Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
moja pralka miele 4 rok sprawuje się super, wiruje jak talala, można jej postawić wypełnioną po brzegi wodą szklankę i nie wyleje, w bloku miałam wirpoola i po 5 latach wirowała tak, ze miałam wrażenie ze odleci w kosmos

jak ekspres bardzo intensywnie eksploatowany, to ok.

Co do pralek - w odstępie 4 lat kupiłem 2 pralki identyczne wyglądem tego samego producenta, model starszy i nowszy. Obie się popsuły - jedna po 5 latach, druga po pół roku. Druga naprawiana na gwarancji (była właśnie kupiona bo ponoć nie opłacało się naprawiać starej!) Dogadałem się z serwisantem i prywatnie naprawił mi tę starą też. Teraz mam 2 sprawne i używam tej starszej, bo jest w dużo lepszej kondycji niż ta nowsza.

I generalnie uważam że nie opłaca się kupować AGD z najwyższej (czyt. najdroższej) półki

Edytowane przez tymczasowy19

pewno ze tak, wiem o tym , dawny odkurzacz , był sprawny 15 lat a dzisiejsze są dobre 2 lata, dlatego kupuję sprzęt dobrej marki w moim mniemaniu, mam zmywarkę miele i za 10 lat mogę ci powiedzieć czy było warto dać 5 klocków czy kupić 3 szt po 1500, na razie mam i jestem zadowolona, a duzo zmywam i piorę, zmywara myje codziennie, pralka chociaż jedno pranie dziennie

Gość tymczasowy19
tymczasowy a miałeś agd z wyzszej półki?

to pojęcie względne, różne będzie miało znaczenie dla różnych osób.

Z najwyższej nie, z dobrej/wyższej - pojedyncze sprzęty.

Porównania będzie można dokonać tak naprawdę za te wspomniane przez ciebie 10 lat.

dzisiaj i tak bardzo dużo jeśli nie całości, to podzespołów już tak jest made in China, do tego planowane postarzanie - moim zdaniem nie ma to uzasadnienia ekonomicznego.

Porównałbym to do kupowania nowych samochodów z salonu....

pewno ze tak, dziś każdy producent oszczędza, gdyby mercedes produkował takie auto jak 20 lat temu, już by nie istniał, taka prawda, klient dziś kupuje auto za 100 tyś, kwota z kosmosu a kupuje gówno które jeszcze na gwarancji sie psuje, jednak dlaczego miele bo mają jeszcze te standardy o których inni już zapomnieli

Gość tymczasowy19

reni - nie znam bezpośrednio nikogo, kto miałby miele...

I nie wiem dlaczego miele miałoby być wyjątkiem od reguły....

z ciekawości trochę poszperałem - oto co znalazłem - pierwsze co wpadło to: miele - luksus czy snobizm? ;)

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia, myślę że to bardziej snobizm, bo z luksusem to nie ma nic wspólnego.

Nie mam dobrych doświadczeń z firmą Miele. Mam wyposażona całą kuchnie w ich sprzęty. Ostatnie święta spędziłem bez lodówki bo serwis naprawiał ja przez 2 miesiące, wymieniając chyba wszystko na zasadzie prób i błędów. po roku działania znowu jest popsuta (od początku grudnia), z tą różnicą, że teraz powiedzieli, że nie da się naprawić i muszę sobie kupić nową. Lodówka ma lekko ponad 6 lat, z czego tylko 3 pracowała. Teraz nie mam lodówki, firma Miele w ogóle nie interesuje się jak ich klient sobie radzi, a nowa lodówka kosztuje bagatela ponad 10.000 PLN....fakt zaproponowali 40% rabat, ale to dalej bardzo dużo, i dalej nie będę miał gwarancji że za 3 lata znowu nie będą kazali mi kupić sobie nowej. Tak więc odradzam sprzęty Miele. Jak na razie podejście do polskiego klienta jest delikatnie mówiąc bardzo niepoważne. Ze zgrozą myślę co będzie jak zaczną mi się psuć kolejne ich sprzęty.

to z grudnia 2013

Nigdy więcej. Sprzęt nie wart swojej ceny. W piekarniku z funkcją pary żaden program nie działa zgodnie z przeznaczeniem, żenada. Czy nikt tego nie testował??????

Nigdy więcej nie kupię nic tej firmy. Pod koniec gwarancji zepsuł się włącznik odkurzacza Cat&Dog, w serwisie oczywiście stwierdzono moją winę. Serwis, jakaś śmieszna firma z Rzeszowa, odpowiada po tygodniu na maila. Odradzam wszystkim.

Witam przyszłych rozczarowanych

Ładnie opisana bajeczka o jednorazówkach za słone pieniądze.

Uwaga lodówki za 8000zł mogą po 6-ciu latach opuścić wasze mieszkanie, ja swoją KF8582SDed wyrzuciłem uciekł gaz jest nienaprawialna

JEDNORAZOWY LUKSUS.

Może jednak warto kupić cztery i w najgorszym wypadku posłużą 24 lata.

Zgadzam się, że to nie luksus, a snobizm. Ja posiadam płytę grzewczą, ekspres do kawy i piekarnik. Wszystko zaczęło się psuć przed końcem gwarancji, jak i po jeśli chodzi o płytę i ekspres. Bardzo drogi sprzęt, zdecydowanie niewart swojej ceny.

Może mam pecha ale kupiłem miesiąc temu zmywarkę i suszarkę tej firmy w EURO. Pralka ok, ale suszarka pracuje jak traktor podobno to wentylator serwis był raz nic się nie poprawiło ma przyjechać po raz kolejny... Tak czy siak za nie małe pieniądze spodziewałem się czegoś więcej niż nie sprawnego sprzętu... Jakoś i niezawodność? Dla mnie to mit :)

jak dla mnie to nie brzmi zachęcająco...

no ale pogadamy za jakiś czas ;)

niech będzie że za 10 ;)

wiesz to żaden argument, wpisz bosch, bedzie jeszcze gorzej

powiem jak zawsze, każdy kupuje co uważa, ja mam miele i póki co jestem zadowolona ale jak będzie dalej nie wiem, jeśli za 10 - 15 lat moje sprzęty będą nadal sprawne pewno kupię takie same, tego nie wiem, wiem tez ze mirella ma nową płytę i też już szlag trafił, ostatnio naprawiała, wiem jedno dzis wszystko moze być szajsem

Gość tymczasowy19
wiesz to żaden argument, wpisz bosch, bedzie jeszcze gorzej

powiem jak zawsze, każdy kupuje co uważa, ja mam miele i póki co jestem zadowolona ale jak będzie dalej nie wiem, jeśli za 10 - 15 lat moje sprzęty będą nadal sprawne pewno kupię takie same, tego nie wiem, wiem tez ze mirella ma nową płytę i też już szlag trafił, ostatnio naprawiała, wiem jedno dzis wszystko moze być szajsem

no ale skoro wszystko to szajs, to po co kupować ten najdroższy szajs?!?:stirthepot:

moja pralka miele 4 rok sprawuje się super, wiruje jak talala, można jej postawić wypełnioną po brzegi wodą szklankę i nie wyleje, w bloku miałam wirpoola i po 5 latach wirowała tak, ze miałam wrażenie ze odleci w kosmos

Moja przy każdym praniu odlatuje i zabiera ze sobą cały dom ;).

Ale szkoda mi kasy na nową, choć to nieunikonione.

znaleziony tutaj Impressa Z7

Ja zastanawiam sie powaznie nad zakupem do zabudowy z siemensa... :rolleyes:

Ja mam - już się zepsuła, ale była na gwarancji.

U rodziców się zepsuła, u brata (on ma starszy model). Może taki pech?

Ale ogólnie Bosch i Siemens to szajs ;). Z tym, że Bosch to gorszy szajs. Nie wiem, skąd dobre opinie o tych firmach.