Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na mlecz i koniczynę działa Fernando (reszta pestycydów nie radzi sobie albo z jednym albo z drugim). Niestety przez minimum 5 lat od ząłożenia trawnika trzeba pryskać chwasty (jeżeli się chce miec idealny trawnik).

Jak jest glina to powinno się po aeracji nasypać płukanego piasku - powchodzi w te dziurki i się rozluxni gleba, Oprócz tego - nawożenie (np,. zielony trawnik).

A co do kancików w trawniku ..... powiem szczerze tez się napaliłam, ale obecnie ustrojstwo wisi w garażu. Roboty z tym ogrom, a efekt krótkotrwały.

Te ekobordy o których ostatnio pisałam są rewelacyjne, szczególnie jak ktoś nie potrzebuje ich dużo, bo finansowo ciężko. Choc np. malkul w siebie ma te cienkie krawęzniki na suchej zaprawie. Ale jeden kosztuje 10 pln, plus robota, cement piasek. Ekobordy za metr tez wychodzą ok 10 pln (niższe nawet taniek - ok 8). Pokażę kiedyś jak będe z aparatem na ogrodzie jak po koszeniu wygladają.

Tutaj podczas układania (ściągania darni na rabaty):

http://images63.fotosik.pl/850/5e7f93f25232aca6med.jpg

http://galashop.pl/a/index.php?id_product=320&controller=product

kupowałam ten większy (jest w promocji akurat) plus do tego musisz doliczyć szpilki.

Jak na rabacie będzie już kora to zupełnie go nie widać. Wystaje około 1 cm nad ziemią więc spod trawy go nie widać.

No, mirela, to jesteśmy w domu :hug:.

W ogóle nie pryskamy trawy :no:. Mąż ręcznie wycina mlecze i grzyby, ale wiadomo - za kilka dni jest ich więcej. Trochę nazwozimy, ale też nie za dużo.

Na glinę mieliśmy nawiezione całe przyczepy normalnej ziemi przed założeniem trawnika, ale potem już nic nie podsypywaliśmy (zapamiętam, że po areacji). Kiedyś w warzywniaku końskie łajno :bash: - niewiele pomogło, jak to mówią sąsiedzi: "Tutaj rośnie tylko czosnek" ;). Posadziłam w tym miejscu nowe bezobsługowe iglaki.

Edytowane przez Ilona Agata

my też mamy glinę i nawiexliśmy 25 przyczep ziemi. Ale to trzeba potem wszystko wymieszać (glinę z "dobrą ziemią"), my robiliśmy to tyraktorem i orką (czy bronami.. nie znam się). Mnie niestety P. nie chciał słuchac i nie nawiexliśmy do tego piasku :(. Glina jest bardzo żyzną ziemią, wystarczy ja tylko rozluxnic piaskiem jest cudo. Sami mamy teraz problem, gleba jest twarda, cięzko wbić w nią np. widelec. Beton. W tych miejscach trawnik żółknie. Na dniach tez będziemy robić aerację (maszyna będzie wykrawać takie koreczki a w ich miejsce pójdzie piasek - duuużo piasku).

U nas wczoraj trawnik został potraktowany opryskiem ( MNISZKIEM) jak nie pomoże skorzystam z rady i kupimy FERNANDA :D.

Prawda jest taka ,że jak chce się mieć piękny trawnik to niestety samo koszenie nie pomoże,trzeba nawozić ,pryskać ,poddawać go wertykulacji i aeracji .Ja mam w domu zapalonego hodowcę trawy:lol2::lol2::lol2::lol2: powiem ,że aż mnie czasami wkurza :D z tym napaleniem na trawnik.

Niestety w tym roku zalęgła się kończyna i mlecz ,więc na dzień dzisiejszy u nas jak u Reni - trawnik wygląda super z drogi ale nie z górnych okien domu :D