Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirka mój też umie czytać i liczyć a nawet pisać drukowanymi literkami ale właśnie na tym zebraniu p. Dyrektor powiedziała że są po kontroli z oświaty i jest zakaz uczenia dzieci przez rodziców właśnie pisania i czytania bo po pierwsze to zakłada nowa podstawa programowa w pierwszej klasie i dzieci będą się najnormalniej w świecie nudzić a dodatkowo nie będę mogły od początku się uczyć jak wygląda ich nauka w szkole, później jak przyjdzie trudniejszy materiał to będę zdziwione one lub ich rodzice że sobie nie radzą . Po drugie niektórzy rodzice mają wadę wymowy a to będzie miało ogromny wpływ na ich dziecko przy rozwoju. Powiedziała że pedagodzy są od nauczania i w sumie podobało mi się to co mówiła.

dlatego ja jej nie zmuszam i z nią nie ćwiczę ,wie że są sylaby i jak je łączyć ,płynnego czytania i reszty będzie się uczyć w szkole bo po to tam idzie.Nie każę tez jej dodawać ,tego nauczyła się przy zabawie z kasztanami - sama:).

dobra co na obiad dziś? bo ja jak zwykle nie mam nic

a mam na niego pół godz...

u nas wczoraj ryba, salatka i pieczone ziemniaki, dla mlodej pieczone udko ;) a dzisiaj mi sie nie chce stac w garach i mam spaghetti (bez pieczarek, ale za to z czerwona papryka) ;)

jakie spaghetti robisz z pieczarkami ?

a taki zwykly sos: cebula, czosnek, mieso wolowe, papryka, czasami pieczarki, pomidory z puszki, sporo papryki w proszku, troche oregano, szczypte cukru, sol, pieprz i duuuzo natki pietruszki i swiezej bazylii, jakies 35min i mozna jesc ;)

No ja juz po zebraniu i mam mieszane uczucia :) .

Pani dyr. szkoły spóźniła się pół godziny ,weszła do sali i nawet Dzień Dobry nie powiedziała.

Obiecała ,ze w miarę możliwości będzie się starać żeby dzieci 6 letnie były z 6 latkami w klasie,ale jeżeli np. zostanie 10 takich dzieci to będzie klasę łączyć - ok. rozumiem:)

U nas w szkole jest jedna sala dla 3 pierwszych klas- no rewelacja - tego nie rozumiem ,jest niż ,klas jest mniej bo do 6 ( kiedys było do 8 ) a ona ma problem jeszcze jedną salę zrobić?????????

Dzieci mają szafki i do jednej szafki są dwie osoby ,teraz mogą być i trzy bo ona nie ma gdzie dać dodatkowych szafek.Jedna mama jej powiedziała ,że jak jest zima to dzieci już maja problem się w tej szafce pomieścić.

Edytowane przez mirkamis

no mam podobne zdanie,ona ogólnie nie przygotowana była wyglądało jakby gdzieś jechała i po drodze jej się przypomniało ,ze jakieś zebranie ma.No nic w czwartek idę sobie te szkołę zobaczyć i zaczynam się modlić żeby ilość dzieci sześcioletnich zatrzymała się na 24 wtedy będzie jedna klasa :)

Ja wychodze z założenia : podzielili rok na pół bo dzieci z drugiego są słabe emocjonalnie i sobie rady nie dają ,dlatego teraz do szkoły nie idą to te 6 latki co idą są inaczej rozwinięte niż te 7 latki więc też niech nie mieszają :D.Sami tak to nam tłumaczą :)

Słyszałam opinię ,że niby wychodzi ta różnica w klasie u tych dzieci.

J

Edytowane przez mirkamis

Mirka pewnie tak jest w tym wieku szkolnym

na razie np wolę jak młody bawi się z 4 i 5 latkami tzn on z nimi się lepiej dogaduje - bo 2-3 latki zazwyczaj mówią nadal niewyraźnie i np boją się "odejść"od rodziców, albo samodzielnie bawić się na placu zabaw itp.

Mój mówi wyraźnie i np zauważyłam, że woli też wyraźnie mówiące - łatwiej mu jest.