Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak? Dosyć odważna, trochę inaczej na mnie wygląda, bo z każdej strony idealnie przylega. Fajnie by wyglądała z jakąś broszką przy kołnierzu, bo można wtedy dowolnie go zapinać/formować.

Ilona, napiszesz mi co to za kurtka? Pierwsza od daaaawna, która mi się spodobała. Nie martw się, nie kupię :).

Lolek, my też od kilku dni na diecie :yes:.

Tzn. mały je to, co my, a raczej my jemy to, co mały, więc samo zdrowie.

W niedzielę rolady z piersi kurczaka z warzywami w środku.

Wczoraj pomidorówka (młody wszamał dwa duże talerze :eek:).

Dzisiaj sałatka - warzywa na parze + pierś z kurczaka na parze (dla dorosłych sos czosnkowy).

Ja przywykłam, mąż średnio szczęśliwy (soli mu brakuje ;)).

Teraz nadrabiamy i jemy chipsy :rotfl:.

Dzięki, ja ślepa jestem ;).

Ilona, to my na podobnej diecie. Ale małemu muszę kupić jakieś dorosłe ciastka, bo kupiłam dzieciowe i nie mógł ani ich ugryźć ani rozmemłać i w końcu nie zjadł ani jednego.

A taką rzadką zupę, jak podajesz? Karmisz łyżeczką? Próbowałam i nie dało rady :D.

Łyżeczką :yes:. Ładnie otwiera buzię na całą szerokość i połyka. Tylko taką łyżeczką dla dorosłych, bo tą maleńką dla dzieci bym się zaszuflowała.

Czasami ze szklanki/kubka, ale maks trzy łyki i reszta idzie bokiem.

Ale ogólnie zupa to u nas trochę zupy + dużo warzyw i mięso.

Nie chcesz mu zrobić sama biszkopcików? Ja też miałam jakieś orkiszowe ciastka, drogie strasznie i do niczego się nie nadają, tylko się cały uciapał (rozpływały się w dłoni), a nie mógł nawet odrobinki odgryźć, takie twarde.

U nas dopiero się zaczęło, dotychczas gotowałam dwa różne obiady, ale ile można? Od razu człowiek ma więcej czasu (na sprzątanie, ahaha).

Edytowane przez Ilona Agata

Nabiał od 10 miesiąca powoli w postaci dorosłych jogurtów (najlepiej naturalnych), kefirów, maślanek. Od 12 można myśleć o innych produktach mlecznych (i mleku krowim) - o ile nic się nie działo po tych jogurtach.

Mój mały zwymiotował po dorosłym jogurcie (dałam mu trochę, jak sama jadłam), więc się wstrzymuję i podaję jogurty dla dzieci, ale tylko dlatego, że nie pije mleka wcale, a ostatnio nie chce jeść kaszek ani kleików (nawet z owocami). Jakby pił normalnie mleko mod., to bym nie kombinowała :no:.

Czarownica, mój mały jest uczulony ale właśnie testowałam dzisiaj bio słoik z fajnym składem babydream (w rossmanie) jogurt,jabłko,banan. Pycha był, pół sama zjadłam. Jogurty dla dzieci mają na pierwszym miejscu cukier, dziwie się że są sprzedawane (ale widze, ze tak jak u Ilony, mogą się przydać). W każdym razie ten słoik polecam.

Ja karmię więc najpierw testuję na sobie. Jem coś i sprawdzam reakcję na skórze młodego. Jak jest ok to on dostaje.

Ilona, od paru tygodni też przeszłam na dorosłą łyżeczkę ale młody mało pije, dalej cycek i rzadką zupę z łyżeczki zasysa po czym się krztusi i zniechęca do dalszyc prób dlatego obiady musi mieć gęste (no, bez przesady).

Ciastka piekę, ale chciałam na szybko bo byłam we Wro i dupa.

Edytowane przez yokasta

A, te słoiczki z jogurtami też dajemy albo z twarogiem i owocami. No ciężko jest z tym mlekiem. Ostatnio zupki mleczne się sprawdzają (czyli pieczywo namoczone w mleku), ale rano i wieczorami zawsze kończy się płaczem przy kaszkach :(. A potem wyciągam suchą bułę i wniebowzięty, zjada do ostatniego okruszka (czyli głodny).

czarownicaaa, gotowe kaszki to porażka, całe szczęście są też dobre - Nestle - lub można samemu robić z manny, owsiankę, itp.

Lolek, nie znam tej książki, ale z lekkiej, choć niepozbawionej ambicji prozy mogę polecić Plebanek ("Dziewczyny z Portofino") czy Monikę Piątkowską ("Krakowska żałoba") - to takie książki dla każdej babki (tzn. nie znam takiej, której by się nie spodobały, ale to nie są nowości :no:).

Na czasie jest Sylwia Chutnik, ale to specyficzna pisarka.