Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Reni

Kupiłaś bardzo dobry aparat. Mój kumpel go ma i mimo że lekko leciwy to jakościowo robi bardzo dobre zdjęcia.

Ja mam canona 450D. Będziesz zadowolona.

Tylko kup sobie jeszcze słoik ze stałą ogniskową 50 z dobrym światłem najlepiej 1.4 tylko on już troszę droższy jest, ale za to portrety będziesz miała boskie.

i do tego pierścienie do macro i będzie git.

lolek czyli obiektyw 50mm 1.4 tak? bo taki planuję, koszt 1299

Edytowane przez reni1980

lolek czyli obiektyw 50mm 1.4 tak? bo taki planuję

Reni, ale nim nie zrobisz zdjęć z bliska :no:. Jest problematyczny we wnętrzach (muszą być duże). 35 mm masz wszystko za jednym zamachem - zdjęcia w domu, z bliska (z 30 cm, ładnie może zastąpić obiektyw Makro) i z daleka.

50 mm jest dobry na zewnątrz (zdjęcia bawiących się dzieci, z wakacji), a to załatwi Twój obiektyw standardowy :yes:.

Tak myślę, ale wszyscy się ostatnio uparli na 50 mm :mad:, a to problematyczny obiektyw we wnętrzach. Sprawdza się fajnie na spacerze :yes:. Patrzysz na drzewa, są daleko, celujesz obiektywem i wychodzi pięknie (50 mm sporo przybliża, przez co trzeba się oddalić od obiektu, u mnie w domu np. stoję przyklejona do ściany, żeby wyszło mi zdjęcie dziecka, które jest dobrych kilka metrów dalej - co zresztą widać na zdjęciach, dziecko jest często poucinane, bo nie zmieściło się w kadrze!).

jest połowę tańszy, podobno nie zły no ale ten 1.4 podobno super

to jest prawda, stałoogniskowe zazwyczaj nie mają stabilizacji więc trzeba mieć ręce nietrząsące się.......

powie tak bez lampy ze światłem 1.8 w pomieszczeniach radzi sobie ok ale mogłoby byc lepiej. 1.4 to jednak pólka wyzej.

jak kupisz 1.4 to potem przy zmianie body na inny model nikona ten będzie też pasował. Dlatego pisałem wcześniej że body to dopiero początek.

Ja mam upatrzony stałoogniskowy ale cena 6000 więc nie wiem może za 15 lat kupię........