Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No widzisz Magda, często słyszałam, że można doprawić warzywa po ugotowaniu (dziecku dać niedoprawione) i smak ten sam. Otóż nie. Ja czuje dużą różnicę. Przyprawy rozkładają się nierównomiernie, tylko z zewnątrz, w środku jest niedobre. My nie używamy dużo soli :no:, ale tak zupełnie bez soli jak powinno jeść dziecko :sick:. Trochę zjem, ale na dłuższą metę nie wytrzymam :no:. No i lubię na ostro, ale skoro mały ma się wychowywać na mojej kuchni, to prędzej czy później też będzie jadł pikantne. Na razie doprawiam mu pieprzem, świeżym imbirem i zjada chętnie, ale ja uwielbiam pikantne papryczki (chilli, jalapeno), pieprz cayenne, a tego niemowlak nie powinien jeść :no:.

ale ja nie mówię, ze masz na talerzy przyprawić - robisz tak samo przed dodaniem papryki rodzielasz - grunt, ze składniki te same i nie trzeba robić całkiem co innego

:yes: - muszę się nauczyć planować obiady tak, żeby było i dla nas, i dla małego. A taki mały może w ogóle smażone? Bo ja mu gotuję mięso.

mój jadł - wiadomo nie codziennie i nie duże ilości

ale np jak pieczoną ( to znaczy smażoną?) na patelni grillowej pierś

:yes: - powoli myślę też o naleśnikach ze szpinakiem (dodaję oliwę do ciasta, smażę na suchej patelni).

Przypomniałaś mi, że mamy elektryczny grill :bash:, no i piekarnik :yes:.

Vegety też nie używamy, jest naturalnie, ale często na ostro.

Drożdżowe też lubi :yes:. Lubi wszytko, co my jemy lub co dorosłe. Nienawidzi za to mlecznych potraw (kaszek, kleików i samego mleka :sick:, no do białej gorączki mnie tym doprowadza, bo zaciska usta i nie, a kanapki czy mięsko je, aż mu się uszy trzęsą).

fajna kobieto, niedługo kończy 10 miesięcy :yes:.

to w czym problem?

dawaj to co lubi a nie to co powinien - 1 butelka mleka na dzień wg mnie jest ok... po roku mleko to już dodatek a nie posiłek.

Mój właśnie je ogórki kiszone (od babci)... od zawsze lubił :lol2:

Ja do dzisiaj piję dwie szklanki mleka dziennie :rotfl:.

Moje kości i zęby są dzięki temu nie do ruszenia. Wolałabym, żeby mały też pił więcej mleka.

Oooo to powiedz mi czy dziecko które skończyło 8 miesięcy juz powinno samodzielnie siedzieć? Mojej przyjaciółki syn skończył właśnie 8 miesiąc i troche zastanawia mnie ze nie siedzi jeszcze? :(Troche sie martwię bo mam być chrzestną Jego....

Mój też nie siedzi :rotfl:.

I nie usiądzie, dopóki nie zacznie chodzić (wszyscy w rodzinie tak mieli, czyli siadali po skończeniu 1,5 roku) - nie widzę żadnego powodu do niepokoju. Każde dziecko rozwija się inaczej. Moje woli raczkować i zwiedzać, zamiast siedzieć. Nie ma na to cierpliwości.

:eek:Aaaaa....No kurczę ale on ani nie raczkuje ani nie siedzi.Lezy tylko albo poobkladany poduszkami" siedzi".Moze to dlatego ze jest taki duży...12 kg wazy.Martwiłam sie ale skoro to normalne to kamień z serca.:)

To niech go nie obkładają poduszkami. Jak nie siedzi, to nie jest gotowy, tylko kręgosłup niepotrzebnie obrywa (zwłaszcza, że duża waga).

Mój zaczął raczkować w 9 miesiącu.

A lubi być na brzuszku? Podnosi główkę? Obraca się? Pełza? Trudno ocenić czy dziecko rozwija się prawidłowo, to składowa wielu umiejętności, ja uważam, że jak robi postępy, to jest ok, a że jakieś umiejętności nie opanuje w czasie - dziecko to nie robot. Ja też późno nauczyłam się pływać ;).

przerywanych? współczucia jak tak musisz.

Dochodzić:-) do końca trzeba a nie na literce S przestać .... alfabet kończy się na Z!

wiesz, nie sztuka trzy ruchy i beton z gruchy…

to nie o to w tym wszystkim chodzi..i

zreszta do pieca tez nie ladujesz wszystkiego od razu, bo by Ci grzejniki rozdęło:-)

Edytowane przez Hippek