Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

stufi nie ma za co, też właśnie doszły mnie słuchy ze marbau sikaflex wycofano, dlaczego masz mentlik w głowie, przecież do wyboru tylko merbau i teak:D

jadąc do dlh byliśmy zdecydowani na tatajubę na elewację i merbau do łazienki.

a tam pan zaproponował nam na elewację: modrzew, tatjubę, cedr

do łazienki: merbau i teak (jak dla mnie trochę za żółta barwa)

no i powiedzmy że wszystko w porządku tylko ta rozpiętość cenowa i to właśnie miesza nam w głowie. bo z jednej strony człowiek chce żeby było solidnie i efektownie więc myśli dołożę pare stówek i będzie ok, ale w naszym przypadku te "pare stówek" dokładamy przy każdej okazji. trochę nas to śmieszy i myślimy sobie co my za dom wybraliśmy, a z drugiej strony mam obawy czy na wszystko kaski starczy. i tak odpuszczamy w tym roku taras, ogrodzenie frontowe i ogród.

ale wracając do tematu drewna. chyba zostaniemy przy pierwotnym zamyśle (tatajuba, merbau).

Edytowane przez stufi

reni

cedr - ok. 270 zł (cholernie drogo) ale jak to określił pan "przewodnik w dlh" ;) to MERCEDES W SWOJEJ KLASIE.

my chyba zdecydujemy się zamawiać deski przez wykonawcę który współpracuje z dlh. ma nam dać 10% upustu. nie wiele to ale zawsze coś. jedyne co mnie wkurza to słaby kontakt z tym facetem. może trochę męczę go dziwnymi pytaniami ale ja chcę byś świadomym klientem

pozdrawiam i życzę miłego weekendu majowego :bye:

Reni muszę Cię pomęczyć bo Twój taras jest dla mnie wzorem.

Powiedz mi proszę jak to się robi?

Mam kupione deski modrzewiowe i legary też modrzewiowe. Na wierzch tarasu mam olej do tarasów tikkurila ten co Ty nr 5071. Olej chcę dać tylko na wierzch, a spód desek i legary, które będą niewidoczne zabezpieczyć innym środkiem. Czym Ty impregnowałaś?

I kiedy impregnować legary prze położeniem czy po? Tak samo wierzch tarasu, już gdy będzie gotowy?

A tak wygląda kawałek mojej deseczki pomalowany 1 raz olejem;

P1090539.JPG

witam, legary chyba najlepiej zaimpregnować przed układaniem bo zrobisz to dokładnie, a deski od spodu można zaimpregnować ale ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało, czy to źle pewno dowiem się jak będę go kiedyś rozbierać:D natomiast olejować deski już po ułożeniu czy na gotowy taras, miłego leżakowania:) bardzo się ciesze że ludzie robią drewniane tarasy i niejednego przekonałam ze to fajna sprawa:)

Reni, mam kolejne pytanko: czy wiadomo Ci coś na temat niewidocznego montażu desek tarasowych? Tzn. czy ma on wpływ na trwałość tarasu? Słyszeliśmy w jednym ze sklepów, że takie tarasy wyglądają ładnie tylko przez pierwszy sezon, potem szybciej się rozpadają, nie przybite z góry deski odkształcają się pod wpływem wilgoci, odchodzą od legarów, itp. Powoli musimy podjąć decyzję, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, może Ty umiałabyś coś podpowiedzieć?

Witam Reni !!!Masz piękny ,gustowny dom gratuluje,już od dawna go podpatruje .Chciałam Cię zapytać co masz na kominku czy to jakiś tynk typu stiuk czy tapeta czy moze jeszcze coś innego bardzo proszę Cię o namiar co to takiego i o lampy w jadalni gdzie kupiłaś ,albo jak się nazywają .Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Witaj Reni !!!!

Muszę pochwalic twoj magiczny domek - po prostu pieknie, bajka. ale to zasługa Pani domu która ma extra gust i wyczucie kolorów. Mam pytanko bo jestesmy na etapie projektu podpowiedz jakie ma wymiara twoja kuchnia oraz wneka na schody. Schody też masz piękne.Pozrawiam twoja podglądaczka.

proximka witam, mój taras ma 55m2 i kosztował około 10 tyś, sam materiał bez robocizny

syla na kominku to jakiś tynk ale nic więcej niestety nie wiem a lampy w jadalni to light eye z spotline

metich witam u siebie, moja kuchnia ma 10m2 a klatka schodowa 2,5 na 2 m, dzięki za miłe komplementy

Ilonko słyszałam o takim montażu ale nie słyszałam żadnych opinii, ale moim zdaniem twoje przypuszczenia mogą być prawdziwe, moje niektóre deski tez się pofalowały a są przybijane od góry ale widzę miejsca gdzie i tak woda dała radę, mnie akurat taki montaż z widocznymi śrubami się podoba więc nie miałam dylematu, oczywiście jeśli są to śruby spax bo zwykłe wkręty nie wchodzą w grę

Witam,

Reni wyczytałam na forum, że Twoja elewacja to Ceresit Nebraska, których n umerów użyłaś, elewacja + taras REWELACJA!!!

Z góry dziękuję za odpowiedź.Pzdr

Reniu ja również proszę o podanie numeru tej Nebraski ,bo ja się też waham między 1 a 2 a u Ciebie wyszło super!