hydraulik_ 09.03.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Jak to zrobić dobrze i tanio?Ile to naprawdę kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ile to naprawdę kosztuje Od 20kzł do nieskończoności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.03.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Od 20kzł do nieskończoności... Napisz jak za te 20 kzł. O nieskończoności innym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Zerknij do stopki "TU" O nieskończoności pisze wielu podając swoje oferty, ja nie jestem instalatorem, więc nie będę o tym pisał. Każdy musi znaleźć swój złoty środek pomiędzy tymi wartościami w zależności od swoich umiejętności organizacyjnych i wkładu włożonej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 09.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 cześć,sama pompa od polskiego producenta w granicach 14 tys. zł. Kotłownia i podłogówka tak samo jak przy innych systemach. Dojdzie jeszcze koszt DZ, tutaj spore rozpiętości, najtaniej poziomy wykonany własnoręcznie.....Przy dobrym układzie można się zmieścić w 45-50 tys. zł z prawie zerowym nakładem własej pracy.Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Pompa 9 kW + zasobnik 300 l + kolektor 600 m + pełny montaż. Oferta 29 kPLN netto + koparka we własnym zakresie. Sofstart +700 PLN. W cenie pompki obiegowe bez pompki cyrkulacji ccwu. Po negocjacjach połowa ceny koparki, ale organizacja po mojej stronie. Spokojnie poniżej 35 kPLN brutto z montażem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 11.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 niedowiarku, o jakiej pompie piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.03.2011 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Ja ostatnio dostałem ofertę z odwiertami na niecałe 60 000 zł.Ale niedowiarek ma za 35 000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Ja ostatnio dostałem ofertę z odwiertami na niecałe 60 000 zł. Ale niedowiarek ma za 35 000zł Może jesteś mniej operatywny ? Organizuj więc dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 niedowiarku, o jakiej pompie piszesz ? ECOPOWER C9. W ubiegłym roku na stronie producenta była oferta z montażem za 29 kPLN netto to skorzystałem. Zastanawiałem się też nad pompą z bezpośrednim parowaniem z firmy THERMOGOLV z Jasła. O takiej pompie można poczytać tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 13.03.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Niedowiarek i jak zadowolony jesteś z wyboru? Bo ja mam te sam opcje i się jeszcze waham...Co Cię przekonało do Ecopower? Cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.03.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Niedowiarek i jak zadowolony jesteś z wyboru? Bo ja mam te sam opcje i się jeszcze waham... Co Cię przekonało do Ecopower? Cena? Cena tak. Ale oprócz tego lektura forum i wizyta u użytkownika jednej z pierwszych pomp tego producenta. Puki co pompa pracuje na pół gwizdka. O pełnym zadowoleniu będę się mógł wypowiedzieć za rok. Jak na teraz jest o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.03.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 PC 9kW (dokładnie 8,8kW) + zbiornik CWU 300L (zwykły stalowy emaliowany) + 4 odwierty pionowe 25m (ze studzienką zbiorczą) + kompleksowy montaż kotłowni + podłogówka (ok 140m2, 10cm styro parter, 5 cm styro piętro, podwójna folia) 47 800zł brutto + 428zł pompka obiegowa CWU. (ceny ze "starym" VATem) Opcja zero pracy własnej, wszystko zlecone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 14.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 PC 9kW (dokładnie 8,8kW) + 4 odwierty pionowe 25m (ze studzienką zbiorczą) . Ta dlugosc kolektora ci wystarcza na 9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.03.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ta dlugosc kolektora ci wystarcza na 9kW? Pewnie nie i będziemy mieli kolejny przykład osiągania rekordowo niskich temperatur dz... Ale to już zmartwienie klienta, a nie handlowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 15.03.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ta dlugosc kolektora ci wystarcza na 9kW? Trudno powiedzieć, bo budynek nie ocieplony z zewnątrz, kupa dziur i mostków termicznych i na dodatek utrzymywałem temperaturę tylko parę stopni powyżej zera w budynku. Zobaczę dopiero w następnym sezonie. Pewnie nie i będziemy mieli kolejny przykład osiągania rekordowo niskich temperatur dz... Ale to już zmartwienie klienta, a nie handlowca. Mają podobno jakąś specjalną metodę robienia odwiertów (nawet chcą ją opatentować), która niby zapewnia lepszą wydajność DZ. Ile w tym prawdy ile marketingu to nie wiem. Ze względu na moją specyficzną sytuację (ogrzewanie nieocieplonego, dziurawego budynku) trudno oszacować czy są podstawy do reklamacji DZ. Na razie PC "zjadła" mi od początku grudnia 2010 do 13.03.2011 1842kW (przy zadanej temp. 13 stopni w grudniu i 8 stopni w pozostałym okresie). Generalnie nie jest źle, szczególnie, jeżeli weźmie się pod uwagę, że oprócz "dziurawego" budynku, to pierwszy sezon (wilgoć) i w wyniku awarii rozruch pompy nastąpił w największe mrozy na początku grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 15.03.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Wszystko zalezy od warunkow glebowych Jak temp DZ nie spada Ci ponizej 0 to ok Zapytalem czy wystarcza bo podaja ze na 1kW mocy PCi powinno przypadac od 15 do 30 mb kolektora pionowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 16.03.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Z badań gruntu podczas wiercenia wyszło, że mam głównie gliny siwe, szare i zapiaszczone, a więc o dość wysokiej wydajności energetycznej, z bilansu energetycznego wynika, że to wystarczy z zapasem. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 30.03.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Panowie a jaka wielkość PC do domu o pow. około 270m2 użytkowej?Ile to mniej więcej może kosztować?i czy znacie przykłady domów o podobnych wymiarach ogrzewanych PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Panowie a jaka wielkość PC do domu o pow. około 270m2 użytkowej Te pytania są bez sensu, gdyż różnice mogą przewyższać 100% w zależności od konstrukcji domu, ocieplenia, wyboru rozwiązania, tego co chcesz ogrzewać (piwnice, garaże) itd. Musisz znać konkretne zapotrzebowanie na ciepło powierzchni ogrzewanych, a nie ogólną powierzchnię domu, bo ona nic nie znaczy. Różnice w kosztach też mogą być bardzo duże i w zależności od rozwiązania, wybranej firmy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts