Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Antoś w 8 miesiącu pełzał, w 9 siadał i zaczął stawać, w 10 zaczął chodzić przy meblach, pod koniec raczkować, w 11-12 chodzi za jedną rękę no i jak ma coś do pchania do biega dosłownie. Ale nie ma reguły, ważne żeby dziecko ruchowo się rozwijało.

Mój młody na brzuchu nie leżał dużo :) też nie lubił, mało które dziecko lubi ale jak już zaczął to od razu poszedł.

Teraz waży koło 10 kg, wysoki jest :) niewiele mniejszy od 2-letniego kuzynostwa, zaczynam myśleć że ubranka mają błędną numerację.

Fajna, może tak po prostu? Np. że widziałas się z koleżanką, ma dziecko w tym samym wieku i tak fajnie raczkowało, no nie wiem, jakoś trzeba zacząć, ja tam walę prosto z mostu :D. Sama się nie obrażałam kiedy pół rodziny pytało czy mały już raczkuje :) mówiłam, że przyjdzie czas to zacznie a jak nie to też ok.

Warto się dowiedzieć, bo na nfz też może być termin chociaz niekoniecznie, nam oprócz alergologa do tej pory się udaje z lekarzami :).

Edytowane przez yokasta

Tylko jak jej to powiedziec....:confused:

Ja bym powiedziała zwyczajnie, normalnie. Nie nachalnie, po prostu wspomnieć, że może warto do lekarza, bo dziecko mało się rusza. Tym siadaniem bym się nie przejmowała, ale że w ogóle nic się nie rusza? Matka jest czuła na takie rzeczy, często sama wie, ale potrzebuje dodatkowego impulsu z zewnątrz, żeby sprawdzić. Przecież to nigdy nie zaszkodzi iść do specjalisty i podpytać!

Antoś w 8 miesiącu pełzał, w 9 siadał i zaczął stawać, w 10 zaczął chodzić przy meblach, pod koniec raczkować, w 11-12 chodzi za jedną rękę no i jak ma coś do pchania do biega dosłownie. Ale nie ma reguły, ważne żeby dziecko ruchowo się rozwijało.

Mój młody na brzuchu nie leżał dużo :) też nie lubił, mało które dziecko lubi ale jak już zaczął to od razu poszedł.

No właśnie mój na brzuchu lubił (więcej widział niż na wznak, na wznak do dzisiaj płacze za każdym razem, jak ktoś mu każe tak leżeć - w wannie, jak myjemy włosy, przy przebieraniu pieluchy, na rękach też na wznak nigdy nie pozwalał się trzymać, nawet przy karmieniu, nigdy też nie śpi na plecach, od zawsze na brzuchu, później na boczku). Raczkowanie też uwielbia. Przodem, tyłem, bokiem, biegiem. Chodzenia się boi, ale stawia te swoje pierwsze kroczki powolutku. Siedzieć nie lubi do dzisiaj, chyba że coś je, ale nawet wtedy woli "w biegu".

Edytowane przez Ilona Agata

Jestem;)

W temacie 2 latków bo jeszcze miesiąc mam dwulatka to moj ma 105 cm wzrostu... Ubrania na 110 i to nie jest wzrostem standard;) 97 centyl wzrostem

Niby 92 jest na dwa lata :o. Mój już powoli wyrasta z 92 :eek:. Ale widzę, że z rozmiarówkami jest po prostu coś nie tak, bo yokasty też chyba 92?

fajna, no kurcze, ale dziecko faktycznie tylko śpi, a poza tym na rękach mamy? To ja nie mam na co narzekać :rotfl:.