Gość tymczasowy19 28.06.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 u mnie w projekcie byly 4 kominy.. w planie naszym mial byc tylko jeden.. w razie gdyby nie wypalilo z PC to by sie kupilo piec i palilo... patrzac w przyszlosc..pomyslelismy o kozie, ktora tez komina potrzebuje..wiec mamy w domu 2 kominy a nie 4 z myla o reku..mialam na mysli (czy teraz ja kupowac-czy mi na to kasy wystraczy ) a nie o tym czy ja zrobic, bo to jest pewniak ze tak nawet nie wiesz jak ja chcialabym zobaczyc ta mine komiarza niestety nie udalo sie... ja mam 2 kominy spalinowe, jeden pusty, drugi podłączony do kominka w którym nie palę. Przychodzi kominiarz - i straszy że jak dom budowany na kredyt i nie są czyszczone kominy, to ubezpieczenia nie wypłacą jak się coś stanie Tłumaczyłem mu, ze wentylację mechaniczną mam i pompę ciepła - chyba nie zrozumiał o czym mówię i dalej twierdził ze kominy trzeba czyścić - bo jak są kominy to jest i piec. Bo przecież palić w czymś muszę. Wkurzyłem się i w końcu powiedziałem mu ze ma sp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 ja mam 2 kominy spalinowe, jeden pusty, drugi podłączony do kominka w którym nie palę. Przychodzi kominiarz - i straszy że jak dom budowany na kredyt i nie są czyszczone kominy, to ubezpieczenia nie wypłacą jak się coś stanie Tłumaczyłem mu, ze wentylację mechaniczną mam i pompę ciepła - chyba nie zrozumiał o czym mówię i dalej twierdził ze kominy trzeba czyścić - bo jak są kominy to jest i piec. Bo przecież palić w czymś muszę. Wkurzyłem się i w końcu powiedziałem mu ze ma sp..... ja bym mu jeszcze kopa zaje... jak nie rozumi co sie do niego mowi! (zlapales sie za guziczek jak go zobaczyles?) u mnie tez nie beda uzywane dopoki kozy sie nie kupi...ale tutaj jeszcze musze poczekac..wiadomo sa inne priorytety... my poki co to ze swoich wykladamy..ile uzbieramy tyle wydamy... dlatego nie stac mnie na szminki chanell lub dior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 28.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Boszzzz nie zaczynające o ogrzewaniu o pradzie, PeCe, srece i innych kominach Tymczasowy...a ty masz u siebie pc na drugiej taryfie? ze pozniej cieplo jest oddawane w ciagu dnia? bo moj tak planuje zrobic.. wiadomo, druga taryfa jest tansza tak, mam 2 taryfy i ogrzewanie ustawione pod 2 taryfy. Pamiętaj - to ważne - każ sobie od razu zamontować podlicznik do PC!!! Będziesz mieć na bieżąco kontrolę. To ważne - bo jak coś zacznie świrować, to od razu widać na podliczniku - nie raz czytałem o takich przypadkach. Bez danych z podlicznika ciężko cokolwiek powiedzieć. A mając te dane - można bardzo często od razu pomóc jeśli są jakieś problemy. No i dodatkowo wiesz dokładnie ile cię kosztuje CO+CWU To dobre rozwiązanie z 2 taryfami i się sprawdza. U mnie to kilkaset zł oszczędności rocznie. Jest ciepło cały dzień, jak są większe mrozy, to załącza się też poza tą tanią taryfą. A znam przypadki że tylko w taniej taryfie grzeją CO+CWU - wtedy oszczędności są jeszcze większe - ale do tego trzeba mocniejszej PC Edytowane 28 Czerwca 2014 przez tymczasowy19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.06.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 z tego co zrozumialam mojego meza to u nas ma to dzialac na tej drugiej taryfie...i cieplo bedzie oddawane w ciagu dnia.. nie wiem czy ten podlicznik mamy zamontowany...jezeli nie to sprawdze i dopilnuje tego dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.06.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 ja bym mu jeszcze kopa zaje... jak nie rozumi co sie do niego mowi! (zlapales sie za guziczek jak go zobaczyles?) u mnie tez nie beda uzywane dopoki kozy sie nie kupi...ale tutaj jeszcze musze poczekac..wiadomo sa inne priorytety... my poki co to ze swoich wykladamy..ile uzbieramy tyle wydamy... dlatego nie stac mnie na szminki chanell lub dior Melisa, jaką kozę kupujesz? Bo ja też bym chciała kozę . I jak to Cię nie stać? Stać Cię! Kwestia priorytetów. Ja też jakaś dziwna jestem, ciągle ten dom mi się marzył i marzył i żeby wszystko było picuś-glancuś, a butów na lato nie mam i jakoś mnie to nie boli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 28.06.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Melisa, ja dokładnie myślę jak Ty. Dla wygody warto, nawet jeśli ma się nie zwrócić! Gdybym miała działkę bez gazu, to tylko PC... widzisz, masz normalne podejście. W tych wątkach o PC () wielokrotnie były wojny,wyliczenia itp że zwraca się lub nie zwraca, co lepsze, co gorsze - czasami miałem wrażenie że tam sami fanatycy jacyś piszą - bez sensu. W PC jest przeogromny wybór, rynek podbijają coraz lepsze nowocześniejsze PC powietrze-woda - w dużo rozsądniejszych cenach niż kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 28.06.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Magda kiedy rusza II tura % w Zarze?? Mmelisa właśnie, jaka koza będzie? z tradycyjnych czy nowoczesnych? Ja też planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.06.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Koza to na pewno z firmy Jøtul.. mamy 2 , 3 typy do wyboru... ale tak jak napisalam.. nie teraz..moze za jakies 2, 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.06.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 znajomy ma powietrze-woda... i odlaczyl, bo na prad nie wyrabial nawet zonie wyliczyl ile razy moze wlaczyc czajnik na wode!!!! a tak sie chcial pokazac jak to on boogato sie buduje buhahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.06.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ja wzdycham do takiej wiszącej na środku (między jadalnią a salonem), coś takiego (jakiś tańszy zamiennik, bo już są): http://4.bp.blogspot.com/-YAmpoSmUuks/UI7jherGIWI/AAAAAAAAG2U/qN5NfGrRPGQ/s640/197806608603509504_8Ul7KsvA_c.jpg Ale nie wiadomo, czy wyjdzie w tym miejscu zrobić komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 28.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 ilonka - cos dla ciebie i w twojej okolicy http://www.bryla.pl/bryla/56,85301,13686459,Dom_kostka_pod_Poznaniem,,7.html a osobiscie marze o takim http://www.bryla.pl/bryla/51,85301,13477251.html?i=0 (zreszta tez pod poznaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 28.06.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 z tego co zrozumialam mojego meza to u nas ma to dzialac na tej drugiej taryfie...i cieplo bedzie oddawane w ciagu dnia.. nie wiem czy ten podlicznik mamy zamontowany...jezeli nie to sprawdze i dopilnuje tego dzieki za info o tym samym mówię. Podłogówka ma zdolność do akumulacji ciepła. Nagrzeje się w nocy, ciepło odda w dzień. Oczywiście wszystko zależy od mocy PC czy jest wystarczająco, grubości wylewki (czyli ile ciepla może akumulować) itp. Ale na pewno grzanie w 2 taryfach wyjdzie taniej - pytanie jest tylko ile taniej ja mam taki zwykły podlicznik (oczywiście musi być 2-taryfowy!!!) - ze sterownikiem http://x.garnek.pl/ga8783/99bbf7b4363d2a18595170a3/18595170.jpg (zdjęcie z grudnia 2011) mi to wystarcza, można oczywiście wybrać bardziej wypasiony mdel http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=podlicznik+&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.06.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 ilonka - cos dla ciebie i w twojej okolicy http://www.bryla.pl/bryla/56,85301,13686459,Dom_kostka_pod_Poznaniem,,7.html Dzięki . Właśnie szukam ciekawych rozwiązań na elewację, no i architekta z wizją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 28.06.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 znajomy ma powietrze-woda... i odlaczyl, bo na prad nie wyrabial nawet zonie wyliczyl ile razy moze wlaczyc czajnik na wode!!!! a tak sie chcial pokazac jak to on boogato sie buduje buhahaha tzn musi mieć coś skopane - albo instalację albo ustawienia albo i to i to - albo źle dobraną pompe do domu (pisałem ci o tym!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 28.06.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Dzięki . Właśnie szukam ciekawych rozwiązań na elewację, no i architekta z wizją . hehe - myslalam ze masz juz pelna liste moze to bedzie TO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.06.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 hehe - myslalam ze masz juz pelna liste moze to bedzie TO Coś Ty! Dopiero wystąpiliśmy do urzędu o pozwolenie na rozbudowę (poczekamy sobie 2-3 miesiące). Bez tego nie ma sensu szukać architekta . No i nawet nie mamy na niego kasy w tym momencie jeśli mam być szczera . Na elewację nie mam najmniejszego pomysłu. Podoba mi się Reni, ale boję się, że jak już zaczniemy budować (to może być kwestia lat!), to ona będzie bardziej out niż in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 28.06.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ilona i tak Cię podziwiam w pewnym sensie tzn nie wyobrażam sobie tej organizacji pomiędzy - sprzedać jedno, wyprowadzka tymczasowa ( na rok ok ale czasem wiadomo życie weryfikuje), urządzać drugie i równocześnie wynajem... Itp wiesz o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 28.06.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 A wszystko to z dzieckiem zapomniałam dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.06.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Magda, ja się jeszcze nigdy nie budowałam , więc pewnie po prostu nie wiem, w co się pakuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 28.06.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Magda, ja się jeszcze nigdy nie budowałam , więc pewnie po prostu nie wiem, w co się pakuję! no chyba nie wiesz..... wiesz, wszystkie przeprowadzki które przechodziłem (z domu na wynajem, potem z wynajmu na swoje mieszkanie, potem z mieszkania na dom) - to oprócz tej pierwszej gdy wyprowadzałem się z domu rodzinnego) to dla mnie był koszmar. Budowa to duże logistyczne wyzwanie - jakby na to nie patrzeć - i także wyzwanie dla związku..... ale mimo wszystko warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts