atika 19.09.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 reni - poczytałam o podłogówce+drewno i widzę, ze jesteś zadowolona. Ja dzisiaj byłam w salonie podłóg i oglądałam co by tu na podłogę w łazienkach dać. Za dużego wyboru nie ma. Z paneli wiadomo Quick Step i Aquastep przerabiane przez Anię. Zaczęłam oglądać drewno. Spodobał mi się merbau taki drobny i teak. Pan zgodził się, że mogą być do łazienki. Ale jak usłyszał, że mam podłogówkę, to już stwierdził, że się nie nadaje i nie ma co kłaść w łazience bo drewno to izolator i będzie zimno. Nie do końca mnie przekonał, bo przecież wiele osób kładzie drewno na podłogówkę. Ty też jesteś zadowolona z tego rozwiązania - prawda ?? W swojej łazience z merbau na podłodze też masz podłogówkę prawda ?? To jak to w końcu jest ?? Bo ja już głupia jestem a za 2-3 tygodnie muszę wiedzieć czego chcę !!! Aha i czy jak jest podłogówka to jest problem z gwarancją na drewno ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 atika są dwa rodzaje drewna, podłogi lite czyli to co oglądałaś a ja mam w łazience i podłogi trójwarstwowe czyli to co mam w salonie. deska trójwarstwowa ma pełną gwarancję na ukladanie na podogówkę ale litej nie polecaja bo jest faktycznie grubsza około 2 cm i jest dobrym izolatorem, ja mam i lita i podłogowke i jestem zadowolona , nic się nie dzieje, nie jest zimno ale dodatkowy grzejnik warto miec na wypadek 20 stopniowych mrozów, ja ostatniej zimy nie włączałam grzejnika ale chyba nie byla ona zbyt mroźna a mieszkam od 12 grudnia, ja polecam . u ciebie jednak co innego mnie martwi, pisałam o tym ale chyba nie przeczytałaś, wiem ze chcesz się wprowadzić około 18 grudnia a teraz robisz wylewki, a jednak wylewka pod drewno musi schnąć okolo 3 miesięcy, pół biedy latem ale teraz ten proces sie wydłuża, bo za oknem pogoda już jesienna, jakby co to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 dziewczyny walczę z frontem domu, roboty dużo, padam juz z nóg, wklejam zdjecia ale robione przez okno bo u mnie dziś psia pogoda http://img21.imageshack.us/img21/9844/p1040551w.jpghttp://img850.imageshack.us/img850/2291/p1040548o.jpg pomiędzy tymi kulkami bedzie kamyczek bialy no i jest jodłahttp://img534.imageshack.us/img534/2226/p1040552t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 20.09.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 AAAA, zazdroszczę że juz tyle masz na zewnątrz zrobione:rolleyes: Kulki cudne , jak się nazywają fachowo? Mi w końcu dzisiaj zaczęło robić się ogrodzenie, o zgrozo! do domu już zasłony kupuje, a na zewnątrz syf, brud i błocicho:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 20.09.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 reni, a myślałaś, żeby między tymi kulkami dać coś jeszcze? Ja mam u siebie podobną alejkę zaprojektowaną i będą na przemian Świerk Nidiformis i Żywotnik (tuja) Golden Globe. Myślę, że stworzą fajny obrazek kolorystyczny. http://i3.fmix.pl/fmi1704/805cced600054a494e7845fb/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi2789/b985f599000fd4574e784602/zdjecie.jpg Z kamyczkami będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 20.09.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 reni - dzięki. Wiem, że podłogi muszą być suche. Ja mam wylane anhydryty - podobno schną połowę krócej niż zwykłe posadzki. (podobno) więc może dadzą radę. Nie będziemy robić nic na siłę. Od ok. 7-8 października zaczniemy wygrzewać posadzki. Zobaczymy jak to pójdzie. Na (nie)pocieszenie dodam, że Pan w salonie mi powiedział, że pod panele posadzki powinny być tak samo suche, ale jakoś nikt o tym nie pamięta, bo kładzie się je przeważnie samemu, a do drewna przyjeżdża specjalista je sprawdzić. Mnie martwi co innego. Byłam dzisiaj w DLH i do łazienki by dobrać podłogę + blat taki sam mam merbau i teak. Niestety merbau nie do końca pasuje mi do wizji łazienki (naszej i chłopaków) teak jeszcze ewentualnie mógłby być. No i kolejna sprawa. Wszystko przyjeżdża w klepkach. Trzeba położyć, zeszlifować, polakierować (olejować) a to sporo roboty i czasu I pytanie - tak się robi przy wariancie trójwarstwowym i litym ?? Czy coś przyjeżdża bardziej "gotowe" ?? Jak byłam wczoraj w salonie, w którym Pan powiedział, że podłogówka jest be, pokazywał mi drewno (chyba teak i na pewno merbau), które przyjeżdża od razu gotowe polakierowane - tylko kleić. Ta opcja byłaby najlepsza. Tylko czy przekonam Pana by mi to położył na podłogówce ?? Jak zaśmiecam Ci wątek to przepraszam - przeniosę do siebie. aha - a za oknem robi się super. Ja bym posłuchała Ani i dała coś jaśniejszego pomiędzy te kulki - byłoby fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.09.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 na ogol lite ejst do wykonczenia, trojwarstwowe raczej gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 20.09.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) a ja bym była ostrożna z dosadzaniem - kupiłam działkę któa była obsadzana 20 lat temu i teraz głównie wycinam to, co było za gęsto posadzone:) zwłaszcza świerki są pod tym wzgledem zdradliwe: sadzisz sobie taką choineczkę, w sam raz do ubrania na święta jednym sznurkiem światełek, a potem mrugniesz oczami - i już po 10 latach masz drzewiszcze sięgające powyżej dachu, za to gołe od ziemi, wokół którego nic nie rośnie:) Edytowane 20 Września 2011 przez nihiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 20.09.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 reni- tam gdzie te kamyczki będziesz sypać to dajesz jakieś krawęzniki ? atica - moja trójwarstwowa była kładziona jak panele (z tą różnicą, ze klejona), przyjechała już gotowa. Trzeba tylko zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 20.09.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 A ja mam lite deski wykończone, tylko trzeba było przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 atika lite drewno z reguły jest bez wykończenia choć są deski lite wykończone lakierem ale do łazienki musisz mieć deske olejowaną, broń boze lakierowaną i juz ci mowię dlaczego. deska ma pory i olej w przypadku olejowanej się wchłania w deskę tworząc barierę która nie pozwala przeniknąć wodzie, ale olej się ściera i utlenia dlatego ten proces się powtarza, natomist deska lakierowana ma powlokę lakieru na warstwie wierzchniej i jesli się porysuje a to sie dzieje zawsze to jest bezpośredni dostęp do surwego drewna i jeśli wylejesz wode to ona podejdzie pod lakier i np w przypadku jesiona można zaobserwować np gnicie podłogi i jej zielonkawe plamy, Jesli chodzi o dlh to wiesz mi ze podłogi u nich kupowane te surowe są tak gladkie ze nie można mówić o cyklinowaniu tylko o szlifowaniu bardzo delikatnym a potem olejowanie, jeśli natomiast parkieciarz źle dobije deski i ma szpary i deski nie mają zachowanej tej samej grubości to wtedy tę deskę sie cyklinuje i szpachluje szpary kitem, ja przy mojej podłodze nic nie robiłam i pójdź do dlh i wez dotkij np lity surowy merbau to zobaczysz jaki on gładki.atika jeszcze raz absolutnie nie mozesz miec w łazience litej deski lakierowanej tylko i wyłacznie olejowaną, są dostepne deski olejowane na gotowo ale kupic surowa to też żaden problem, a kto ci będzie to ukladał? anna juz nic tak nie chce sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 atika jeszcze ci wytłumacze różnicę pomiedzy deską trówarstwową a litą, deska warstwowa to deska która składa sie z warstw, jej dwie warstwy to sosna i trzecia to właściwa z danym rodzajem drewna której warstwa nie przekracza 4-5 mm, lita natomiast to deska np w 100% z marbau wykończona lakierem, olejem lub woskiem lub surowa, deska warstwowa jest natomista zawsze wykończona i nie mozna jej dać do łazienki bo tę warstwę spodnia czyli sosnę szlag by trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 anna taki efekt chce uzyskać tylko biały kamyk zamiast kory http://img692.imageshack.us/img692/8703/a61ec1b8bc37574a1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 20.09.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Moje deski były wykończone olejem, nie lakierem, bo ja lakieru nie uznaję . Nie musieliśmy robić tego sami, ale oczywiście można. Wiele firm wykonuje takie wykończenia "na gotowo". W naszym przypadku to bielenie, potrójne olejowanie + twardy wosk na wierzchu. Polecam to rozwiązanie, bo jest przeznaczone do pomieszczeń jak łazienki i kuchnie. Oprócz oleju - wierzchnia warstwa deski jest pokryta woskiem olejnym, który daje gładką dość twardą powłokę dzięki czemu woda nie wsiąka w deskę. Na dodatek nie trzeba olejować podłogi w całości tylko tam gdzie ew. przy bardzo częstym chodzeniu coś się pojawi. Reni dobrze pisze o trójwarstwowych, to się do łazienki nie nadaje. W ogóle moim zdaniem trójwarstwowa może nogi myć litej, ale też mam obie w domu. Edytowane 20 Września 2011 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 20.09.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 anna taki efekt chce uzyskać tylko biały kamyk zamiast kory Ładnie I z korą też mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 W ogóle moim zdaniem trójwarstwowa może nogi myć litej, ale też mam obie w domu i tu sie zgodzę ale jednak warstwówka wypiera litą ze względu na to że układa sie ją jak panele, nie mówię o warstwowej klejonej bo to jednak wyzsza szkoła jazdy, ale pływajaca jest prawie każdy ułożyć sam, oczywiście przy dobrej pile będzie to prezyzyjne a przy wyrzynarce juz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 anna też ładnie i taniej ale moje krocionogi ja kochaja i muszę ją zastąpić kamyczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 20.09.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 anna też ładnie i taniej ale moje krocionogi ja kochaja i muszę ją zastąpić kamyczkami Nie dziwię się ani trochę. Gdybym takie paskudztwa u siebie miała, to też zrobiłabym wszystko, żeby jednak ich nie zachęcać do wizyt A ja dzisiaj po południu mam spotkanie z naszym architektem zieleni. Skonczył projekt techniczny i jestem bardzo ciekawa, jak to wygląda, bo ponoć wszystko rozrysowane jest co do centymetra, żebyśmy mogli sami nasadzenia w odpowiednich miejscach porobić... Pewnie będą foty, ale to wieczorkiem A widziałaś, że lampy upolowałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 tak lampy widziałam ale one efekt mają dopiero po powieszeniu, bo teraz to gluto podobne, rozumiesz o co biega ,a jak w przyszłym roku zawisna na swoim miejscu w łazience to będę podziwiać a anna nie mówiłam ci te krzesła to tak wygodne są że chyba na zimę wywalę mój ikeowy syf z jadalni i postawię te od ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 20.09.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 a na ogród czekam z niecierpliwością może coś zgapię, a taki techniczny to i do laika przeniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts