gajzo 24.06.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Heeej wszystkim ! Powroty z wesela są koszmarne, a człowiek połamany przez kilka kolejnych dni... Za to tutaj już prawie wakacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 24.06.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Język ubożeje, teraz młodzież komunikuje się skrótowo, kurcze jeszcze trochę i na migi bedziemy sie porozumiewali, albo jak w filmie "Walka o ogień". Czasami jak podsłucham rozmowę nastolatków to nie rozumiem o czym oni do siebie gadają dokładnie mam takie same odczucia.... pocieszam się tylko, że jak ja byłem nastolatkiem, to też rodzice nie wiedzieli co my mówiliśmy do siebie ale z drugiej strony - to nie była aż taka rewolucja jak teraz (to co napisałaś niżej trzepak zamiast skype,FB itp) Wiesz, ja też tak myślę, ale są dwa punkty widzenia. Jedni mówią, że ubożeje, drudzy że ewoluuje. W jednym i drugim racja. Tym bardziej, że w naszym języku jest cała masa zapożyczeń, o których się nie pamięta bo już "nasze" . Przy blogu facebook jest bardzo wazny, instagram troche mniej ale zeby nie zostać w tyle . zdecydowanie ubożeje - moim zdaniem robi się coraz bardziej prymitywny - posłuchaj młodzieży jak się wysławia... może dlatego tak jestem wyczulony na tym punkcie, bo od zawsze bardzo dużo czytałem i lubiłem sie bawić słowem,językiem (bez skojarzeń proszę ) takich ja było sporo A dzisiaj? - nie widze tego, nie czuje - chociaż moje odczucia mogą być mało obiektywne, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto pracuje z młodzieżą Ja to oceniam przez pryzmat młodszego i brata i ludzi po studiach których spotykam - a to jednak zbyt wąska perspektywa Aha - i oceniam przez to co przeczytam "tu i ówdzie" - i tutaj często tragedia jest (dla mnie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 24.06.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 a nasunęła mi się refleksja odnośnie systemu kształcenia - mam wrażenie, że cały system edukacji jest tak skonstruowany, żeby "wyprodukować" jak najgłupszego obywatela? Takiego, który będzie debilem i będzie nim bardzo łatwo sterować??Zdarza mi się zadanie odrabiać z młodym i ręce opadają jak niektóre zadania są sformułowane..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 24.06.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 a nasunęła mi się refleksja odnośnie systemu kształcenia - mam wrażenie, że cały system edukacji jest tak skonstruowany, żeby "wyprodukować" jak najgłupszego obywatela? Takiego, który będzie debilem i będzie nim bardzo łatwo sterować?? Zdarza mi się zadanie odrabiać z młodym i ręce opadają jak niektóre zadania są sformułowane..... Podpisuje się pod tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 24.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witajcie wieczorkiem, Przepraszam, że wczoraj tak zniknąłem, ale dopadła mnie jakaś grypa żołądkowa......jeszcze dzisiaj mnie lekko trzyma ale juz lepiej, Kupiłem jeggermeistra (ktoś chętny??) Yoka północna italia tym razem, Mialno (to chyba zakupowo będzie) i te klimaty ale w planach i Wenecja i Portofino...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ja!!! Lolek ja!!!!!!! jeeejjjjjuuuuuuu uwielbiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 24.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Kamila, nie wiem o kim piszesz, bo ja się posługuję poprawną polszczyzną . Zawsze pisałam, że czasem nie wiem gdzie postawić przecinek i tyle. Nie czytam blogów, na których autor pisze z błędami, bo po pierwsze mnie to razi, po drugie uważam że średnio dba o czytelnika. Natomiast rozwój języka (jaki by on nie był) to kwestia troszkę inna niż błędy (stylistyczne, ortograficzne etc.). Fashionelka trzepie grubą kasę na blogu, pisze o wszystkim i o niczym, ale prawda jest taka że ma swój, nazwijmy to, biznes plan i nieźle jej to idzie . Z drugiej strony jestem coraz mniejszą purystką językową, bo mam wrażenie, że minie tydzień a ja nie zrozumiem o czym kto mówi! Tymczasowy nie mam gdzie posłuchać tej młodzieży, znam taką która wysławia się ok. Każde pokolenie ma swój język. Za mojej młodości bardzo krzywo patrzono, kiedy mówiłam "ok" albo "fajne". Wrzucam Wam mój wpis na ten temat, pod spodem bardzo trafne komentarze: http://www.boodzik.pl/nowokorpomowa/ I drugi, o nieco odmiennym zdaniu: http://www.zombiesamurai.pl/2014/04/jezyk-polski/?src=bottomside Enjoy (lub...miłego czytania, choć nie to nie to samo). Edit: Lolek, Wenecję zaliczyłam kilka razy, jakby wykosić turystów byłaby boska, Portofino chciałabym zobaczyć. Spakuj mnie do walizki (no i Antosia oczywiście). Edytowane 24 Czerwca 2014 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 24.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) ja!!! Lolek ja!!!!!!! jeeejjjjjuuuuuuu uwielbiam!!!!! Meli to zdrówko Edytowane 24 Czerwca 2014 przez lolek7825 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 oootaaaak tego mi trzeba bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.06.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Hejka wieczorowo!!! Lolek jakby co to na wyjazd chętna!!!!! :pBibione.....Wenecja.....uwielbiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.06.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja pierdziele jak ja sie nazarlam....chyba sie okoce niedługo.Sernik jajka w majonezie truskawki czereśnia i poprawiłam jeszcze zupa botwinka.Od razu uprzedzam ciąża wykluczona byłam dzisiaj u ginekologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 masz delikatnie mowiac zaostrzony apetyt Lolek..co one tak lgna do Ciebie z tym wyjazdem Italiano? jaaaa jak muchy do lepu powiedz im ze to byl zart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.06.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Delikatnie mówiąc.:DWpierdzielam jak kombajn bizon.:rotfl:Sama sie pcha do tej Italii a komuś wypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 24.06.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Fajna my placki z mascarpone i truskawki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.06.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Kurcze co sie dzieje!!!??? Zamiast na lato zmniejszać sie apetyt u mnie rośnie na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Delikatnie mówiąc.:DWpierdzielam jak kombajn bizon.:rotfl:Sama sie pcha do tej Italii a komuś wypomina. wcale ze nie..nawet nie napisalam ze chce ... jak juz to pisalam o spaghetti i pizza italiano..ale nie ze chce jechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 24.06.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ja!!! Lolek ja!!!!!!! jeeejjjjjuuuuuuu uwielbiam!!!!! Wyrzekala sie żaba błota.:DNo chyba ze o alkohol Ci chodziło to sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Wyrzekala sie żaba błota.:DNo chyba ze o alkohol Ci chodziło to sorki. Lolek pisal o Jagermaistrze ze kupil i kto chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek7825 24.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 dobra dobra ale mam ograniczony bagaż..... do 30 kg...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.06.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 haha Fajna sie nie zalapie... przez to swoje jedzenie wazy wiecej niz 30kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts