Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie pisz juz nic więcej ;)

 

kluski śląskie robi mój mąż, odziedziczył talent po teściowej:lol2::lol2::lol2:

 

dokładnie- u mnie też mąż pojął tą wiedzę tajemną - ja tylko jak już "ukula" to robię dziurki na sos :lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268198
Udostępnij na innych stronach

3-4 godz to musze w niedzielę wstac o 8:jawdrop:

 

:lol2:

I tak wstajesz chyba?

 

 

 

ja szumowiny zbieram. Nie mam czaso na moczenie mięsa :(

 

hmm... to namocz wieczorem godzinę, wylej wodę i wstaw mięso do lodówki.

 

Naprawdę, jak się chce to się wszystko da :)

 

 

ok spr nie wylewać - ale co dokładnie zbiera "szumy" bo nigdy mi się nie uda dokładnie a stoję i pilnuje przy garnku??

 

Jak zbierałam to łyżką zwykłą i płukałam.

Ale teraz nie mam problemu.

 

 

ja też do rosołu nie daje liści i ziela....niby po co?!?

 

Dla smaku.:sick:

 

 

 

oooo.... tego to nie wiedziałam.... super, dzięki. Ja się czasami zapomnę :(

 

Ja też.:lol2: czasami i ze dwa razy!

 

 

inne zupy tak, np pomidorowa

 

No to połowa sukcesu za tobą :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268201
Udostępnij na innych stronach

Magda jakie kluski?? Kładzione do rosołu?

 

Kluski śląskie - te lane do gotującej się zupy to nigdy mi nie wychodzą - tzn wychodzi - jedna qpa na dole garnka... a już ciasto mam gęste, zupa się gotuje, mieszkam...i nic

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268203
Udostępnij na innych stronach

Moja mama mnie zawsze uczyła, że pomielone ziemniaki przesypuje się do miski i lekko ugniata (żeby była płaska powierzchnia). Potem kroi się na 4 części, i 1/4 wyciąga. W to miejsce wsypuje się mąkę ziemniaczaną (też do równej powierzchni). No i jajko.

Potem to jak ziemniaki za bardzo zbiorą makę - dosypuję. Ale rzadko - przewaznie ten patent działa.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268207
Udostępnij na innych stronach

na pałkach i skrzydełkach albo udkach, lubię potem je zjeść z chlebkiem i musztardą

 

To zjedz sobie tego indyka z rosołu! MNIAM!

 

Ja indyka odkryłam stosunkowo niedawno.

Pyszne, chude wysokobiałkowe mięsko :)

 

 

no wychodzi na to, ze tak samo:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

 

:lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268209
Udostępnij na innych stronach

Kluski śląskie - te lane do gotującej się zupy to nigdy mi nie wychodzą - tzn wychodzi - jedna qpa na dole garnka... a już ciasto mam gęste, zupa się gotuje, mieszkam...i nic

za mało mąki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268216
Udostępnij na innych stronach

Pyszne, chude wysokobiałkowe mięsko :):lol2:

z duużą ilością tauryny - bez której kot nie będzie żyć. Ja odkąd mam koty to przewaznie robię np ze skrzydła indyczego. Pałki indycze mają fatalne ścięgna. Jeszcze jest dobre udo indycze.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268223
Udostępnij na innych stronach

Kluski śląskie - te lane do gotującej się zupy to nigdy mi nie wychodzą - tzn wychodzi - jedna qpa na dole garnka... a już ciasto mam gęste, zupa się gotuje, mieszkam...i nic

 

Ale śląskie, to nie lane, przynajmniej nie dla mnie ;) Śląskie to te z dziurką ;)

 

A jak to ciasto na kluski lane do zupy wlewasz? Bo jak jednym ciurkiem prosto do gara i w dodatku szybko to może tak być, że ciasto na dnie się zbierze i w jednym kawałku ugotuje. Ja lane wlewam przez widelec. Kręcę widelcem nad garnkiem z zupą i pomału leję ciasto i kluski same się formują.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/883/#findComment-6268226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...