Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC 10 kW -ile to może kosztować( najmnie)

hydraulik_

Recommended Posts

Nawet wczoraj robiłem ofertę dla domu o zapotrzebowaniu 10 kW - pomiędzy poziomym a pionowym kolektorem wyszło prawie równie 15 tys zł.
Przecież nikt tego nie neguje. Przeczytaj jeszcze raz swoją poprzednią wypowiedź, a zrozumiesz, że "strzeliłeś byka" ;).

Z kolektorem płaskim koszt 10 kW to ok 40-43 tys. , z pionowym z 10-15 tys zł. Ale to oczywiście szacunkowe kwoty. Najlepiej złóż zapytanie ofertowe do firm.;-)

Jacek Walewski

Doradca Klienta

tel. 601096066

W takim razie, jeżeli jest Pan zainteresowany zrobieniem takiej wyceny, to proszę o info. na adres mailowy: [email protected]

Pozdrawiam

No tak, ale nie porównujmy pompy powietrze-woda z glikol-woda. To oczywiste, że P-W jest tańsza z powodu braku konieczności wykonywania k.poziomego czy odwiertów. Osobiście nie polecam jednak tego typu pomp jako jedynego źródła ciepła w budynku. To dobre rozwiązanie, ale gdy jako alternatywę na najniższe temp. mamy np. gaz, itp.

Jacek Walewski

Doradca Klienta

tel. 601096066

Prometeus

http://www.prometeus.co

ups... doradco klienta.... :D mam PC P-W która pracuje do -25 jako jedyne źródło i nie narzekam, ba nawet jestem bardzo zadowolona.

No tak, ale nie porównujmy pompy powietrze-woda z glikol-woda. To oczywiste, że P-W jest tańsza z powodu braku konieczności wykonywania k.poziomego czy odwiertów. Osobiście nie polecam jednak tego typu pomp jako jedynego źródła ciepła w budynku. To dobre rozwiązanie, ale gdy jako alternatywę na najniższe temp. mamy np. gaz, itp.

Jacek Walewski

Doradca Klienta

tel. 601096066

Prometeus

Jacku ja nie pozwoliłbym sobie polecać pompy ciepła jak ktoś ma gaz ziemny .To jest aktualnie nieuzasadnione ani ekonomicznie ani ekologicznie.

Różnica ceny PC a kotłownia to jakiś 20000.

A za zbrodnię uznałbym montaż pompy przy istniejącej kotłowni gazowej .Przecież ,są opłaty stałe.Lepiej dać dobry kociołek i po zabawie.

Inaczej jest przy propanie ,oleju i węglu.

Ja staram się doradzać klientowi -dobrze dla niego.Też bywam klientem.

Ok, dwa agregaty lecz COP delikatnie mówiąc mocno dyskusyjny. Przy takiej temperaturze 30 min. pracuje a 30 min. odszrania się więc bilans jest zerowy.

Jacek Walewski

Doradca Klienta

tel. 601096066

Prometeus S.C. Jacek Walewski, Roman Rakoczy

ul. Cieszyńska 367/309

43-300 Bielsko-Biała

NIP 547-212-65-50

Stopka wpierw zmalała, a teraz urosła .... do 8 linijek, nie wystarczyłby link www ? W końcu to forum, a nie katalog firm :)

Co do dyskusji P-W kontra G-W pewnie zawsze będzie tysiąc za i przeciw. Niech każdy wybiera, jak mu doradca wskaże i kto ma leszy "marketing". I tak inwestor będzie zadowolony, zarówno z dobrej P-W, jak i z taniej G-W. Nas w większości, świadomych w pełni swojego wyboru, nie ma co przekonywać. Hydrauli czy ana wolą P-W, ja się skłaniam ku G-W i tyle. Pół roku temu miałem słabe pojęcie o PC, teraz już wiem co w rawie piszczy i jeśli inwestor jest wnikliwy, umie liczyć i ma na to czas - sam wybierze, a pozostali muszą liczyć na pomoc doradców.