Phant0mas 30.03.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Panowie a jaka wielkość PC do domu o pow. około 270m2 użytkowej? rwxw Ci napisal: zrob OZC i bedziesz wiedzial jaka moc a wtedy wybierzesz sobie pompe (z osprzetem) i bedziesz znal koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 31.03.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Znacie może jakąś rzetelną firmę, która jest w stanie zrobić obliczenia w OZC?Czy coś takiego można zrobić na odległość? Mam na myśli firmę z innego miasta niż moje. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.03.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Nawet wczoraj robiłem ofertę dla domu o zapotrzebowaniu 10 kW - pomiędzy poziomym a pionowym kolektorem wyszło prawie równie 15 tys zł. Przecież nikt tego nie neguje. Przeczytaj jeszcze raz swoją poprzednią wypowiedź, a zrozumiesz, że "strzeliłeś byka" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter12 31.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 no 4x 25mo odwierty na PC 9KW to za malo mysle ze okolo 180mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 02.04.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Z kolektorem płaskim koszt 10 kW to ok 40-43 tys. , z pionowym z 10-15 tys zł. Ale to oczywiście szacunkowe kwoty. Najlepiej złóż zapytanie ofertowe do firm. Jacek Walewski Doradca Klienta tel. 601096066 W takim razie, jeżeli jest Pan zainteresowany zrobieniem takiej wyceny, to proszę o info. na adres mailowy: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.04.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 PC P-W Atlantic 3 fazowa ze zbiornikiem cwu 200 l Moc 10 kW dl -20 C i temperatura 60C za 34000 zl na gotowo z uruchomieniem .Mam już takie realizacje dla budynku 280 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.04.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 No tak, ale nie porównujmy pompy powietrze-woda z glikol-woda. To oczywiste, że P-W jest tańsza z powodu braku konieczności wykonywania k.poziomego czy odwiertów. Osobiście nie polecam jednak tego typu pomp jako jedynego źródła ciepła w budynku. To dobre rozwiązanie, ale gdy jako alternatywę na najniższe temp. mamy np. gaz, itp. Jacek Walewski Doradca Klienta tel. 601096066 Prometeus http://www.prometeus.co ups... doradco klienta.... mam PC P-W która pracuje do -25 jako jedyne źródło i nie narzekam, ba nawet jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.04.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 ŻADNA proponuję się zatem doszkolić ))) by móc przed nazwiskiem napisać 'doradca klienta' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 03.04.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Interesujące, w takim razie proszę podać model tej pompy. Nawet urządzenia Danfoss P/W nie działają do tak niskich temp. Jacek Walewski tel. 601096066 [email protected] ZUBADAN MITSUBISHI, warto się doszkolić )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.04.2011 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 No tak, ale nie porównujmy pompy powietrze-woda z glikol-woda. To oczywiste, że P-W jest tańsza z powodu braku konieczności wykonywania k.poziomego czy odwiertów. Osobiście nie polecam jednak tego typu pomp jako jedynego źródła ciepła w budynku. To dobre rozwiązanie, ale gdy jako alternatywę na najniższe temp. mamy np. gaz, itp. Jacek Walewski Doradca Klienta tel. 601096066 Prometeus http://www.prometeus.co Jacku ja nie pozwoliłbym sobie polecać pompy ciepła jak ktoś ma gaz ziemny .To jest aktualnie nieuzasadnione ani ekonomicznie ani ekologicznie. Różnica ceny PC a kotłownia to jakiś 20000. A za zbrodnię uznałbym montaż pompy przy istniejącej kotłowni gazowej .Przecież ,są opłaty stałe.Lepiej dać dobry kociołek i po zabawie. Inaczej jest przy propanie ,oleju i węglu. Ja staram się doradzać klientowi -dobrze dla niego.Też bywam klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.04.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A jakie pompy powietrze woda posiadasz w ofercie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 04.04.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 I wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.04.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ok, dwa agregaty lecz COP delikatnie mówiąc mocno dyskusyjny. Przy takiej temperaturze 30 min. pracuje a 30 min. odszrania się więc bilans jest zerowy. Jacek Walewski Doradca Klienta tel. 601096066 Prometeus S.C. Jacek Walewski, Roman Rakoczy ul. Cieszyńska 367/309 43-300 Bielsko-Biała http://www.prometeus.co NIP 547-212-65-50 Stopka wpierw zmalała, a teraz urosła .... do 8 linijek, nie wystarczyłby link www ? W końcu to forum, a nie katalog firm Co do dyskusji P-W kontra G-W pewnie zawsze będzie tysiąc za i przeciw. Niech każdy wybiera, jak mu doradca wskaże i kto ma leszy "marketing". I tak inwestor będzie zadowolony, zarówno z dobrej P-W, jak i z taniej G-W. Nas w większości, świadomych w pełni swojego wyboru, nie ma co przekonywać. Hydrauli czy ana wolą P-W, ja się skłaniam ku G-W i tyle. Pół roku temu miałem słabe pojęcie o PC, teraz już wiem co w rawie piszczy i jeśli inwestor jest wnikliwy, umie liczyć i ma na to czas - sam wybierze, a pozostali muszą liczyć na pomoc doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts