Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
ok inaczej

mnie interesuje tylko cena bo na kw się nie znam

:rotfl:

Reni pewnie też to zainsteresuje jak nie będzie w cenie samochodu

tutaj są kompanty - razem z zasobniekiem.....

http://globenergia.pl/zestawienia/pompy-ciepla-do-cwu#.UxBjj852Tj4

modele bez zasobników są tańsze...

pytanie, czy warto inwestować tyle i czy nie lepiej grzać cwu prądem dla wygody (jak węglem niewygodnie :p)

Magda -mój wie nawet o kremie...majtki wczoraj kupiła dwie pary - musiał mnie w nich zaraz zobaczyć ;). Hmmm... my mówimy sobie wszystko .....

i tak powinno byc ;) kremy i innne mazidla mojego tak bardzo nie interesuja, sweter czy podkoszulek tez srednio, ale jak juz kupie cos 'poza jego wiedza' to i tak musze zakup zaprezentowac ;) :)

teraz mi sie przypomialo, ze ktorejs obiecalam zdjecia espadryli :confused:

właśnie dzwoniłam do mojego z nowiną wężykową (dzieki woman) no i powiedział, a po co mam płacić za prąd?:o:o:o:o:o:o:o

mój woli grzać węglem, zima tego roku kosztowała mnie 1,5 tony węgla, całe 6 m3 drewna zostanie na następną zimę, no nic nie wychodzi taniej:mad::mad::mad::mad::mad:

Gość tymczasowy19
nie wiem ja liczyć nie umiem co lepiej a co nie

ale od rana dyskusja z m. o wyższości świąt BN nad W

:rotfl:

ale sam zaczął

dobra to jednak zły temat.......

hehe

http://kolektory.biz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=27

to nie dyskutuj, ale dam ci dobrą radę - o solarach nawet nie myśl...chyba że chcesz mieć basen, to wtedy można się nad tym zastanowić...

Gość tymczasowy19
właśnie dzwoniłam do mojego z nowiną wężykową (dzieki woman) no i powiedział, a po co mam płacić za prąd?:o:o:o:o:o:o:o

mój woli grzać węglem, zima tego roku kosztowała mnie 1,5 tony węgla, całe 6 m3 drewna zostanie na następną zimę, no nic nie wychodzi taniej:mad::mad::mad::mad::mad:

no niestety, nie ma rozwiązań idealnych...albo drogie w zakupie i tanie w eksploatacji, albo na odwrót, albo formy pośrednie...

no jeszcze są drogie w zakupie i drogie w ekploatacji :p

i jeszcze jest komfort...

każde rozwiązanie ma wady i zalety...

Reni bo Twój w domu jest

a mój w końcu przyznał się że "ułatwi mi życie"

wężownica do ogrzania 300l - ktoś to pewnie obliczy ile prądu trzeba i ile zł to wychodzi w jednej taryfie

Tymczasowy Ty masz kalkulator to licz:lol2:

ja też nie wiem co w solarach nie tak - chyba lepiej niż wężownica?

tym bardziej jak brakuje tylko baterii na dachu?

a ile kosztuje 1,5 tony wegla ?

Gość tymczasowy19
a ja pytam dlaczego złe

bo kolektory wychodzą drogo - i działają tylko jak jest słońce, I wtedy i tak musisz w piecu rozpalić lub grzałką grzać. A lata różne bywają....

pompa ciepła powietrzna wychodzi taniej i działa zawsze, pobiera prąd, ale tak 4 razy mniej niż grzałka

bo kolektory wychodzą drogo - i działają tylko jak jest słońce, I wtedy i tak musisz w piecu rozpalić lub grzałką grzać. A lata różne bywają....

pompa ciepła powietrzna wychodzi taniej i działa zawsze, pobiera prąd, ale tak 4 razy mniej niż grzałka

ale jest cholernie droga...

dziewczyny to wy nie macie pieców z podajnikami na ekogroszek ?

ja mam taki piec i mam solary, jak słońce zaczyna porządnie grzać tzn tak ok maja to piec już wygaszamy a same solary dają radę, jak jest dłużej zimno to grzałka podgrzewa.

ps nikt mnie nie przekona że solary to jakiś żart mam i polecam, oczywistą oczywistością jest solar i cała instalacja od dobrego producenta