Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nic nie mów...My zaczęliśmy sprzedawać jakos na początku roku a sąsiad rok wcześniej sprzedał swój za 300 tys wiecej niż my teraz chcemy!!' :mad:Ruina do kapitalnego remontu na działce 150 metrow( u mnie 480) :sick:

Tak, poprzednie wakacje + jesień był duży ruch na rynku :yes:. Może w te wakacje znowu się powtórzy?

Zawsze najłatwiej sprzedaje się latem i jesienią, nigdy zimą :no:.

Hehe my tak samo władowaliśmy kasę w drewniane podłogi, stolarkę itd., kuchnia chociąz ikea mało moim zdaniem nie kosztowała bo dużo wszystkiego wyszło. Za to najtrwalsza podłoga jaką mam w domu to panele na górze za 18 czy 19 zł/m2. Miały być tymczasowe, ale widze że przeżyją wszystko ;).

Gość tymczasowy19
Hehe my tak samo władowaliśmy kasę w drewniane podłogi, stolarkę itd., kuchnia chociąz ikea mało moim zdaniem nie kosztowała bo dużo wszystkiego wyszło. Za to najtrwalsza podłoga jaką mam w domu to panele na górze za 18 czy 19 zł/m2. Miały być tymczasowe, ale widze że przeżyją wszystko ;).

no ja nie ukrywam, że inwestowałem w instalacje a oszczędzałem na wykończeniówce....i mimo że nie planuję sprzedaży, to gdyby do tego przyszło, nie miałbym takich dylematów - ale za to pewnie miałbym inne...

yoka - to ja mam takie panele jak ty ;)

Z moją drewnianą nic się nie dzieje! Zero rys czy czegokolwiek. A nie była jakaś wybitnie (jak na drewno) droga- 150/m2.

Tak tymczasowy, tylko ja się nie spodziewałam, że będę to mieszkanie sprzedawać, a już na pewno nie spodziewałam się, że tak szybko :no:.

Do 60 m2 schodziły w boomie. Teraz do 50, najlepiej 40 m2, niby kawalerka, ale dwa pokoje lub kawalerka z możliwością podziału (mała sypialnia + salon z aneksem kuchennym).

Żeby Cię podłamać, powiem, że w boomie mieszkania sto metrów stan developerski (!) w bloku (taras zamiast ogrodu!) chodziły w Pzn. za okrągły milion. Toż to szok! To szaleństwo już nie wróci :no:.

Ilonka, u niektórych deweloperów we Wrocku to to szaleństwo jeszcze trwa. Koło mnie jest inwestycja, w której zostało tylko kilka mieszkań. Jedno z nich 100 m2 , na ostatnim, piętrze, z tarasem kosztuje milion dwieście. :o

Gość tymczasowy19

Tak tymczasowy, tylko ja się nie spodziewałam, że będę to mieszkanie sprzedawać, a już na pewno nie spodziewałam się, że tak szybko :no:.

no ja budowałem na stałe, a podłogi są jakie są - budowa się kończyła i kasa się kończyła - pewnie wielu ludzi tak ma/miało.

Inna sprawa, że ja zawsze miałem trochę inne priorytety - nie dałbym tyle kasy np. na podłogi nawet jakbym ją miał, byłoby mi szkoda...ale na instalacje od samego początku miałem przewidziany ponadnormatywny budżet.

a tak w ogóle to zapraszam na kawe

http://blogrowerowy.pl/wp-content/uploads/2011/03/kawa.jpeg

Hej, dzieki za kawę. Ilona, chyba znalazlam Twoje ogloszenie, bo wczoraj mocno szukalam i dzialek i domow. Jesli to to mieszkanie z lampami Azzardo, to mamy takie same lampy. Ale cena?! Nie obraz sie, ale dla mnie wygorowana. Jak sie wchodzi na to ogloszenie, to widac cene za mkw ktora zblizona jest do tych deweloperskich.Pomyślałam, zaraz... chca za wykonczone mieszkanie z meblami i wszystkim, tyle co za.stan deweloperski? Dopiero kiedy odjelam powierzchnie garazu i piwnicy wyszla cena za mkw.I tak sobie pomyslalm ze za te cene to spokojnie mozna sie wybudowac pod Poznaniem. Reni niedawno pisala ze jej dom ma siodemke z przodu, to ja bym wybrala bez wahania dom Reni. No ale kwestia priorytetow.U Ciebie lokalizacja na plus.

Gość tymczasowy19
Hej, dzieki za kawę. Ilona, chyba znalazlam Twoje ogloszenie, bo wczoraj mocno szukalam i dzialek i domow. Jesli to to mieszkanie z lampami Azzardo, to mamy takie same lampy. Ale cena?! Nie obraz sie, ale dla mnie wygorowana. Jak sie wchodzi na to ogloszenie, to widac cene za mkw ktora zblizona jest do tych deweloperskich.Pomyślałam, zaraz... chca za wykonczone mieszkanie z meblami i wszystkim, tyle co za.stan deweloperski? Dopiero kiedy odjelam powierzchnie garazu i piwnicy wyszla cena za mkw.I tak sobie pomyslalm ze za te cene to spokojnie mozna sie wybudowac pod Poznaniem. Reni niedawno pisala ze jej dom ma siodemke z przodu, to ja bym wybrala bez wahania dom Reni. No ale kwestia priorytetow.U Ciebie lokalizacja na plus.

kamila - ta sprawa dotyczy większości nowo wybudowanych domów i nie tylko. Wiem ile mnie dom kosztował, prawie co do zł - wiem na ile jest wyceniony. Ale kupujący nigdy tyle za niego nie zapłaci - chyba że to będzie to szczęśliwy traf, będzie się bardzo długo czekać, itp.

Gdybym ja sprzedawał dom, to potencjalny kupiec poogląda ogłoszenia z okolicy i pewnie nie zwróci uwagi na to jakie ocieplenie (bo najważniejsze że jest, na grubość już mniej patrzą!) ,PC,WM(zakładając że wie co to WM) - w rachunki za CWU+CWU pewnie nie uwierzy, że można płacić 1800zł/rok, w to że samą podłogówką można nagrzać też może nie uwierzyć - znam jeszcze sporo takich ludzi którzy do dzisiaj tak twierdzą - że to niemożliwe :p

Wręcz takie "nowinki" mogłbyby być in minus - bo wielu ludzi boi się nowych rzeczy których nie znają.

Nikt nie patrzy że są super instalacje i dom energooszczędny (z jednej strony) czy bardzo ładnie wykończony (z drugiej strony) - patrzy na średnie ceny domów w okolicy - i tyle. Ale czasami trafi się ktoś kto to doceni...

O, ja za instalacje, energooszczędnosc bylabym w stanie zapłacić sporo. Za estetykę nie. Tzn. Sama na estetykę moglabym duzo wydać, ale np. kiedy patrzę na ogloszenia roznych domow, to mi sie po prostu nie podobaja czyjes rozwiazania. Roznie to z kupujacymi jest.wiadomo de gustibus...dlatego lepsza opcja za te same pieniądze urzadzic się samemu.

Ilonka, u niektórych deweloperów we Wrocku to to szaleństwo jeszcze trwa. Koło mnie jest inwestycja, w której zostało tylko kilka mieszkań. Jedno z nich 100 m2 , na ostatnim, piętrze, z tarasem kosztuje milion dwieście. :o

Obok mnie też (dosłownie na tym samym osiedlu metr 2 powyżej 10 tys.! Stan developerski), ale nikt tego raczej nie kupuje :no:.

Oni robią dobrą minę do złej gry! Schodzą im tylko mieszkania 30-50 m2, reszta niby porezerwowana lub też sprzedana, ale jak powiesz, że szukasz takiego i takiego mieszkania, to nagle okazuje się, że może znajdzie się coś wolnego? W Pzn. większość bloków stoi pusta od 2008 roku :yes:.

O, ja za instalacje, energooszczędnosc bylabym w stanie zapłacić sporo. Za estetykę nie. Tzn. Sama na estetykę moglabym duzo wydać, ale np. kiedy patrzę na ogloszenia roznych domow, to mi sie po prostu nie podobaja czyjes rozwiazania. Roznie to z kupujacymi jest.wiadomo de gustibus...dlatego lepsza opcja za te same pieniądze urzadzic się samemu.

Ne do końca, ludzie chcą mieć na gotowo. Sprzedawałam swego czasu developerkę i rynek wtórny schodzi o niebo lepiej i szybciej.