Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Omg dajcie przepis na chlebek o serniczek ;)

Melcia wiadomo mint były by ładniejsze ale za ta cenę to i te koralowe sa ok :)

Przepis jest banalny :). Tego chleba nawet nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki łyżką (dosłownie przez 30 sekund) i odstawić chleb na 2-3 godziny, żeby podwoił objętość.

400g mąki pszennej (najlepiej chlebowej- np. maka do wypieków drożdżowych lubelli, ma 12g białka), ale noże być też każda inna, byleby nie pełnoziarnista. Ten przepis do tego typu maki sie nie nadaje.

15g drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

300 ml zimnej wody

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier, wymieszać.

W drugiej misce rozpuścić drożdże z zimną wodą. Wlać do składników sypkich. Wymieszać łyżką (to te 30 sekund). Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 3 godziny. Ciasto będzie bardzo luźne, więc po tych kilku godzinach trzeba je zgarnąć z miski na obficie obsypany mąką blat, rozpłaszczyć (omączonymi rękami) i pozawijać końce do środka. Włożyć na drugie wyrastanie do miski (około godziny, można dłużej). 30 minut przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 240 stopni, włożyć do niego garnek lub tortownicę (średnica 20-23 cm),aby porządnie się nagrzał/a. Wyciągnąć, przełożyć ciasto no nagrzanego naczynia (ostrożnie, bo jest strasznie gorące), i przykryć folią aluminiową(lub w przypadku garnka pokrywką). Do piekarnika włożyć naczynie z zimną wodą i foremkę z ciastem (pieczenie z parą-dzięki temu skórka jest mega chrupiąca). Piec 20 minut pod folią, a potem kolejne 20 minut - bez przykrycia do zarunienienia. Upieczony chleb studzić na kratce. :)

Edytowane przez gajzo

Ta myślę i myślę... Ubrań nigdy nie za dużo. Klocki są fajnym prezentem dla roczniaków.

Mój jeszcze kocha wszelkie piłki :yes:.

I takie różne zabawki do ciągnięcia na sznurku:

https://www.google.pl/search?q=zabawka+do+ci%C4%85gni%C4%99cia+na+sznurku&client=firefox-a&hs=eHM&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=TxeSU8HbMoKH4gSO5oGYDA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1207&bih=506

Książki!

A to widzisz, nie wiedziałam :no:.

U nas w Empiku różowe książeczki z Pony, itp. Często czegoś szukam, ale syf mają przeokrutny :bash:. Sami nie potrafią żadnej pozycji znaleźć, mimo że niby jest na stanie :bash:. Ja tym bardziej nie potrafię, haha.

Ale w tym Empiku nawet kartonów z książkami nie rozpakowują :no:, stoją sobie takie pełne przy regałach, w przejściach, itp.