Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jezu, mój mały cały czas je :o.

Więcej ode mnie :sick:.

I w ogóle nie pije mleka :no: - oprotestował butelkę, więc muszę podawać stałe pokarmy + woda oczywiście między posiłkami.

I śniadanie: kleik kukurydziany z mlekiem - 150 g

II śniadanie: kleik ryżowy z mlekiem i owocami - 150 g

II śniadanie mamy: tosty francuskie (zjadł pół mojej porcji :o)

obiad: zupa mleczna

II danie: pulpet z kalafiorem

obiad mamy: babka ziemniaczana (znowu pół mojej porcji :o)

teraz deser: jabłko

jeszcze kaszka na kolację - 180 g

w międzyczasie chrupki (ograniczamy jak możemy, ale ząbkuje i ciągle chce coś żuć)

Będą z tego kłopoty?

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bedzie klopotow... pociesze cie..moja mlodsza tez szybko odrzucila mleko i podobne kroki robilam jak ty z tymi kaszkami... dalam jej spokoj z wpychaniem butelki..do spania podawalam wode.

od poltora roku pije mleko z kubka, ale takie kartonowe..uprzedzaj ze tutaj mamy mleka krotkoterminowe z data waznosci..w porownaniu z naszymi, sa lepsze...ale mloda tez te nasze lubi pic. MLeko podgrzewam, niekiedy prosto z lodowki pije...tak nauczona w przedszkolu ;)

Niech chlopak je i rosnie zdrowo, przeciez nie bedzie drobny jak mamusia :D

Faktycznie, jakby dostawał normalne drugie śniadanie i coś sycącego na "deser" (teraz na deser dostaje owoc albo jakieś warzywo), to może jadłby rzadziej i nie podjadał ode mnie (to podjadanie ode mnie martwi, mogłabym mu np. dawać w tym czasie drobne kanapki, no ale boję się, że mleka za mało, więc dostaje dwa drugie śniadania - coś na mleku + pół bułki).

Ilona, a miało nie być o dzieciach :p.

Dużo je :yes: ale bez przesady, na moje oko dużo kleiku. Napiszę Ci ile je Antoś, ale z kolei on je stosunkowo mało:

Śniadanie: cycek + kaszka 8 zbóż na wodzie 120 ml

II śniadanie: najczęściej cycek ale zacznę dawać owoce

obiad: 80 g warzywa z mięchem + żółtko (pół dużego słoiczka, ja gotuję też w tej ilości)

deser: jabłko lub banan lub inny owoc 130-150 g

kolacja: kaszka 8 zbóż albo inna 180 ml na wodzie

II kolacja: cycek

I jeszcze w nocy: cycek cycek cycek!

I jeszcze w międzyczasie cycek. Wody prawie nie pije, posiłki zagryza sucharkami :D. Na ząbkowanie polecam suchary - twardsze niż chrupki, które od razu miękną.

Na II śniadanie nie możesz dać samego owocu zamiast kleiku? No i zupa mleczna na obiad - warzywną może by się najadł bardziej :).

Yokasta, dużo kleiku, bo widzisz ile Twój pije mleczka, a mój wcale - nie chcę mu dawać kaszek, żeby nie urósł jak kulturysta, więc zagęszczam kleikiem.

Zupki z mięsem + żółtko też je (ok. 200 ml), ale bardzo szybko robi się potem głodny :yes:. Po pulpetach z warzywami i kaszą (często ma jaglaną, ale też kuskus albo ziemniak) dłużej jest najedzony. Ta mleczna była dzisiaj na próbę, żeby uzupełnić mleko ;). Zasmakowało. Do tego drugie danie (sycące). Owocem się nie naje na drugie śniadanie, krzyczy z głodu ;). Stąd kleik z owocem. Powinny być już chyba kanapeczki, żeby był najedzony w pełni. Ale mleko 2x dziennie?

Miało nie być o dzieciach, ale nie miałam kogo zapytać, a widziałam, że jesteś ;).

Edytowane przez Ilona Agata

Melcia coś czułam :) słyszałam że po dwóch tyg. od niby zapłodnienia test daje odpowiedź:).No mnie ciąże w tym roku okrążają z każdej strony:).

Ilonka nie przejmuj się jedzeniem moja i teraz siostrzeniec tez tak jedzą i jedli i u niego obserwuje to samo co u młodej ma fazy non stop kaszki albo jak mu apetyt wraca to i talerz jest w stanie zjeść.Nie piszę juz ,że jak ktos je obok niego to tak długo zaczepia aż nie dostanie:)

No i różnie dzieci do mleka podchodzą jedne chcą jedne nie.a wapno dostarczasz tez w innych produktach:)

Edytowane przez mirkamis

Melcia coś czułam :) słyszałam że po dwóch tyg. od niby zapłodnienia test daje odpowiedź:).No mnie ciąże w tym roku okrążają z każdej strony:).

Helloooooo ale ja nie spodziewam sie pozytywnego wyniku :sick:

jeden negatyw zrobilam i mnie to satysfakcjonuje.. i niech tak pozostanie OKI???????? :lol2:

3-5 od zapłodnienia? To beta Hcg (i to od implantacji).

No mój kaszka dwa razy dziennie i na wodzie bo mm nie może :( szkoda, bo wtedy smaczniejsze. Cycek sporo, ale wody w ogóle nie chce pić 20-30 ml to jest maks. Kurde, 200 ml na obiad i się nie najada? :o Mi się wydaje, że to jak u dorosłego: im większe porcje to żołądek rośnie i potem trzeba go napełnić :yes:. A jak Ci pokazuje, że jest głodny? Antoś nie pokazuje, po prostu dostaje, naje się (na obiad malutko zjada niestety) i koniec. Nawet cyca nie pokazuje, że chce.

Chodzi zły. Trochę inaczej niż jak jest zmęczony, ale podobnie. Ta złość narasta, a kończy się nieutulonym płaczem. Jak dostaje jeść, to się uspokaja. Jak nie jest głodny, to nie przyjmie :no: albo zje tyćkę i zaciska usta. Woła coś na kształt: "Mle, mle, mle..." - to od małego oznaczało mleko i wołanie pojawiało się w porach karmienia.

Yokasta, ta zupka to same warzywa + trochę mięska (kaloryczność poniżej 100 ;)), porcje słoiczkowe też mają koło 200 ml na ten wiek. Od razu nie jest głodny, ale szybciej głodnieje po zupce niż po stałym obiadku.

I nie rozpycham mu żołądka :mad:. Jak sygnalizuje, że dość, to dość. Karmię, jak da znać, że głodny ;).

Edytowane przez Ilona Agata

Nie napisałam, że rozpychasz coś Ty :) tylko, że tyle potrzebuje bo np. zjadał więcej mm :yes: niż mój mleka normalnego :), siłą rzeczy jak zjada po 200 ml to nagle nie będzie jadł 100 :) i to jest ok, ja mojemu próbuję zwiększyć porcje ale rzadko się udaje. My mamy ustalone godziny posiłków i tego się trzymam, nie daję nic pomiędzy oprócz sucharków itp.

Mój zupka, obiad, nieważne wszystko ok. 90g :( mnie z kolei martwi, że za mało je więc chyba powinnyśmy wyluzować :D. Właśnie słoiki mają po 180 g :/ mój je połowę równiutko i to nakłaniany różnymi sposobami (dzisiaj banan). Jak się trzyma w centylu to dać dziecku spokój :) ile Robert waży? Antoś 9,5 teraz. Zdrowo wygląda to trudno, że mało je. Może chce mieć figurę po tatusiu.

ehh...ale wy macie problemy :D sa dzieciaki ktore zjedza mleko rano i w nocy i kawalek bulki i na tym koniec ;) w porownianiu z takimi niejadkami to moja mala jest zarlokiem ;) dzisiaj zjadla jajecznice na sniadanie, pozniej troche chrupkow kukurydzianych do mleka (pozostalosci sniadania starszego), kolo poludnia ze 4 lyzki pomidorowki, do tego cale pieczone udko na zimno (bo wczoraj na obiad nic nie chciala)...po spaniu kilka czastek mandarynki i kilka makaronow muszelek (na sucho), pozniej znalazla sloiczek z owockami (!!) i kazala sobie otworzyc...i na kolacje kromke bulki (bo kaszek juz nie chce jadac)...i to byl jeden z 'udanych' dni ;)