Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Reni, jeśli fotografia nie jest Twoją pasją - a raczej nie jest, skoro tak długo wytrzymałaś bez aparatu ;) - bierz 5100 albo 3200 z jednym obiektywem uniwersalnym (18-105), będziesz zadowolona z obydwóch :yes:. Mi by taki zestaw w zupełności wystarczył na pół życia, gdyby nie blog (nie kupiłabym dodatkowych obiektywów, żeby sobie amatorsko fotki na wakacjach porobić :no: - to strata kasy).

Lolek, to broń Boże złośliwie nie było tylko żartobliwie :hug:.

Trencz to prochowiec :rotfl:.

Ilonka, a pokrywa CI się waga z domu z wagą w przychodni? U nas na początku w ogóle się nie pokrywała, w przychodni było więcej, teraz już ok :D. Robert nie waży dużo :).

Ja obiektywy chcę nie ze względu na bloga, lubię ładne fotografie dla siebie, chcemy wywołać duże na ścianę no i jedzenie jedzenie jedzenie, fotografuję od 10 lat obiady :rotfl:. Wakacje są raz w roku a zdjęcia trzaskamy dzień w dzień :o. Tylko czemu najpierw musimy kupić dywan, meble i jechać na wakacje ;) właśnie?

Edytowane przez yokasta

Ilonka fotografia nie jest moją pasja ale jak za 4 lata skończę studia to będę potrzebować dobry aparat, czyli lepsze obiektywy, dlatego mam dylemat

Aha, to wtedy inaczej wygląda - od razu kup dobry obiektyw, szkoda kasy na ten 18-105 (nie będziesz używać, jak kupisz coś lepszego, bo myślałam, że potrzebujesz aparatu do zdjęć rodziny).

Przejdź się do jakiegoś Fotojokera i popytaj o różnice w tych aparatach. Dobierz obiektyw. Sprawdź, czy Fotojoker nie ma lepszych cen w internecie (czasami ma) i zamów. My zawsze bierzemy z Fotojokera.

ale zaś się wkurwiłam, Ka miał być wczoraj juz w warszawie, dzwonię a Pan mówi , ze dopiero w piątek bo koleją nie dojechał z hamburga do warszawy, niby przez oblodzenia, nosz kurka zawsze coś, już mrozy w stanach przetrwał, sztorm na oceanie a teraz oblodzone szyny:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

ale obiektyw będziesz potrzebowac nie body.

3200 ma parametry jak niektóre 5XXX - to nie body robi foty

tylko obiektyw.

Pole do popisu jest w obiektywach..

Zgadzam się z Magdą, 3200 + obiektyw bez zoomu f 1,4 (coś do przyszłych potrzeb dobierz, albo zapytaj w sklepie, to Ci pokażą).

Ilonka ja wiem tylko ja juz 2 lata kupuję aparat i najbardziej mnie wkurwia to, ze jak człowiek chce cos kurka kupić to tyle musi sie dowiedzieć , ze mógłyby pracę dyplomową na ten temat napisać, ja bym chciała, tak, mówię co potrzebuję a ktoś mi mówi, kup ten i koniec kropka, jak ja ci powiem czego oczekuję to powiesz mi który?:lol2::lol2::lol2::lol2:

To właśnie pokutujący mit, że najważniejszy jest fotograf. Fotografowie i fotograficy których znam mówią zgodnie, że ich praca to 50 do 70 %, reszta to sprzęt. Światło jest potrzebne, to wiadomo.

Tak pieprzą tylko (za przeproszeniem). I nie dopuszczają innych do swojej tajemnej wiedzy. Jak pytasz: "Jak robiłeś to zdjęcie?", to usłyszysz: "Trzeba mieć talent", "Najważniejszy jest fotograf", itp.

A fotografia to nie malowanie. Każdy może się nauczyć :yes:. Jak ktoś nie umie rysować, bo bozia nie dała, to się nie nauczy nigdy. Z fotografią jest inaczej.

To właśnie pokutujący mit, że najważniejszy jest fotograf. Fotografowie i fotograficy których znam mówią zgodnie, że ich praca to 50 do 70 %, reszta to sprzęt. Światło jest potrzebne, to wiadomo.

Cóż, nie zgodzę się ;)

Wystarczy przejrzeć blogi fotografów i zobaczyć na jakim sprzęcie pracują.

Pierwszy z brzeguhttp://www.fotoarkadiusz.pl/galeria.html.

Zdjęcia bez pomysłu, źle oświetlone, kompozycja fatalna. O obróbce nie wspomnę:sick:

Moga się podobać, i jeśli komuś się podobają, to ma do tego prawo, ale technicznie sa fatalne.

Edytowane przez agatah

Ilonka ja wiem tylko ja juz 2 lata kupuję aparat i najbardziej mnie wkurwia to, ze jak człowiek chce cos kurka kupić to tyle musi sie dowiedzieć , ze mógłyby pracę dyplomową na ten temat napisać, ja bym chciała, tak, mówię co potrzebuję a ktoś mi mówi, kup ten i koniec kropka, jak ja ci powiem czego oczekuję to powiesz mi który?:lol2::lol2::lol2::lol2:

Ja chyba wiem, co studiujesz :yes:. Ale z obiektywami nie doradzę :no: - nie znam się. W Fotokojerze Ci pokażą dwa-trzy, zapisz nazwy, wróć do domu, obejrzyj porównanie w necie (są nawet filmy na youtube) i wybierz :yes:.

Jak ktoś fotografii nie czuje, to się nie nauczy. Żadne szkoły nie pomogą.

Ja jestem zdania, że z tym, jak z talentem do rysunku, trzeba się urodzić. Nad warsztatem można pracować, ale jak ktoś nie czuje, to nic z tego. Choćby na głowie stanął, to nei będzie robił dobrych zdjęć. ;)

Ale to moje zdanie.