Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
No wiesz, w komentarzu za przykład (typowy zresztą) bierzesz studia humanistyczne właśnie, więc tak to odebrałam :lol:

dotyczy to wszystkich studiów - które się robi tylko po to żeby je zrobić. A że najczęściej są to studia humanistyczne....(bo najłatwiejsze - a przynajmniej za takie są uważane)

Znałem swego czasu mnóstwo osób które dokładnie w tym celu studiowało górnictwo. Na 1 wykładzie oficjalne wykładowca witał przyszłych inzynierów i panie który podjęły studia żeby znaleźć męża (czy coś w tym stylu) - wtedy faktycznie było więcej dziewczyn na studiach niż facetów, nikt nie chciał iść na specjalizacje typowo górnicze, studia były łatwe - bo nikt nie chciał wtedy studiować tego kierunku, więc gdyby stosowali normalne kryteria, to nie mieliby kogo uczyć. Kilka lat później to się diametralnie zmieniło - bo kierunek zrobił się modny.

Otóż to. Jak ja zdawałam na studia to na mój kierunek startowało 12 osób na jedno miejsce. Studia humanistyczne i łatwe chyba, więc ludzi multum, a potem kiedy skończył się wyż na te same studia robiono 3 nabór i dostawały się np. osoby z dwójką na świadectwie maturalnym z polskiego (nowa matura, polski się liczył do średniej czy jakoś tak), bo nie mieliby kogo uczyć.

Nie wiem jak jest teraz. Wybrałam studia, po których wiedziałam że szanse na pracę są takie-sobie a raczej, że nie chcę pracować w zawodzie, za to bardzo mnie interesowały, z przyjemnością się uczyłam. Tylko od początku byłam nastawiona na własny biznes.

To z literką L to bujda :D.