Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem przed budową, ale na tym etapie mam wątpliwości...myślę czy rolety czy żaluzje fasadowe, ale tylko na parterze.

sytuacje mam taką, że największe oszklenia mam od wschodu, gdzie w dodatku nie mam sąsiadów z tamtej strony i raczej nie będzie.

Od południa fix 2m na 2,3m i 5 m do sąsiednej działki a od zachodu okno w kuchni.

Podobają mi się żaluzje fasadowe, ale boję się o brud, bo oglądaliśmy w jednym miejscu (sklepie) i były mega brudne. Żona obawia się zachowania żaluzji przy deszczach, wiatrach. Co wtedy, zwijać czy zasłaniać? Może ma ktoś z Was na Śląsku kto chce się pochwalić żaluzjami?

Żaluzje tylko na parterze nie będą wyglądać dziwnie?

Odnośnie rolet, to i tak jakbym założył to wewnątrz i tak trzeba kupić żaluzje, zasłony itp. To podwójne koszty

Co poradzicie?

parter.jpg

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przyznam że nadal rozważam kwestie czy na przeszkleniach parteru od południa zakładać żaluzje fasadowe czy rolety.

Piszą, że antywłamaniowość rolet to mit.

Głownie zależy mi na tym by mogły osłaniać dom od słońca a także by po części była to przeszkoda dla potencjalnego intruza. Oczywiście jedna z wielu przeszkód.:)

Z racji iz planujemy wybudować domek bardzo energooszczędny (to dla nas sprawa priorytetowa) z betonu komorkowego ocieplonego sytropianem obawiam sie o to czy montaż rolet nie doprowadzi do powstania mostków cieplnych i wówczas całą energooszczędność ocieplenia trafi szlag.

Czy jest możliwość założenia rolet by nie narazić sie na powstanie mostków cieplnych? Na co zwrócić uwagę? I w końcu, czy montaż żaluzji fasadowych jest bezpieczny dla energooszczędności domu - czy przy ich montażu można być spokojnym o to, że nie powstaną mostki cieplne?

:wave:Witam. Rolety wewnętrzne i zewnętrzne przeciwwłamaniowe.:stirthepot: Kupcie ROLETY zewnętrzne od doświadczonej firmy- to bardzo ważne.

Tak, doświadczona firma która pomoże właściwie dobrać rolety to bardzo ważne. Na początek omijajcie z daleka, tych, którzy reklamują się hasłem "rolety antywłamaniowe".

WITAM ponownie.;) Okna a a w nich odpowiednie rolety- wewnętrzne lub zewnętrzne- to bardzo ważna sprawa.:yes: Wybierzcie zawsze firmę solidną- uczciwą, która wykona WAM okna i rolety w sposób profesjonalny

:spam:

Edytowane przez finlandia
reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Witam, czy montujecie rolety na oknach od strony północnej? U nas od tej strony nie ma sąsiadów, gdyż mamy tam kawałek pola, a dużo dalej już całkiem szczere pole. Jeśli więc nie ma słońca, a antywłamaniowość rolet jest mitem, to czy jest sens montować takie rolety od północy? Montujecie rolety od północy? W jakim celu? Izolacja termiczna, jest faktycznie wymierna?

NilsH

wiele osób jest zdania iz Izolacja termiczna rolet to mit.

Wystarczy ze masz zrypany montaż rolet i całą energooszczędność trafia szlag

Wymierność ich wpływu na obniżenie rachunków za ogrzewanie jest bardziej niz wątpliwa wątpliwa. Takie głosy można przeczytać na forum.

Mentalnie szykuję sie do montażu rolet względnie żaluzji fasadowych nie tylko od strony północnej ale i z innych stron także.

Póki co jednak zbieram informacje i opinie.

Pozdrav

NilsH

Wymierność ich wpływu na obniżenie rachunków za ogrzewanie jest bardziej niz wątpliwa wątpliwa. Takie głosy można przeczytać na forum.

Pozdrav[/i][/b]

Podobno schłodzenie jest droższe niż grzanie, po tegorocznym lecie bardzie zależy mi, aby rolety uchroniły mnie od słońca.

dla mnie rolety czy tez żaluzje fasadowe - o ile sie pojawia- będa miały na pewno jedną z podstawowych funkcji czyli osłonę przed słońcem. Tu pojawia sie jednak kwestia czy warto... i czy przegrzanie jest możliwe w domu z rekuperacją bypassami itd itp..

Myślę, że sama kwestie ochrony przed słońcem załatwiają żaluzje fasadowe - tak mi się wydaje i tak wnioskuje z filmików na YT. Jednak ja się skłaniam ku roletom... Tak by w czasie jakichkolwiek wyjazdów można było szczelnie zamknąć dom i utrudnić dostęp z zewnątrz potencjalnym intruzom.

Nie uniemożliwić, ale utrudnić... a w razie gdyby jakiś intruz był naprawdę bardzo upierdliwy to resztę załatwi system alarmowy i pozostawione w środku wilcze doły.. :D

Kevin rules :D:D

Edytowane przez forscher

Cześć

Instalowałem ostatnio rolety razem z oknami. Nie mam wrażenia aby stanowiły one jakiekolwiek zabezpieczenie a nawet utrudnienie przez intruzami. Zdecydowanie ich podstawową rolą jest zabezpieczenie przed słońcem i pewnie przed jesiennym i zimowym wiatrem. Podobnie jak u Ciebie mam system alarmowy który z dokładnością do nazwy pomieszczenia i numeru czujki powiadomi mnie o problemie. Tak więc - zabezpieczenie przed warunkami atmosferycznymi tak - przed intruzami - nie :)

A propos intruzów - zainstalowałem bramę Wiśniowskiego Prime i mam wrażenie, że z dolnej uszczelki bramy najbardziej ucieszyły się myszy. :) siedzą sobie w środku w takiej gumowej fałdzie a jak je głód przyciśnie to również ją konsumują....Muszę teraz sprowadzić kontener tych uszczelek bo mam wrażenie że sytuacja będzie się powtarzać

:)

Forsher - roleta to mak 20 sek dla wprawnego złodzieja. Czy warto ? Jako zabezpieczanie przed intruzem - nie ma sensu, jako zabezpieczenie przed słońcem i nagrzewaniem pomieszczeń - jak najbardziej ale..... ale tu wychodzi wyższość żaluzji fasadowych - możliwość regulacji ilości światła wpadającego do środka. Już lamele ustawione poziomo zabezpieczają przed przegrzewaniem nie powodując zaciemnienia pomieszczenia

Im dłużej się zastanawiam nad zaletami jednego i drugiego rozwiązania tym bardziej dochodzę do wniosku że Żaluzja pod każdym względem jest lepsza...no i odrobinę tańsza

nikt ważny

od Ciebie uzyskuje info iz żaluzja fasadowa jest tańsza.. wczoraj zajałem sie wysyłaniem do firm produkujacych okna celem wyceny, a przy okazji pytałem o kwestę wyboru pomiedzy żaluzjami fasadowymi czy tez roletami ... i wiesz co..... też jakos nie mogłem w to uwierzyć....

kilka razy usłyszałem stwierdzenie iz jako że żaluzje fasadowe to nowość w budownictwie mieszkaniowym jednorodzinnym to z natury rzeczy są one DROŻSZE niż rolety...

przyznam że wydało mi sie to nieco dziwne.. ale jak na razie nie drążyłem tematu... na razie na tapecie mam rozsyłanie do firme zapytań w kwestii wyboru okien.... żaluzjami czy tez roletami zajme się później... jednak na pewno moim zamiarem jest to by i okna i potencjalne rolety czy tez żaluzje zakładała jedna i ta sama firma.

Miłego dnia

Pozdrav

PS z tą reklamą w wątku o oknach Schuco to troche przesadziłeś.. gdyby mi zależało na reklamowaniu okien Schuko to nie wadwałbym się w polemike ...

3m się.

Edytowane przez finlandia
Proszę nie używać obraźliwych określeń

...PS z tą reklamą w wątku o oknach Schuco to troche przesadziłeś.....
Możliwe ale powoli tak to odbieram. A reklama bywa różna, pamiętasz chyba powiedzenie - nie ważne jak o nas będą mówić ważne by w ogóle mówiono (chyba Zzsa Gabor te słowa wypowiedziała)

Mimo że żaluzje fasadowe są nowością porównując ceny z wiodącymi producentami rolet wyszło mi taniej

I jeśli można coś podpowiedzieć, już teraz myśl nie tylko o oknach lecz także o reszcie by później nie było kłopotów z montażem

juz wąłsnie pytame o reszte...

u jednego z dystrybutorów okien mowili mi by odpowiednio zrobić nadproża i zrobic je w kształcie litery L tak by mozna było skrzynki od rolet schowac nieco schowac a pozniej przykryc ociepleniem....

nie wiem czy to dopry pomysł nie myslalem jeszczo tym poza tym to jak na razie tylko jedna opinia od dystrybutora okien i rolet i innych cudów.. wiec jest to wypowiedz raczej jednostronna i nie wiem na ile fachowa.

Podobnie kombinowalem jak Ty z mostami od żaluzji. Cały czas się zastanawiamy czy montować, ale chyba sobie darujemy. Spory koszt i nie znalazłem kompetentnego instalatora. Sami sprzedawcy bez wiedzy technicznej.

Robisz skrzynkę na poszerzeniu nad oknem, od zewnatrz przykrywasz 5cm styropianu, a on wewnątrz wklejasz na poszerzenie 15 cm styropianu/styroduru. I masz mostek zminimalizowany.