Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o kurcze coś mi się z wtyczką dzieje i komp się zacina wrrrrr....

dziewczynki ja wszystkie swoje trawki kupuję przez sklep internetowy ,są bardzo dobrze zapakowane i cena dobra

Teraz trawy nie wyglądają za dobrze bo niektóre się przycina no i wszystkie jeszcze śpią no może zaczynają się budzi hahhahahaaa bo np moje Red Barony wypuszczają nowe źdźbła ale wiadomo że one są jeszcze malutkie.

Reni ty chcesz takie do 80 cm ? to właśnie zrobiłabym na zmianę Miscanthus Kleine Zebrine fajne w drobne paseczki i stipę Pony Tails będzie tak raczej ;) modern ale do twojej chaty będzie idealnie. Zebrine raczej sztywno stoją do góry a Stipa się pokłada więc efekt będzie bardzo na Tak ;)

ta czarna trawa to nie trawa tylko konwalnik. Rośnie... pierońsko długo. Praktycznie wcale. Nie jest polecana u nas. Taki efekt jak na fotce to kilkadziesiąt lat czekania....

napisałam że to nie trawa a konwalnik :) ale zaliczana jest w Polsce do traw. Rośnie długo moja ma trzy lata i w zeszłym roku się bardzo zagęściła od korzeni puściła nowe przyrosty, warunek - musi mieć żyzną dobrą ziemie

też mam 3 lata. Średnio za 10 będzie jak na fotce jak tak dalej pójdzie. Oki, idę pracować, walczcie z trawami. Zdradzę, że ładnie wyglądają z przegorzanem, makami, lawendą itd.

Kupować najlepiej od Smala lub Surowińskich - spokojnie można pocztą, ja kupowałąm wiele razy i bez zniszczeń się obyło....

Trawy - kupuje się marne, one dopiero na drugi rok są ładne. A miskanty na trzeci.

Tak trawy teraz marne ale jak kupisz zdrową, dobrą sadzonkę to na miskanta się tak długo nie czeka. Niestety nie mogę tego teraz potwierdzić fotką ale mój w pierwszym roku było ładny i gęsty a w drugim już był gigantyczny. No i miskanty wolą słońce i nie za dużo wody zresztą jak większość traw ozdobnych , więc inaczej niż trawka na trawniku hahahhahahaaa

Reni ja kupuję trawy w polecanym sklepie na ogrodowisku ---- tu link http://www.trawki.pl/index.php?trawy-ozdobne,7

tam poszukasz te o których ci pisałam ale zawsze może spodobać ci się coś innego :)

Mirela a masz może w swojej kompozycji trawę z przegorzanem ? fajny on jest i dłużej kwitnie niż ozdobny czosnek gigantus.

Teraz sobie tak myślę Reni że te trawki docelowo lepiej jakby były na jesień wsadzone do gruntu bo ty chyba nie chcesz chować tych kominowych donic ? nie wiem w sumie czy ci się utrzymają zależy to od tego jaka zima będzie. Ja do swich donic granitowych chciałam dać na zmianę kulkę bukszpanową i właśnie Stipę i na wątku Elfir poradziła mi żeby ocieplić od środka tą donicę styropianem ale bardziej ze względu na bukszpan. No nie wiem ja będę ryzykować jak nie przetrwają to co roku będę wsadzać nowe :) w sumie to w donicach przez zime mało co wytrzyma oczywiście jak zima będzie mroźna - zawsze zastanawiało mnie to jak robią na tarasach w apartamentowcach te ogrody jak te drzewka tam wytrzymują? bo jak mróz duży np jak przy poprzedniej zimie to nawet iglaczek pada, może maja tam jakieś podgrzewacze :o

Gosiu moje rośliny w donicach rzeczywiście mają ocieplenie, a te trawy będa miały połączenie z gruntem, na zime mogę tez je dodatkowo okryć pianką pod panele, takze nie ma problemu

te donice przy apartamentowacach mają specjalne wkłady z takimi kablami, ktore grzeją po podłączeniu do prądu.

widziałam, jak instalowali u nas w pracy

może google coś podpowie