Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

facet ma uruchomic wyobraźnię :)

A nie Ty :).

Magda - mam nadzieję, że nie :). U nas jest stara i zmierzła siostra. Która miesiąc temu S. zaczepiła na przerwie, dała jej ... cukierka i zadała pytanie - dziecko kochane a ty w boga jakiegoś wierzysz ?

Czujesz ????

unas, nie, ściemniają, ze za mało chętnych. A w samej klasie S. są 3 nie chodzące na religię (innej wiary). Ale ma się to zmienić i nawet dla jednego chetnego rodzica ma być etyka w szkole. Dotychczas się zasłaniali liczbą chetnych (nie bylo sprecyzowane ile trzeba chetnych, czy w równoległych klasach, czy w jednej czy w całej szkole).

hehe :)

własnie czytam na necie, że MOŻE w naszej wsi w końcu zawita etyka jako przedmiot w szkole. Jestem ciekawa, czy teorią teorią a praktyka praktyką .....

Nie bedzie :no:.

To jest skutecznie blokowane. Nawet w Poznaniu nie ma szkół, gdzie dzieci mają etykę. Co więcej - religia celowo nie jest umieszczana w planach lekcji na początku lub na końcu dnia (wtedy zwolniony szedłby do domu), żeby dziecko nie miało się gdzie podziać między lekcjami i chodziło na religię z braku innej perspektywy.

mirela ale u mnie nie ma chętnych wiec zajęcia sie nie odbywały, ale od września ja zgłoszę chęć

Reni, są chętni, wystarczy z całej szkoły zebrać ok. 20 osób, które nie chodzą na religię. Ale potem jest problem ze znalezieniem nauczyciela (musiałby przyjeżdżać na dwie godziny w tygodniu, czyli pracować w 10 i więcej szkołach), a z kadry nikt nie ma uprawnień (choć podobno wystarcza fakultet z filozofii - nawet miałam taką propozycję kiedyś, żeby poprowadzić etykę, ale skończyło się jak zwykle na gadaniu).

moja S. ma jedną religię w środku jedną na końcu. Ja ROZUMIEM, że cięzko jest tak ustalić plan, żeby każda klasa miała religię na końcu lub poczatku. Dlatego się nie czepiałam. Sonia szła z kolezankami na świetlicę i było super. Ale teraz jestem ciekawa co będzie... skąd wezmą kasę na nauczyciela etyki ??

Wkurza mnie jedynie to, że ktoś sobie może średnią dźwignąc religią, a Sonia etyką nie....no ale, na razie średnie nas nie interesują... potem jak pójdzie do gimnazjum z nie swogeo rejonu - wtedy patrzą na średnią :(

Ilona - ale jest okreslone, ze 20 ... Z CAŁEJ SZKOŁY ? Czy tylko z równoległych klas ? Bo jak ktos ma prowadzić zejęcia z 6 i 1 klasami jednocześnie ? Przecież to inny poziom... to takie niedograne....

Nie wiem, o etyce była mowa jak pracowałam w gimnazjum.

W podstawówce nikt o tym nigdy nie mówił :no:. Pewnie klasy 1-3 i 4-6 razem. To jest wykonalne.