Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie,

To ja lecę nadranbiać,

KA przyszło??

a teraz przepisy:

SERNIK ZŁOTA ROSA

- 1 szkl cukru,

- 3 niepełne szkl. mleka lub śmietany

- 0,5 szkl oleju

- 1,5 kg sera

- 2 całe jajka

- 0,5 olejku smietankowego

twaróg zmielić i wszystko razem zmiksować, do sera można dodać 1 łyżeczke proszku do pieczenia,

ciasto:

- 2 szkl mąki

- 0,5 szkl. cukru

- 1 jajko

- 1 zółtko

- 1 łyżeczka smalcu

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 10 dkg tłuszczu

zarobić ciasto, wyłożyć dno i boki formy, następnie wylac masę serową (uwaga masa jest dość płynna)

piec ok 60 min w 180 stopniach.

z 5 białek ubić pianę z 3/4 szkl cukru, wyłożyć na sernik na 10-15 minut przed końcem pieczenia, (do piany mozna dodac łyżeczkę mąki ziemniaczanej).

SERNIK PUSZYSTY

- 1 kg mielonego sera

- 8 żółtek + białka na pianę,

- 1,5 szkl cukru (połowa do białek a połowa do żółtek)

- 1 duża kwaśna śmietana

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 100 gr roztopionego masła

- 2 budynie śmietankowe

ser:

żółtka ubić z połową cukru, ser dodawać po łyżce, następnie śmietanę też po łyżce, potem budyń z proszkiem do pieczenia

następnie po troszku roztopionego masła, i na koniec po łyżce ubitych z cukrem białek (uwaga ser jest dość płynny)

ciasto:

- 30 dkg mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 0,5 szkl cukru,

- 2 zółtka i 1 całe jajko

- 10 dkg palmy z murzynkiem,

- 1 łyżka smalcu

Ciasto zagnieść jak na makaron.

3/4 ciasta wyłozyć na blachę resztę zamrocić w zamrażarce (ok 1 godzina)

Ciasto wyłożyc na blachę i wylać ser, pozostałe zmrożone ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na ser.

uwaga:

Ser jest dośc płynny, formę wykładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawał ponad blachę.

Piec w 150 stopniach przez 1 godzine a kolejne pól godziny piec zmniejszając temperaturę o 10 stopni co 10 minut.

SERNIK Z WIŚNIAMI

- 1 kg drylowanych wisni,

- 600 gr masła (stopić, odlac 2 łyżki do sera)

- 4 szkl mąki

- 1 szkl cukru,

Do miski dodać mąkę, cukier i roztopiony tłuszcz, wyrabiac jak kruszonkę (musi rozpadać się na grudki)

ser:

0,5 kg sera zmielić, dodać 1,5 szkl cukru, sok z 0,5 cytryny, 4 żółtka, 2 łyżki kaszy manny, wymieszać i dodać 4 ubite białka

Wyłożyc na blachę połowę ciasta lekko ugniatając, następnie wyłożyć wiśnie, a na wisnie pozostałą część ciasta w formie kruszonki.

Piec 50 minut w temp. 200 stopni.

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety.

Rozumiesz już teraz sens chustki z LV a nie z alllegro:lol2::lol2::lol2:

Magda, ja rozumiałam.

Wiecie co, kiedyś widziałam taką laskę w CH. Z dwójką synów (na oko z 5 i 10 lat), długie blond włosy spięte w kucyk, bardzo zadbana, zwyczajnie ubrana: dżinsy, obcasy, jakiś klasyczny sweterek, ale to nie były zwykłe buty, zwykłe dżinsy czy zwykły sweterek :no:. I wiecie co? Nie było faceta, który by się za nią nie obejrzał. Dosłownie - przewracali się, potykali na jej widok, odwracali, tracili mowę w pół zdania. Obok inne przemalowane, przestrojone, ufryzowane, ale to ona skupiała na sobie całą uwagę (babek też, bo i ja nie mogłam oderwać wzroku ;)).

Od tego czasu rozumiem, że mniej znaczy więcej, i że jakość jest ważna, żeby dobrze wyglądać.

no a tak nie jest? ;) to tak samo z designerskimi gadżetami do domu :) zobaczymy na kilku blogach i bez tego ciasta juz nie ukrecisz ;) :)

Ania jest tak oj jest.

Ale to ja wolę jednak torebkę i ciasto kręcić drożdżowe jak prawdziwa kobieta - rękami :)

Ilona - dlatego ja wolę szwedkę i 1 chustkę a nie 101 i blink blink od faszyn....

Ania jest tak oj jest.

Ale to ja wolę jednak torebkę i ciasto kręcić drożdżowe jak prawdziwa kobieta - rękami :)

Ilona - dlatego ja wolę szwedkę i 1 chustkę a nie 101 i blink blink od faszyn....

Właśnie ta Szwedka przypomniała mi tamtą babkę - bardzo podobne, tylko tamta była starsza.

ok, ale nie o jedzeniu!

nie zrobiles zdjecia tej hostessie?

NIe, tak mi sie dobrze gadało że nie zrobiłem foty.......

A co do jedzenia, to dziś miałem gości na kolacji i zrobiłem rybę - zębacz pasiasty z sałtą lodową i rukolą......

Mięsko rybki pyyyyszne, białe, cudne , rozpływa sie w ustach. tylko cena ..... prawie 5 dych za kilo ale to jednak świeży filet.... jakby co to polecam....

Magda, ja rozumiałam.

Wiecie co, kiedyś widziałam taką laskę w CH. Z dwójką synów (na oko z 5 i 10 lat), długie blond włosy spięte w kucyk, bardzo zadbana, zwyczajnie ubrana: dżinsy, obcasy, jakiś klasyczny sweterek, ale to nie były zwykłe buty, zwykłe dżinsy czy zwykły sweterek :no:. I wiecie co? Nie było faceta, który by się za nią nie obejrzał. Dosłownie - przewracali się, potykali na jej widok, odwracali, tracili mowę w pół zdania. Obok inne przemalowane, przestrojone, ufryzowane, ale to ona skupiała na sobie całą uwagę (babek też, bo i ja nie mogłam oderwać wzroku ;)).

Od tego czasu rozumiem, że mniej znaczy więcej, i że jakość jest ważna, żeby dobrze wyglądać.

ogladali sie za nia bo byla pewna siebie a nie dlatego ze miala markowe buty czy dzinsy ;)