rere79 19.06.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Reni, aż jestem ciekawa tej Twojej perełki. Ja, od drogi, ogrodzenia mam prawie 30 metrów. Dobrze, że to nie ten dłuższy bok, bo cena wyszłaby kosmiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 19.06.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Bardzo podoba mi się takie ogrodzenie. Zobaczyłam je co prawda zupełnie niedawno w czerwcowym numerze "Dobrego wnętrza", ale z miejsca się zakochałam Ciekawa jestem tego kredensu i ostatecznego efektu. Na razie nie mogę sobie wyobrazić, ale często fajnie wygląda takie łączenie nowego ze starym. A masz jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 19.06.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 O jak fajnie, znowu się kózki zleciały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ilonka witaj, dawaj taras, przecie słońce swieci i pewno już zaolejowałas, no fajnie znowu wszystkie w komplecie mówisz o tym domie w zielonkach koło krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 dziewczyny wiecie co zrobilam w niedzielę, kupiłam stary kredens w stylu art deco i po mojej renowacji stanie pod schodami a w nim nowa zastawa stołowa, nawet mąż przyznał że nie będziemy do końca życia jeść na ikeowych talerzach, oczywiscie sam przeprowadzi renowację tylko nie mówcie mi ze do nowoczesnych wnętrz nie pasuje bo ja nieskromnie uważam że taka perełka super u mnie będzie wyglądać PASUJE jak ulał Ja mam takiego eklektyka z orzecha. Odnawiam go już czas jakiś i przyznam, że to nie łatwe. Ale Mój się zbiesił, że tak strasznie chciałam i kupił, więc dłubię przy nim po kawałeczku już pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 A masz jakieś fotki? w niedzielę odbieram to moze cyknę ale wolałabym pokazać jak będzie odnowiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 witaj pestka ja tez tak uważam:D kurcze wiem ze to pracochłone, bo w niedzielę odnawiałam krzesło, troszku portarłam i już się zmęczyłam, dotarło do mnie ze to wcale nie takie proste i też sie zastanawiałam czy dobrze zrobiłam że taką robotę sobie wymyśliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 19.06.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Reni, ale jaka satysfakcja później będzie! Tak, dokładnie ten domek mam na myśli Cała bryła mnie zachwyciła, a ogrodzenie to już majstersztyk Taras jeszcze nie jest skończony, ciągle czekam aż mąż znajdzie chwilę wolnego czasu, żeby podjechać i wybrać kamienie, które musimy podsypać w kilku miejscach. Jak znam życie, nie wydarzy się to w najbliższym czasie Miesiąc temu kupiliśmy nowy telewizor i do teraz stoi od czapy, nawet wizja meczu oglądanego w nowej jakości na wielkim ekranie jakoś niespecjalnie inspiruje go do podłączenia tych wszystkich kabli, a ja dostaję białej gorączki w czasie sprzątania, bo przez to pudło jakoś na posprzątany salon nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 hi,hi ja chetnie przygarnę takie wielkie pudło, jak wam stoi i zagraca koło tego domu zawsze jadę jak do siostry się wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 19.06.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Zazdroszczę Chciałabym zobaczyć ten dom na żywo W sprawie tv może coś się ruszy, bo mąż poinformował mnie dzisiaj, że zaprosił kolegów na piątkowy mecz, na co ja, że albo wiesza pudło na swoim miejscu, albo ja nie ruszę palcem w sprawie jakiegokolwiek poczęstunku. Sądząc po reakcji (wzruszenie ramionami), moje argumenty mogą być jednak trochę za słabe, bo nie od dziś wiadomo, że mężczyznom do szczęścia wystarczy mecz i zgrzewka piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Dobre narzędzia to podstawa. Mnie ten co kredens sprzedawał całą instrukcję przysłał. Poza tym ja przed studiami pracowałam w pracowni konserwacji zabytków. Wprawdzie miałam głównie do czynienie z metalami i szkłem, ale podglądałam jak się robi różne sztuki z drewnem U mnie problem w tym, że nie zauważyłam kilku ubytków i teraz szukam taniego snycerza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 pestka a czy masz jeszcze tę instrukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Niestety. Przeżyłam totalny pad komputera i to była najmniejsza szkoda jaka się stała. Ale... natchnęłaś mnie i poszukałam głębooo..ko w systemie mojego maczka i patrz znalazłam ślad po mailu:Najpierw musiała by Pani uzupełnić braki, wgniecenia , dziurki. Do tegocelu musi Pani kupić szpachel do drzewa w takim kolorze jak wosk - lubciemniejszym. Po zaszpachlowaniu dziurek po korniku, wgniotów, trzebapoczekać aż szpachel wyschnie, później wszystko wyczyścić papieremściernym o granulacji 120 lub 150 (zrobić próbę czym lepiej idzie)wzdłóż słoji. Jak będą robić się rysy to poprawić papierem 180. Mebeloryginalnie był także woskowany i jest do dziś zatłuszczony, dlategopapier może się szybko brudzić. Jeśli będzie się tak działo to może Panikupić preparat do usuwania wosku. Taki odwoskawiacz widziałem ostatnio wcastoramie. Po wyczyszczeniu nałożyć wosk. Przy wyborze wosku musi Paniwiedzieć, że zawsze kolor wychodzi ze dwie tonacje jaśniejszy niżprzykład na opakowaniu.Kornika aktywnego tam nie ma , więc nie musi się Pani bawić wodtrówanie. Nóg, czy też braków w tralkach raczej Pani sama nieuzupełni, więc to musi raczej zostać.PApierem najlepiej czyścić tylko płaskie powierzchnie, a tralki, rzeźbyi płyciny łatwiej wyczyścić wełną stalową 00 lub 000 (jest na allegro).Po nałożeniu wosku można później zmatować i wypolerować takze wełną ztym że o drobniejszej granulacji - 0000, i nałożyć ponownie wosk jeślibędzie potrzeba. Wosk można także wypolerować szmatką najlepiej grubąjakąś bawełnianą, koszulą franelową...Chyba tyle mogę doradzić...jeśli będzie miała Pani jakieś pytania proszępisać. Zyczę miłej zabawy przy pracy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Od siebie dodam, że te wszystkie materiały kupiłam w Leroyu w dziale z bejcami i lakierami do drewna. Oznaczenia 00, 000 itd. są autentycznie takie na opakowaniach z czymś w rodzaju drobniutkich wiórków metalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 dzięki ci wielkie, zawsze to lepiej coś wiedziedzieć niż nic, a mam jeszcze jedno pytanie - po co się woskuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Mój mebel jest z litego drewna i był zabezpieczany oryginalnie tak jak to się niegdyś robiło, czyli woskiem wcieranym w płaszczyzny. Dlatego muszę teraz zrobić to samo. Ty masz Art Deco więc pewnie jest fornirowany. Te meble były, z tego co wiem, politurowane. Politura to jest alkoholowy roztwór szelaku, czyli żywicy naturalnej. Tu masz wsio o politurowaniu http://www.plastyk.pl/politurowanie_art_174.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 19.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Reni, a to krzesłko, o którym wspominałaś - jakie jest jego przeznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 19.06.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 a krzeselko, zapomniałam o nim napisać, będzie w garderobie, oczyściłam je, będę malować na biało lub szaro i czekam na materiał obicowy, dziś mi wysłali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 19.06.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Właśnie wróciłam do Twoich zdjęć - sporą masz tę garderobę A gdzie fotka nowego stolika na kawkę? Musisz uaktualnić! Reni, ale ja mam jeszcze pytanie o kominek - często z niego korzystacie? Mąż do teraz nie może mi wybaczyć, że zamiast kominka wybrałam wyspę kuchenną, ale wszyscy, którzy kominek mają (i mnie znają ), mówią, że i tak nie pozwalałabym tam rozpalać ze względu na brud i bałagan, który unosi się w powietrzu. Z doświadczenia wiem też, że często - jak już jest - o kominku się zapomina. U mnie w rodzinnym domu to może ze dwa razy był w użyciu? Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 20.06.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ilonka, odpowiem i ja, bo tę samą przypadłość pedanta mam Nie chciałam kominka w obecnym domu i na szczęście dała się do niego przekonać. Owszem, trochę brudu jest, bo i z drewna się sypie i popiół brudzi i do tego trochę po scianach leci, ale za nic nie oddałabym kominka. To chyba najlepsze, co w tym domu zrobiliśmy. I używamy codziennie, całymi dniami się pali. Nawet, jak nie jest już bardzo zimno, tylko tak nieprzyjemnie wilgotno na dworze (jesienią lub wczesną wiosną) to też lekko rozpalamy, żeby w domu atmosferę zmienić. Sprawdza się rewelacyjnie. I chodzę, sprzątam, wymiatam popiół, zamiatam pod koszem na drewno, ale nie przeszkadza mi to bo trzaskanie drewna w kominku wszystko rekompensuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts