Ilona Agata 17.10.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja to nawet jak cen nie ma to wybiorę intuicyjnie najdroższą rzecz..... Papuga No sie wie!! To ja może podam co mi wyszło z wczorajszej improwizacji..... 1 dynia (mała taka ok 2 kg, ja miałem odmianę Hokkaido - ponoć ekologiczna) 1 cebula 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (inaczej kumin [NIE kminek]) 1/4 łyżeczki ziaren kolendry, opcjonalnie 1 cm startego imbiru, 1 litr bulionu warzywnego, 1 puszka mleczka kokosowego cieniutkie plastry boczku (lub szynki parmeńskiej) 2 łyżki masła Na maśle szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem dodajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną w sporą kostkę dynię, po ok 3 minutach dodajemy bulion do niego utarte w moździerzu, kumin i kolendrę. Gotujemy ok 30-40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i mixujemy blenderem do gładkości. Dodajemy mleczko kokosowe i czekamy do zagotowania. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej grillujemy plasterki bekonu (jak są takie jak mgiełka to po kilka chwil ok 30 sekund z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru wytopionego tłuszczu. Nalewamy zupkę do bulionówki, na wierzchu kładziemy chipsa z bekonu (tak żeby troszkę się zanurzył i takim kantem wystawał i opierał się o rant ). i jeszcze parę listków kolendry na koniec do dekoracji...... Spróbujcie bo warto. Moja sąsiadka zza ściany to dynie tylko na halloween wystawia a wczoraj powiedziała, że jakby nie wiedziała że to z dyni to by się nie domyśliła...... Haha, to teraz faktycznie papuga . Tylko ja dałam mniej przypraw (bida), a bekon z piekarnika . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja w ogóle polecam wszystkie zupy-kremy zaczynać od podsmażenia cebuli, pycha wtedy wychodzą, zwłaszcza z pomidorów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 17.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja mam barek zaopatrzony tylko pic noe ma kto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 17.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ech ...zeby u mnie tak chcieli jeść zupy kremy...Dla samej siebie to mi sie nie chce gotowac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 17.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 U mnie też zaopatrzony to nie ma z kim hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ech ...zeby u mnie tak chcieli jeść zupy kremy...Dla samej siebie to mi sie nie chce gotowac. Ja uwielbiam! Dziecko jeszcze je (zwłaszcza z tym bekonem), a mąż... On zje wszystko, jedno z mniejszym apetytem (zupa, sałata, ciasto), drugie z większym, ale zje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 17.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 No ja właśnie tez uwielbiam.Maz zje tak samo jak twój- wszystko ale dzieci juz nieeee.....:PKręcą nosem na kremy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 17.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Robiła któraś sernik nowojorski? Za dużo przepisów jest w necie a chciałabym jakiś sprawdzony przepis. Sprawdziłam kilka przepisów i zawsze wracam do tego http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii Moim zdaniem najlepszy choć dużo zależy od sera. Używam Piątnicy z wiaderka, nie piekę w kąpieli wodnej lecz na spodzie piekarnika ustawiam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i piekę cały czas w jednakowej temperaturze, coś między 120-130 st., no i nie zawsze robię tę polewę ze śmietany, jakos nie przepadam. No i oczywiście przestrzegam procedur typu ogrzanie produktów do temp. pokojowej, nie napowietrzanie masy itp. Minęło też trochę czasu zanim byłam w pełni zadowolona z efektu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja w ogóle polecam wszystkie zupy-kremy zaczynać od podsmażenia cebuli, pycha wtedy wychodzą, zwłaszcza z pomidorów . Ilonka a robiłaś krem z pieczonych pomidorów?? jest także zaje*isty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie Lolek, daj przepis, to zrobię chlopakom Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie Lolek, daj przepis, to zrobię chlopakom przepis z głowy ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków, czosnek oliwa z oliwek 1 cebula gesty jogurt lub śmietana bazylia świeża, pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni. po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru. Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią. smakuje cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6609999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 17.10.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 przepis z głowy ok 1 kg pomidorów (najlepiej jak najróżniejszych gatunków, czosnek oliwa z oliwek 1 cebula gesty jogurt lub śmietana bazylia świeża, pomidory kroję na pół i w każdą połówkę wciskam pół ząbka czosnku, lekko pieprzę i solę, cebulę tez na pół i razem z pomidorami wszystko wkładam na blachę do pieczenia przeciętą częścią do góry, skrapiam oliwą i na poł godziny wkładam do piekarnika na 180 stopni. po upieczeniu zdejmuję skórki i usuwam gniazda nasienne, Upieczone pomidory z czosnkiem i cebula miksuję blenderem (a jeszcze garść świeżej bazylii dodaję do miksowania) i stawiam na gaz do zagotowania, doprawiam wg uznania pieprzem i solą i ew. pól łyżeczki brązowego cukru. Nalewam do bulionówek, na wierzch daje kleks jogurtu naturalnego i przyozdabiam bazylią. smakuje cudnie Na pewno! Ale mi smaka narobiłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6610000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 17.10.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Na pewno! Ale mi smaka narobiłeś! a co to za zupka na blogu hihihi czyżby moje plastry bekonu Cię zainspirowały?? chyba się o prawa autorskie upomnę hihihihih :rotfl: taki żarcik of course Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6610008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 18.10.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 a co to za zupka na blogu hihihi czyżby moje plastry bekonu Cię zainspirowały?? chyba się o prawa autorskie upomnę hihihihih :rotfl: taki żarcik of course No . Mąż chciał od dawna dać taki post, a ja mu podpowiedziałam, żeby bekon wrzucił . Tzn. ja wrzuciłam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6610234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Udało sie!!! Jest pyszny....:rolleyes:Dzieki Casuall za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 19.10.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 mmm nom mnom wyglada apetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 19.10.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Nooooo.....zaje...pyszny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 19.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ale bym zjadła ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 19.10.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 ja też Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 19.10.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Fajna nie ma za co, przecież przepis nie mój U mnie buraczki wczoraj zrobione, wyszły meeega, te z papryką i te z czosnkiem, choć nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czosnku (może się przegryzą jeśli nie to też ok, bo ja lubię czosnkowe ) Dzięki jeszcze raz za przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/154799-nasz-domek/page/2337/#findComment-6611335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.