem.Żaluzje, jeśli mają być ukryte, montujesz przed ociepleniem albo później na elewacjiMożesz też odpowiednio wykonać ocieplenie, pozostawić wnękę na osłonę i później zamontować, osłona będzie widoczna ale czasem to ładnie komponuje się w bryłę budynku. Prowadnice mocowane sa do okna a nie ocieplenia Edytowane 10 Czerwca 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 10.06.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Pooglądałem też kilka filmików i trochę mi się rozjaśniło . Rozumiem, że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będą skrzynki Integro. Przykręcone będą do profilu MOWO, prowadnice do ramy okna, a następnie będzie robione ocieplenie. Faktycznie, 9 cm styropianu między ścianą a skrzynką powinno załatwić problem mostka termicznego. Tzn. mostek będzie, bo w tym miejscu będzie 21 cm styropianu mniej, ale da się to przeżyć - dobrze myślę? Najdłuższa roleta przy drzwiach tarasowych HS będzie miała 2,4 m długości. Jaka skrzynka będzie potrzebna? Ważne, bo zostanie tylko 21 cm styropianu na jej schowanie. HS ma 4 metry szerokości i jest dzielony na pół ( jedno skrzydło 2 m jest ruchome) więc chyba sensownie będzie podzielić też roletę osobno na każdą połówkę. Mam jeszcze dwa okna narożne bez słupków konstrukcyjnych, łączone tylko na takie specjalne profile i wykusz, też na profilach. Da się do tego przymocować prowadnice, żeby estetycznie wyglądało po zamknięciu? http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/538/gdvRl4.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/661/G83YRp.jpg Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.06.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 zdecyduj się. albo żaluzje fasadowe albo rolety O jakim mostku termicznym ty ciagle piszesz ? Uległeś ogólnemu wariactwu i gadaniu głupot przez nawiedzonych ? 9 cm to świat i ludzie pod skrzynkę a jak się obawiasz to wydaj kasę na aerożel tyle tylko że zbankrutujesz Policz sobie powierzchnię pod skrzynkami, policz udział procentowy tylko w powierzchni ścian i przestań pisać takie rzeczy o mostkach Dla tej wysokości skrzynka będzie 205 mm z wieszakami z blokadą. Przy tej szerokości pancerz podzielony na dwa, może być w jednej skrzynce i z jedną rewizją choć ostatnimi czasy przy takich szerokościach proponuję jednak dwie oddzielne rolety zamontowane obok siebie. Tak długa rewizja przy skokach temperatur czasem się opuszcza i nieładnie to wygląda - ale to tez zależy od producenta, czy rewizja ma dodatkowy kątownik usztywniający czy nie Skrzynki nie sa elementem mocującym i do niczego się ich nie przykręca, mocowaniem rolety i skrzynki jest prowadnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 zdecyduj się. albo żaluzje fasadowe albo rolety O jakim mostku termicznym ty ciagle piszesz ? Uległeś ogólnemu wariactwu i gadaniu głupot przez nawiedzonych ? 9 cm to świat i ludzie pod skrzynkę a jak się obawiasz to wydaj kasę na aerożel tyle tylko że zbankrutujesz Policz sobie powierzchnię pod skrzynkami, policz udział procentowy tylko w powierzchni ścian i przestań pisać takie rzeczy o mostkach Dla tej wysokości skrzynka będzie 205 mm z wieszakami z blokadą. Przy tej szerokości pancerz podzielony na dwa, może być w jednej skrzynce i z jedną rewizją choć ostatnimi czasy przy takich szerokościach proponuję jednak dwie oddzielne rolety zamontowane obok siebie. Tak długa rewizja przy skokach temperatur czasem się opuszcza i nieładnie to wygląda - ale to tez zależy od producenta, czy rewizja ma dodatkowy kątownik usztywniający czy nie Skrzynki nie sa elementem mocującym i do niczego się ich nie przykręca, mocowaniem rolety i skrzynki jest prowadnica Dzięki za porady, dzięki Tobie wiele mi się w łepetynie rozjaśniło. Co do mostka, to nie można mówić że go nie ma, bo przecież to fakt. To że straty z tego powodu będą marginale, to inna sprawa i tutaj się zgadzamy. Uważam jednak, że trzeba się pochylić nad każdym mostkiem o którym się wie, szczególnie jeśli buduje się dom energooszczędny lub pasywny. Zastanowić się - to nic nie kosztuje. A tak na marginesie, to dlaczego zakładasz, że przy aerożelu zbankrutuję? A może ja Kulczyk jestem, albo jego żona, albo o. Rydzyk :D A na poważnie, to te rolety to zupełnie nieplanowana inwestycja i widzę że rąbną mnie po kieszeni. Pomyślałem sobie, że może wstawię na razie tylko skrzynki, żeby ekipa mogła robić elewację, a później będę się zastanawiał nad kolorem, profilem pancerza itd. Da się tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.06.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 nie da się roletę musisz zamontować cała, skrzynka plus prowadnice które są elementem mocującymBawić się później i zapłacić więcej za montaż samego wałka i pancerza ? Jasne, można tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Po to, ponieważ wydaje mi się , że jeśli tak zrobię, to nie wydam kasy do ręki, tylko rozłożę w czasie równocześnie umożliwiając późniejszy montaż reszty. Elewację muszę zrobić teraz, a rolety nie, ale chciałbym przygotować miejsce pod nie. Rozumiem, że prowadnice muszą być zamontowane razem ze skrzynką i jeśli tak trzeba to ok. Czy to duży koszt? Myślę (a może się mylę) że na koszt największy wpływ ma pancerz i napęd. Czy tak można zrobić? Aha, wsadzić w skrzynkę wałek z pancerzem, to chyba nie kłopot. Sam mógłbym to zrobić. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.06.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 kombinuj ja już Ci w tym nie poradzę. Tylko nie zapomnij przy montażu albo podprowadzić kabel albo peszla do skrzynki prowadnice i skrzynka to niewielki koszt w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.06.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 O właśnie, cieszę się że potwierdzasz że tak się da. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Wczoraj nie wiedziałem nic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.06.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Post porządkowy:przed chwilą został usunięty wpis reklamowy, który został stworzony przez nowego użytkownika. Zakładającym nowe konto przypominam, że reklamy na forum są niezgodne z regulaminem a nicki nie mogą być związane z prowadzoną działalnością firmową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 18.06.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zapraszamy do obejrzenia ciekawego filmu na temat: Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - to Telewizja poradnikowa dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 02.07.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 (edytowane) prowadnice od rolet można przykryc styropianem , czy raczej się tego nie stosuje ? - ograniczenie otwarcie skrzynki rewizyjnejco się stosuje do podłożenia pod prowadnice aby odstawić skrzynke od ściany aby było miejsce na styro - może to być XPS ? Edytowane 2 Lipca 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 02.07.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 prowadnice od rolet można przykryc styropianem , czy raczej się tego nie stosuje ? - ograniczenie otwarcie skrzynki rewizyjnej co się stosuje do podłożenia pod prowadnice aby odstawić skrzynke od ściany aby było miejsce na styro - może to być XPS ? może być xps lub poszerzenie systemowe pod prowadnice dystansuje na 2 cm w tedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.07.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 zależy jaki chcesz uzyskać efekt.- ocieplenie tego miejsca, zastosuj styrodur lub aerożel- ominięcie jakiejś przeszkody, profil dystansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdi 21.07.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Edytowane 21 Lipca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeldoom 31.08.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 WitamRozważam montaż rolet zewnętrznych.Mam kilka pytań:1. czy rolety "chować" czy zostawić je odkryte?2. czy schowane rolety nie są trudno dostępne w przypadku ewentualnej awarii?3. jeśli chować to czy mam brać pod uwagę węższe nadproża nad oknami?4. decydować się na zwijanie ręczne czy automatyczne? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.08.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Podstawowe pytania :ad1 - przeszkadzają Ci widoczne skrzynki rolet czy nie?ad 4 - lubisz pociągać za sznurki czy stać Cię "na pilota" / przycisk na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.08.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 1. czy rolety "chować" czy zostawić je odkryte? 2. czy schowane rolety nie są trudno dostępne w przypadku ewentualnej awarii? 3. jeśli chować to czy mam brać pod uwagę węższe nadproża nad oknami? 4. decydować się na zwijanie ręczne czy automatyczne? . ad.1 - skrzynki rolet ładnie wyglądają jak są schowane, nie ma co ukrywać, choć nie zawsze jest to możliwe ad.2 - i tak musisz pozostawić dostęp do rewizji więc serwis nie sprawia kłopotu ad.3 - nie koniecznie, zależy jaki system rolet wybierzesz a to związane jest z szerokością i powierzchnią pancerza. Mimo wszystko lepsze są rolety zewnętrzne od rolet nadstawnych (naokiennych) które wymagają podniesienia nadproża o wielkość skrzynki ad.4 - zależy od Twoich preferencji i wielkości rolety. Ręczne mają sens przy braku jakiejkolwiek automatyki i lekkich pancerzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeldoom 01.09.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Podstawowe pytania : ad 4 - lubisz pociągać za sznurki czy stać Cię "na pilota" / przycisk na ścianie? Jaki może być koszt takowego sterowania/pilota/przycisku na ścianie wraz z cała instalacją i montażem? Dokładniej jaka mniej więcej może być różnica w cenie ręcznych rolet i automatycznych (łącznie z cała instalacją itd) dla 10 okien? Choćby poziom różnicy czy to 500, 1000 czy 2000 PLN na całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.09.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 dobry silnik min 500 chinszczyzne bedziesz mial za 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeldoom 02.09.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 dobry silnik min 500 chinszczyzne bedziesz mial za 100 Rozumiem, że 1 okno 1 silnik - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts