Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tymczasowy - szczerze to nie pamiętam teraz może jak podliczysz grosz do grosza to będzie że twoja instalacja tańsza, ja do mojej dostałam też dofinansowanie od mojego miasta i nam to teraz pasuje.

Madzia teraz koszty jaki masz na instalację wydać jest mniejszy bo tylko baterie i sterowniki, a Renia musiałaby kombinować jak to podłączyć.

Dziewczyny zorientujcie się czy u was nie ma takiego dofinansowania , składa się wniosek i wpisują cię na listę i tyle.

Gość tymczasowy19
tymczasowy bo chciałabym mieć czystą kotłownie w lato

masz zasobnik z podwójną weżownicą?

mnie to będzie dziwić pewnie jeszcze długo....

robi się w domu piec na ekogroszek, po czym do tego do kompletu na lato daje sie solary...zamiast od razu w cenie całości - i PC do całości....(zakładając że jest wszędzie ogrzewanie podłogowe lub ścienne!) .......ehhhh

Gość tymczasowy19
tymczasowy - szczerze to nie pamiętam teraz może jak podliczysz grosz do grosza to będzie że twoja instalacja tańsza, ja do mojej dostałam też dofinansowanie od mojego miasta i nam to teraz pasuje.

Madzia teraz koszty jaki masz na instalację wydać jest mniejszy bo tylko baterie i sterowniki, a Renia musiałaby kombinować jak to podłączyć.

Dziewczyny zorientujcie się czy u was nie ma takiego dofinansowania , składa się wniosek i wpisują cię na listę i tyle.

no 5 lat trzeba mieszkać ,do nowych domów nie ma nic - chyba że się coś zmieniło.....a ceny i tak kosmiczne przy tych dofinansowaniach wychodziły....

bo dopłata była tylko do ceny samego kolektora - a gdzie reszta (robocizna i reszta materiałów)

Gość tymczasowy19

podstawa to myślenie przed budową, niestety....i to nie tylko o wnętrzach ;)

Bastki - jeszcze jest kwestia jak długo trzeba czekać po wpisaniu na taką listę....

Gość tymczasowy19
PC bo je masz - każdy swoje chwali - proste.

Ja bym chciała bez niczego - trzeba zburzyć i nowy budować - dom na słonecznym wzniesieniu - no idealne miejsce na pasywny :rotfl:

no właśnie, na co czekasz? :p

eejjj ale ja mam nowy dom hahahaa nowiutki i dofinansowanie było spore jak na miasto (może dlatego że to Rybnik - śląskie miasto, bardzo zanieczyszczone ) dopłata do całości ale my tak jak Madzia mieliśmy już część zrobioną. Każdy robi jak uważa, wiem że po to jest forum żeby pokazywać wady i zalet niektórych rozwiązań, nie będę się kłócić mam taką instalację i mi pasuje. Ile mogłabym zaoszczędzić jak bym miała inną ? no cóż może miałabym teraz wypasioną kanapę ? trudno mam ikejowską :rolleyes:.

Gość tymczasowy19
tymczasowy no nie do końca, jak ja 4 lata temu pytałam o pompy to ceny były od 60 tyś, a moja cała kotłownia kosztowała około 17 tyś, nie liczę podłogówki

wiem,wiem, ja w tym samym czasie pytałem, ceny też miałem podobne....

ale wgłębiłem się w temat i mam duuuuzo taniej

jak do tej twojej kotłowni doliczysz koszt tych solarów na gotowo, to w tej cenie miałabyc PC do ogrzewania domu i CWU i czystą kotłownię cały rok, ot co - przy podobnych kosztach eksploatacyjnych

Gość tymczasowy19
eejjj ale ja mam nowy dom hahahaa nowiutki i dofinansowanie było spore jak na miasto (może dlatego że to Rybnik - śląskie miasto, bardzo zanieczyszczone ) dopłata do całości ale my tak jak Madzia mieliśmy już część zrobioną. Każdy robi jak uważa, wiem że po to jest forum żeby pokazywać wady i zalet niektórych rozwiązań, nie będę się kłócić mam taką instalację i mi pasuje. Ile mogłabym zaoszczędzić jak bym miała inną ? no cóż może miałabym teraz wypasioną kanapę ? trudno mam ikejowską :rolleyes:.

najważniejsze że jesteście zadowoleni....