Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej. dajcie instrukcje na zakwas :)

Pół szklanki przegotowanej wody + pół szklanki mąki (najprościej na żytniej, bo mąka pszenna jest trudniejsza do zakwaszenia). Nada się jednak każda mąka chlebowa, czyli taka która ma powyżej 11g białka na 100g mąki. Składniki wkładasz do wyparzonego słoika (wkładasz go do piekarnika ustawionego na 110 stopni i zostawisz go w tej temperaturze na 20 minut), dokładnie mieszasz i zakrywasz słoik folią aluminiową. Wieczorem ponownie mieszasz (słoik zostawisz na blacie). 2 i 3 dnia powtarzasz te same czynności. Zakwas żytni jest gotowy 4 dnia po dokarmieniu (znów po pół szklanki mąki i wody) i pozostawieniu w ciepłe na 3 godziny. Nie wiem jak to wygląda przy zakwasie pszennym, ale ja na wszelki wypadek podokarmiam go przez tydzień, każdego dnia usuwając kilka łyżek ze słoika (coby było miejsce na kolejne dni) za radą agatah. Potem taki słoik chowasz do lodówki i dokarmiasz np. 2 -3 razy w tygodniu po łyżce wody i mąki. Niedokarmiany wytrzyma 10 dni.

Edytowane przez gajzo

W stanach "cicha wyprzedaż", to krótko pisząc - wyprzedaż o której nikt nic nie wie. Taką sprzedaż stosują firmy, które wprowadzają nowy produkt i chcą na "żywym organizmie" przetestować czy w trakcie dużego zainteresowania nie będą zapychać się serwery, wyskakiwać błędy. Lepiej żeby problem pojawił się przy 10 klientach, niż przy 100. Łatwiej to wtedy ogarnąć. W tym przypadku który opisujesz, chodzi o to by stałym klientom, dać możliwość nabycia towaru w lepszej cenie (zanim jeszcze wszyscy o wyprzedaży się dowiedzą). Zapisałaś się do newslettera, podałaś im swojego maila, jesteś ich, więc chcą Cię w ten sposób jakoś docenić, wyróżnić. Edytowane przez gajzo

Fajna...elica to mialam miec kupiona sufitowa... i wiem ze firma jest bardzo dobra...

jak to Reni pisze..ty nic nie wiesz a dobrze kupujesz :lol2:

u mnie mawiaja, ze glupi to ma zawsze szczescie...:rolleyes: W czepku sie urodzilas czy jak?? :lol2::lol2:

Gajzo nad tamtym moim typem ciagle sie zastanawiam :yes: aleeee moze jest jeszcze cos innego rownie ciekawego?:rolleyes:

teraz to i tak kase bede musiala wydac na jakis tam glikol...wiec okapu nie kupie..ale musze juz wiedziec jaki wybrac...

no kurde kuchni nie zamowie przez to ustrojstwo..

albo zamowie pod ten okap.moj nie bedzie poniej mial innego wyjscia i go kupi :lol2:

tylko czy marka dobra, bo nie znam jej ;)

Witam i ja.

Agatah...dziekuje za zainteresowanie tematem...qrcze problem w tym, ze ubzduralam sobie ze nie chce teleskopowego...

ale jak tak dalej pojdzie to bede chyba zmuszona do jego zakupu :cry:

kuchnia zmienia sie w taka jaka nie chcialam :cry:

ide sobie strzelic...

Dziewczyny dorwałam taki sobie fotelik -średnio mi si podoba ale chcem spróbowac coś z nim zrobic;) a dokładnie chodzi mi pogłowie dac go do sypialni ,aże chcem zrobic też tapicerowany zagłówek łóżka muszę zdecydowac się na wspólny kolor.Tak więc proszę o głosy dwa kolory do wyboru:) a cha ściany są jasno szare bardziej kładziemy nacisk na zagłowek bo on zostanie fotel mogę spaic jak mi się nie spodoba:);)