Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziewczyny, a pamiętacie jak kiedyś "obraz chodził"? Od domu do domu? I u każdego w domach ten obraz stał przez jakiś czas i potem trzeba było go przekazać dalej. I przekazywało się ten obraz ze świecami płonącymi i pieśniami oraz zdrowaśką. Ja coś takiego pamiętam, że u nas taki obraz był raz i moja babcia omal nie oszalała ze szczęścia.

hehe dobre, udawaj że Ci nie ma wdomu, jakis czas temu pamietam jak mój brat na wsi miał problem z procesją, bo sobie zażyczyli żeby trawka w przeddzień procesji była podciąta na jego posesji. On się oczywiście postawił, to wyobraźcie sobie wieczorem cała wieś przyjechała na traktorze i przywieżli cała przyczepkę świeżo ściętych brzózek i zasłonili całą jego działkę od strony ulicy tymi drzewkami, Szoook normalnie. Tyle drzewek wycięli, a to same dziadki pod przywództwem mocherowych beretów

Nie mają co robić.

Mnie najbardziej rozwala, że u nas ksiądz ma hektary ziemi i parafianie o to za darmo dbają. Ogródek, kwiaty, koszenie, czyszczenie kościoła. Starsi ludzie, ledwo u siebie mogą obrobić.

Pamiętam jak w miejscowości, w której pracowałam, taki pan od porządków miał wylew. Główne zmartwienie katolików: "Kto teraz będzie dbał o kościół? Nikt tak ładnie nie zadba!". Dodam, że pan sprzątał też w szkole, miał z tego małą pensyjkę, ledwo na leczenie, grosza od księdza nie dostał za swoją pracę. Rozumiem, że to w czynie społecznym, ale jednak... Stać ich na opłacenie (10 zł za godzinę pracy powiedzmy).

Orzesz ty to Magda zasłonią Cię w tym roku na pewno :rotfl:

ale myśl - nie trzeba okien myć :lol2:

masakra jakaś, to takie wsie jeszcze istnieją, chociaż ja bym te drzewka pocięła i miała do kominka, brzoza całkiem fajnie się pali

Reni ale to nie w głębokich wsiach - w G. jak jest procesja to jest też szaleństwo - a w zabudowie jednorodzinnej to dopiero atrakcje:lol2:

gorzej jak na ambonie Cię wyczytają, jeszcze do ekskomuniki dojdzie, to juz lepiej umyj te okna:lol2:

U męża w rodzinnym kościele podobno czytali z ambony, kto nie dał na remont domu dla księdza :rotfl:. No to ostatecznie dali wszyscy.

Najlepsze, że remont robiła firma ojca (sąsiednie miejscowości) i ten ksiądz całą kasę przywiózł w reklamówce (to nie był zwykły remont, a w sumie postawienie budynku od nowa, więc kasy sporo). Podobno księgowa pietra potem miała jechać z taką kasą w reklamówce do banku :rotfl:. Ech, inny świat. Zero podatków.

U męża w rodzinnym kościele podobno czytali z ambony, kto nie dał na remont domu dla księdza :rotfl:. No to ostatecznie dali wszyscy.

Najlepsze, że remont robiła firma ojca (sąsiednie miejscowości) i ten ksiądz całą kasę przywiózł w reklamówce (to nie był zwykły remont, a w sumie postawienie budynku od nowa, więc kasy sporo). Podobno księgowa pietra potem miała jechać z taką kasą w reklamówce do banku :rotfl:. Ech, inny świat. Zero podatków.

Tak, tak w moim Kościele też się zdarzało czytanie:mad:, a jakże. I to właśnie w takich sytuacjach o jakich wspominasz Ilonka

Na szybko przeczytałam ze pisalyscie o pożyczaniu pieniędzy.No ja mam problem właśnie w tej kwestii...Pozyczylam w zeszłym roku dość duża sumę pieniędzy mezowi( sprzedałam samochód na którego sprzedaż mnie oczywiście on namówił) i stwierdził ze jak mam trzymać na koncie które jest słabo oprocentowane to lepiej żebym pożyczyła jemu on będzie miał na obrót.No i głupia dupa pozyczylam...Wczoraj mowię mu ze potrzebuje ta kasę bo muszę jakiś samochód kupic a on mi na to ze nie odda bo nie ma .:mad::mad: