Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

fiu, fiu wiele, zmieniłabym projekt i wybudowała nowoczesną stodołę, chialabym mieć 5m wiekszy salon, 5 m większa kuchnia, większy garaż, nigdy więcej skosów i okien dachowych, baterie umywalkowe ze ściany a nie z umywalki, lane betonowe ściany i sufity na parterze, karton gipsy na poddszu precz na zawsze, mniejsza działka, chociaż o połowę, to takie najważniejsze:D

To ja poproszę o wyjaśnienie niektórych kwestii, to może uda mi się tego i owego uniknąć ;)

- ila ma Twój salon, że chciałabyś większy? Bo ja mam wrażenie, że jest dwa razy taki jak mój ma być :sick: I chodzi konkretnie o powierzchnię, czy bardziej o jego ustawność?

- skosy, okna dachowe, baterie umywalkowe rozumiem, ale dlaczego lane sufity? Jest problem z tymi podwieszanymi? U mnie same podwieszane mają być :(

- kartongipsy na ścianach rozumiem - też chcę wszystko murowane :yes:

- i dlaczego mniejsza działka? Jaką masz działkę? Matko, ja to bym ciut więcej chciała, choć i tak nie mam tak mało :wiggle:

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aniu mój salon ma 25m2 a chcialabym 30m2, lane sufity i ściany z betonu aby miec betonowe prawdziwe sciany a nie tynk imitujący beton, po wylaniu już nic bym z nimi nie robiła, karton gipsy na ścianach dzieki bogu nie mam, też wszystkie sciany murowane ale piasałam o karton gipsach na poddaszu na sufitach, wk..... mnie na maxa, nie da sie ich idealnie zrobić, działka moja ma 22ary i zdecydowanie dla mnie nie doobrobienia w sensie ślicznego ogrodu, 10 arów moim zdaniem idealne.

aniu mój salon ma 25m2 a chcialabym 30m2, lane sufity i ściany z betonu aby miec betonowe prawdziwe sciany a nie tynk imitujący beton, po wylaniu już nic bym z nimi nie robiła, karton gipsy na ścianach dzieki bogu nie mam, też wszystkie sciany murowane ale piasałam o karton gipsach na poddaszu na sufitach, wk..... mnie na maxa, nie da sie ich idealnie zrobić, działka moja ma 22ary i zdecydowanie dla mnie nie doobrobienia w sensie ślicznego ogrodu, 10 arów moim zdaniem idealne.

Ja mam teraz 30m2 i uważam, że jak na sam salon, to za dużo (w sensie na kącik TV, który dla mnie jest salonem). U mnie na 30 m2 jest salon z jadalnią i jest prawie OK. Na budowie układ salonu i jadalni jest podobny, ale powierzchnia większa, bo 40m więc mam nadzieję, że będzie idealnie.

Aaaa, o ściany betonowe Ci chodzi ;) Myślałam, że bardziej o jakąś funkcjonalność i zaczęłam się martwić. Ja betonowych ścian nie chcę więc OK ;)

A sufity z KG nie są doskonałe, ale przynajmniej wszystkie wstropowe lampy i inne halogenki mozna w nie upchać. Jak masz lany sufit, to robi się problem :sick: Chociaż fakt, że trzeba się przyłożyć do ładnego wykończenia KG (szczególnie łączeń na płytach).

22 ary... Rzeczywiście sporo... Biorąc pod uwagę, że nie masz rozłożystego domu więc sama bryła niewiele miejsca zajmuje... Ja mam 15 arów, jak odejmę dom, to do obrobienia jakieś 12 zostanie, a w sumie 10, bo 2 ary to taras i kostka (podjazd i ścieżki) zajmą. Mam nadzieję, że damy radę ;)

Dobry pomysł, takie podsumowanie własnego domu. Chyba porwę się na coś podobnego i rzetelnie podsumuję mój obecny, żeby przez przypadek jakiegoś błędu nie powielić...

A jak poszukiwania działki? Nadal się rozglądacie?

Ania,

a Ty nie robisz lanego stropu?[/i]

:no:

Sharlotko, u nas będą wiązary więc na całości sufit podwieszany. Ja się tylko boję wieszania lamp, bo jak bardzo ciężkie będą (na przykład Skygardeny), to trzeba je będzie pewnie do kratownicy przykręcać, ale mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzimy. W końcu nie my pierwsi i nie ostatni wiązary robimy ;) monia chyba też do stropu przykręcała, a nie do samego sufitu...

22 ary... Rzeczywiście sporo... Biorąc pod uwagę, że nie masz rozłożystego domu więc sama bryła niewiele miejsca zajmuje...

właśnie, jak patrze na to moje pole to mi się w brzuchu kręci i tak połowę działki odgrodzę tujami i tam bedzie rozpierdolniczek ale ja to widze i wiem że tam takie nieużytki i mnie to denerwuje, chciałabym miec ładnie i pieknie i malutko i wszystko na swoim miejscu, taki ładny mały ogród, a ja mam pole:D

ale z wielu rzeczy jestem zadowolona

1. ciesze się ze mam porządne meble i nie dałam się namówic na byle co z perspektywą szybkiej wymiany, bo w takim wypadku zawsze mialabym szajs, oczywiście mówię o salonie i kuchni bo u góry ikea

2. mój wielki drewniany taras ale to kazda z was wie:D

3.otwartego dołu, czyli jadalnia , salon kuchnia i wiatrołap

4. wyboru płytek i podłóg, nie mam co narzekać

5. przesuwnych okien, nie ma lepszego pomysłu niz okno tarasowe

6. dużych pokoi dla dzieci, każde ma po 20 m2

7. własnej garderoby,

8. pralni przy łazience u góry, biorąc pod uwage że nie wyobrażam sobie suszyć prania na ogrodzie

9.kolorystyki w domu, nie zmieniłabym jej

10. bialych ścian mimo że po roku mieszkania mysle o malowaniu

aniu działeczki szukamy a jak, ale jesli chodzi o finanse to dopiero za jakieś dwa lata będziemy myśleć o poważnym zakupie, teraz musze się odkuć po budowie, a działeczka najbardziej mi odpowiada, ta obok naszej, bardzo jestem zadowolona z mojej okolicy i chyba będziemy kupować działke własnie tu

Reni,

nie popierasz okien otwieranych? Ja mam mieć 320 x 230 cm, więc spore, dzielone na 3 kwatery.

Lepsze przesuwne?

Sharlotko, wygodniejsze po prostu. Otwierane wchodzi Ci na pokój i trzeba uważać, żeby go meblami nie zastawić. A przesuwne otworzysz nawet, jak coś obok będzie stało... Ja na szczęście nie mam dylematu, bo wielkie okna są fixami, a balkony są za małe na przesuwkę więc nie ma tematu ;)

reni, a nie możesz w takim razie podzielić tej swojej działki na 10 i 12 arów na przykład i sprzedać dom z kawałkiem działki, a na drugim kawałku coś innego wybudować? Skoro i tak chcesz tam kupować... A i tak piszesz, że koło 10 arów byłoby idealnie...

aniu wpadlam na to juz dawno i mowię mężowi aby tę drugą część sprzedac albo tam wybudować drugi dom, ale sprzedac nie bo najłatwiej jest sprzedać a budowac nie bo nie będzie mieszkał w drugiej lini zabudowy , i tak to gadaanie moje jest bez sensu, mój mąż ma tam takie swoje swoje widzi mi się i koniec np, działka musi mieć utwardzoną drogę dojazdową, musi mieć foremny kształt, nie moze byc w drugiej linii zabudowy, nigdy w zyciu nie kupił by dzialki ze wspolna drogą wjazdową z sąsiadem, albo dojazd tylko dla aut terenowych wyboistą drogą no i nie pogadasz.

Reni,

nie popierasz okien otwieranych? Ja mam mieć 320 x 230 cm, więc spore, dzielone na 3 kwatery.

Lepsze przesuwne?

moim zdaniem nie ma porównania, wiadomo nie zabiera miejsca, mają niski próg, ale jak jest wietrznie bo idzie burza a w domu duchota bo lato to zwykłe okno przy przeciągu wali jak oszalałe, moje przesuwne cieżkie i stabilne że nic ich nie ruszy, u córki mam wymiar okna takiego jak w salonie i dzis też bym tam dała przesuwne ale wiadomo kasa, moje okna były cholernie drogie ale ciesze się niesamowicie ze uparłam się na te dwa ktore mam

dziękuję Ci Reni za pomoc!

A czy Twoje okna drewniane były montowane PO tynkach/ wylewkach, czy PRZED?

Jeśli przed, to jak zabezpieczaliście okna, jak długo wietrzyliście pomieszczenia? Mnie martwi to, że każdy producent drewna zastrzega, że okna powinno się montować PO, w razie pęcznienia okien od wody/ wilgoci nie uznają reklamacji i nie ma gwarancji.

Mnie martwi to, że każdy producent drewna zastrzega, że okna powinno się montować PO, w razie pęcznienia okien od wody/ wilgoci nie uznają reklamacji i nie ma gwarancji.

dokładnie tak jest, ale ja zaryzykowalam i tynkowalam po oknach, okna zabezpieczylam folią i wietrzone było cały czas, tzn cały czas mialam otwarte okna u góry we wszystkich pokojach.

Matko dziewczyny, to ja mam jakieś wygórowane wymagania.

Salon 33m2 a chciałabym jeszcze z 5, no 10-12 plus byłoby idealnie! Jadalnia jest osobno - 17m2, taka jest OK, choć wcale nie za duża :rolleyes:

Tak anna, mąż montował skygardena do stropu, przez dziurę w gk ;) Ale 60 jest sporo lżejsza. GK może to wytrzymać

Reni, a panele? W nowym domu też byś dała panele do dzieci i tzw pokoi dodatkowych?

Reni dziękuję za super podsumowanie wad oraz zalet, które również oczywiście zalety wystąpią w moim domu. Dokładnie na te 10 punktów kładłam nacisk przy projektowaniu (projekt indywidualny wraz z wnętrzem). A odnoście działki odetchnęłam z ulgą po Twoim poście!!! Mam 11 arów i uważałam że to w sam raz przy zakupie, inni doradzali że za mało; Skosów do góry brak, ale za to są okna dachowe wysoko. Beton będzie na kominku reszta biała. Ja chciałam wylewki betonowe szlifowane na połysk i pokrywane żywicą. Niestety w Polsce to kosztowne i jeszcze się nie nauczyli dokładnie tego robić. Zostały białe płytki. Podłoga deski wszędzie to samo. Salon,jadalnia, kuchnia, korytarz razem około 55 m2 otwartej przestrzeni w centrum schody i kominek. Garaż na dwa auta. Szukałam długo projektu idealnego do naszej działki. Ale nie udało się pracownia domów z wizja była na pierwszym miejscu (doskonały 2). A w między czasie kolega skończył architekturę i zaprojektował nam nasz dom.