Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
Ja nie poprawiam, mam taką koleżankę-polonistkę, która poprawia wszystkich zawsze. W internecie też coś tam pisze na róznych fanpage'ach jak ktoś robi błąd. Oczywiście, efekt jest taki, że wszyscy na nią psioczą, że najważniejsze, że jest zrozumiale - nieważne, czy "tam pisze" czy "jest napisane". I oczywiście też piszą, że dowartościowuje się, poprawiając innych. Więc takie poprawianie jest bez sensu.

ja generalnie nie poprawiam. Ale trafiają się takie przypadki ze albo bardzo boli mnie język albo nie jestem w stanie się powstrzymać....:p

ja generalnie nie poprawiam. Ale trafiają się takie przypadki ze albo bardzo boli mnie język albo nie jestem w stanie się powstrzymać....:p

mnie jak boli jezyk to nie jestem w stanie sie powstrzymac...

przebieram w myslach roznymi slowkami :lol2:

edit...jak mnie bolal ząb to go wyrwalam :D

Ja nie poprawiam, mam taką koleżankę-polonistkę, która poprawia wszystkich zawsze. W internecie też coś tam pisze na róznych fanpage'ach jak ktoś robi błąd. Oczywiście, efekt jest taki, że wszyscy na nią psioczą, że najważniejsze, że jest zrozumiale - nieważne, czy "tam pisze" czy "jest napisane". I oczywiście też piszą, że dowartościowuje się, poprawiając innych. Więc takie poprawianie jest bez sensu.

"tam pisze" jest już poprawne, zatwierdzone, wpisane do słownika :yes:.

Dajcie spokój, nikt tu nie robi takich byków, żeby można było powiedzieć, że kaleczy język.

Mnie najbardziej rozwala, kiedy z racji tego, że jestem polonistką, ludzie wsłuchują się/wczytują, żeby złapać mnie na błędzie. I potem taki od "poszłem" przyczepia się do literówki na blogu albo błędnej odmiany :rotfl:. Każdemu się zdarza yoka, Tobie też :yes:.

Dlatego poprawiam, na szczescie rzadko, tylko rodzine i to najblizsza ;) reszta i tak sie nie nauczy a mi zalezy zeby przy dziecku uczacym sie mowic, wyslawiac sie poprawnie.

Dlatego poprawiam, na szczescie rzadko, tylko rodzine i to najblizsza ;) reszta i tak sie nie nauczy a mi zalezy zeby przy dziecku uczacym sie mowic, wyslawiac sie poprawnie.

A jakie to ma znaczenie? Skoro elity polityczne posługują się takimi kolokwializmami, to my - prości ludzie - możemy tym bardziej. ;)

Każdemu się zdarza yoka, Tobie też :yes:.

Dlatego, jak już wspomniałam, nie poprawiam. Była tu na forum mała aferka ortograficzna kiedyś ;), nie z moim udziałem na szczęście.

Tylko ja bym wolała, zeby mnie ktoś poprawił (jeśli jest ort albo kompletnie źle napisane, nie szyk w zdaniu bo to wiadomo....), żebym więcej takiego byka nie strzeliła. Pomijam przecinki, na bank stawiam ich za mało i nie zawsze tam gdzie trzeba :rotfl:.

Tam pisze :o i to jest dla mnie bezsensowne, zatwierdzono pewnie dlatego, że wiele osób tak mówiło? Brzmi strasznie. Tak samo jak poszłem, wzięłem itp.

Dobra, eot z mojej strony ;).