mirela99 30.01.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Wiecie Dziewczyny, ja mam taki problem, że a studiach musiałam przeczytać wszystko. Serio. W ciągu roku 120-150 książek (sama literatura piękna, nie wspominam już o fachowej, np. z teorii literatury). No i teraz trudno mnie zaskoczyć (to co na topie jest tak naprawdę... Słabe!). Ponadto z powodu tego czytania książki połykam - dwie/trzy godziny i książka 200 stron przeczytana. Dziewczyny, na razie czekam . Mam wilczy apetyt, ale to może być na okres . Chociaż... Ciąża też jest prawdopodobna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 30.01.2014 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 helloł wszystkim:hug::hug::hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ja czytam, ale mam zawężone pole działania. Po historię literatury nie sięgam, bo znam na wyrywki (do egzaminu trzeba było umieć praktycznie na pamięć). Mam ulubionych pisarzy (zwłaszcza literatura polska, współczesna, kobieca, np. Gretkowska, Tokarczuk, Chutnik, itp.), zawsze jak coś napiszą, jestem pierwsza w księgarni. Sięgam po wszystkie nowości, ale zazwyczaj się rozczarowuję - zwłaszcza jeśli chodzi o zagraniczne dzieła, literaturę iberoamerykańską . Yokasta, nie obraź się, ale kryminały w 99% są źle napisane. Styl rodem z Harlequina. A najpopularniejsi pisarze? Coelho :sick: (rzygam tęczą, jak widzę jego cytaty, oczywiste mądrości - czy on ma naście lat?), Dan Brown (czy tylko ja, czytając go, wiedziałam, co się za moment wydarzy? Oklepany do bólu), Zafon (zawsze namota, a potem brakuje mu pomysłu na zgrabne zakończenie, więc tak od połowy książki czytelnik zalicza wielkie "bum"). I czytam literaturę dziecięcą/młodzieżową (ale to z racji zawodu muszę być na bieżąco, żeby co ciekawsze kąski móc podsunąć dzieciakom - lektury nie spełniają swojej funkcji, czyli nie zachęcają do czytania). A że czytam książkę w dwie godziny, w żaden sposób nie koliduje to u mnie z korzystaniem z internetu, od czego tak naprawdę zaczęła się cała dyskusja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 30.01.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Czemu mam się obrazić? Przecież nie ja je piszę, ale potwierdza się to co w ankiecie, ja nie czytam tylko kryminałów. Uwielbiam biografie, książki psychologiczne i historyczne. Lubię kilku autorów których się trzymam a kto nie czytał Krajewskiego ten nie wie co mówi, bo tam jest raczej rzeźnia niż romans. Słuchajcie, sprzedaję dom. Gdzie można dać ogłoszenie na muratorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Czemu mam się obrazić? Przecież nie ja je piszę, ale potwierdza się to co w ankiecie, ja nie czytam tylko kryminałów. Uwielbiam biografie, książki psychologiczne i historyczne. Lubię kilku autorów których się trzymam a kto nie czytał Krajewskiego ten nie wie co mówi, bo tam jest raczej rzeźnia niż romans. Słuchajcie, sprzedaję dom. Gdzie można dać ogłoszenie na muratorze? Wiem, Twoje ostatnie propozycje były świetne (książki na ferie) - niestety, wszystkie znam (poza biografią Oliviera - biografii nie czytam, bo są zazwyczaj... Kiepsko napisane ). No z polonistą o książkach nie pogadasz . Sprzedajesz dom - i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 30.01.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Jak sprzedamy to się przeprowadzimy . Ta biografia Olivera akurat średnia. Nie trzeba być polonistą żeby na książkach się znać . Ja lubię książki, które są interesujące - po prostu. Gabriela Garcię Marqueza mam na jeden dzień, kocham gościa. A Paolo nie lubię :/ tych jego powiedzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 30.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Hello!!! Aniu to dlatego nie masz ostatnio humoru ?? Krajewskiego chciałam wypożyczyc i pani w bibliotece mi właśnie powiedziała ,że to rzeźnia więc na pewien czas zrezygnowałam bo czekają mnie samotne noce a moja psychika lubi płatać figle:D Tokarczuk tez czytam . Ilonka to polec jakieś fajne książki ,Ania juz poleciła teraz kolej na Ciebie - ja wolę czytać niz na tv patrzec No i ważne pytanie ILONKA napisałam ,że będę Cie pilnować : śniadanie zjadłaś????:D:D:D:DD:D:D O ciążę się nie martw tylko ciesz:D:D,moja siostra ma teraz równy rok i 3 dni różnicy pomiędzy dziećmi :D:D:D Edytowane 30 Stycznia 2014 przez mirkamis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 30.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 jak to dom sprzedajesz? OD TAK?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 30.01.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 oj ja tez mało czytam ksiązek, gazety tak ale nie ksiażki, w szkole przeczytałam co musiałam i tyle, ale ciesze się bo moja córka lubi bardzo czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 30.01.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 która umie perfect angielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 30.01.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Magda, a co to znaczy "ot tak?" . Decyzja nie była prosta, bardzo długo ją podejmowaliśmy ale klamka zapadła. Mirka, między innymi. To da się gdzieś na Muratorze ogłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Yoka, wiem, że nie trzeba być polonistą, tylko widzisz... Większość szuka interesującej historii - dla mnie historia jest w sumie drugorzędna. Język, język musi być świetny. Dlatego pewnie nie lubię literatury zagranicznej (przez kiepskie tłumaczenia). Gretkowska świetnie posługuje się językiem. Masłowska. To nie jest literatura dla każdego . Gry skojarzeń, nieoczywiste połączenia, zaskakujące metafory. Ja w sumie czytam dla języka, nie dla opowiadanej historii . Innych taki język męczy. Za to jak sięgam po powiedzmy Kalicińską - która produkuje tysiąc stron rocznie, a każde zdanie jest zbudowane tak samo, nadużywa tych samych wyrazów, co stronę pojawiają się identyczne sformułowania . Przemyślenia Coelho są jak mądrości nastolatka . No ja takie myśli miałam w okresie dojrzewania. I gdzie przeprowadzka? Bliżej Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 30.01.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Magda, a co to znaczy "ot tak?" . Decyzja nie była prosta, bardzo długo ją podejmowaliśmy ale klamka zapadła. ? rozumiem Yoka, że to nie hop siup z dnia na dzień - tylko przemyślenia. Podziwiam za odwagę - ja bym bardzo chciała sprzedać - ale wiem, że nie mam odwagi Będzie drugi? Reni - ale co masz z ang do tłumaczenia? techniczne coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkamis 30.01.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Coelho czytałam w liceum i wtedy bardzo lubiłam ,mam na półce jego książki teraz mnie nudzi i jakoś nie pociąga. Aniu zgadza się to ciężka decyzja do podjęcia.Pamiętam ,że już jakiś czas temu coś pisałaś o przeprowadzce chyba zza granice jak mnie pamięć nie myli. W sprawie ogłoszenia napisz może do administratora może on doradzi najlepsze miejsce gdzie je zamieścić . Edytowane 30 Stycznia 2014 przez mirkamis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 30.01.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Może kiedyś Magda . My ogłoszenie już wystawiliśmy ale chcę w więcej miejsc. Ilona, też zwracam uwagę na język ale faktycznie nie jest dla mnie najważniejszy . Przeprowadzka albo do Wrocławia albo bliżej albo tak samo, zależy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Mirka, poszłam po śniadanie . Jeśli Tokarczuk Ci podchodzi, sięgnij po Gretkowską - ale coś nowszego. "Miłość po polsku" - świetne, "Trans" (o jej romansie z Żuławskim) - bardzo dobre, "Sceny z życia pozamałżeńskiego" (pisała ze swoim facetem, to są dwie oddzielne historie) - bardzo dobre, ale skandalizujące (jednak - polecam ). "Agent", "Kobieta i mężczyźni" - jak na Gretkowską średnie, ale na tle innej literatury dobre. Pozostałe pozycje mogą być ciężkiego do przebrnięcia dla nie-polonisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 30.01.2014 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 yoki a dlaczego sprzedajecie? jeśli nie chcesz to nie pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Reni, podsuń córce Musierowicz (coś z serii "Jeżycjada") i Siesicką . Chyba że już to czyta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 30.01.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 yoki a dlaczego sprzedajecie? jeśli nie chcesz to nie pisz O to samo chciałam zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts