Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ufff i mi się udało nadrobić weekendowe zaległości:yes: Ja rodziłam 1 raz - w szpitalu państwowym i nie wspominam dobrze. Traumę miałam b.b. długo i chyba głównie to zadecydowało, że jest tylko 1 syn. W szpitalach poród traktuje się niestety jak "taśmówkę", może i coś się zmienia w tym temacie, ale nadal słyszy się historie mrożące krew w żyłach. Kobiety nie są traktowane po ludzku, często zostawione samym sobie. Wkurza mnie to strasznie:mad: Renia, masz rację faceci gdyby mieli rodzić to połowa by zmarła, a druga połowa dochodziła do siebie przez rok - co najmiej:lol2:

Gość tymczasowy19

co do mojego domu, bo często było reni to i tamto, mnie dom kosztował około 7 z przodu ale jeśli dzis miałabym sprzedawać i dodać działkę po dzisiejszej cenie musiałabym wołać milion 200 tysięcy, bo inaczej to bez sensu, działki tanio nie kupię gdybym miała budować od nowa, czy ktoś da za mój dom tyle.... nie wiem, z jednej strony dużo, ale z drugiej nie biorąc pod uwagę jak dziś deweloper buduje, malusia działka i najtańszym kosztem

Hej

99,9% że nie da tyle - potencjalny kupiec porówna inne ogłoszenia (czyli w wiekszości starsze domy i budowane przez dewelopera na malutkich działkach)

- wyliczy sobie cenę za m2 i nie zapłaci tyle...

Gość tymczasowy19
Reni, tak myślałam, ze po kosztach byś nie sprzedawała, wiadomo - podejrzewalam, ze powyżej banki, ogromna działka, luks (dachówki, okna, kuchnia). I powiem Ci, ze to całkiem realna cena, tzn. nikt przy zdrowych zmysłach, patrząc na Twój dom nie powiedziałby, ze jest mniej warty.

ooo - znalazłoby się wielu, którzy nie są przy zdrowych zmysłach. Bo tu nie chodzi o to, czy to jest tyle warte czy nie - ale o to , ze każdy ma jakiś tam swój próg maksymalnej ceny którą jest w stanie zapłacić - i powyżej pewnej kwoty nie zapłaci.

Gość tymczasowy19
tymczasowy głupi klient nie zapłaci, świadomy tak, głupi będzie działał tak jak ty mówisz

no własnie.

Tyle że tych świadomych jest malutko, może nie te 0,01% (to świadome przejaskrawienie), ale tak czy siak mało

tymczasowy wiem i dlatego nie sprzedaje bo tych świadomych jest nie wielu, ale ja dom budowałam dla siebie więc to ze jest przeinwestowany to wiem, gdybym budowała na sprzedaż to tak jak Karolina, niby ładnie i wow ale dla głupiego, bo po roku czy dwóch połowa do wymiany, ja sobie dokładnie z tego zdaję sprawę, powiedziałam milion 200 tysięcy musiałbym mieć aby wyjść na swoje, jeśli nie mam takiego kupca, a nie mam bo i nie szukam to siedzę na dupie w najfajniejszym domu w okolicy:lol:

No wiadomo, że do ceny domu trzeba doliczyć aktualną cenę działki, bo inaczej to nie ma najmniejszego sensu. Świadomych klientów jest bardzo mało, ale też sprzedających, którzy uważają, że nie wiadomo w jakim luksusie dom sprzedają też jest sporo. Co mnie obchodzi, że ktoś ma włoskie płytki w domu, skoro ich cena jest porównywalna np. z Paradyżem? Jakiż to wyróżnik? Dlatego dla mnie tylko i wyłącznie - tak jak pisała Magda - budowa od nowa, po swojemu, według swojego projektu i swoje własne wykończenie.

ale wiecie co mój daleki znajomy sprzedał zajebiste mieszkanie w karkowie na mogilanach czyli daleko do centrum, w zasadzie to przed krakowem jeszcze, pięknie i z klasą urządzone za prawie 500 tyś za 70 m2, czyli można znaleźć świadomego kupca i sprzedawał mieszkanie około 2 miesięcy:o:o:o:o

ale wiecie co mój daleki znajomy sprzedał zajebiste mieszkanie w karkowie na mogilanach czyli daleko do centrum, w zasadzie to przed krakowem jeszcze, pięknie i z klasą urządzone za prawie 500 tyś za 70 m2, czyli można znaleźć świadomego kupca i sprzedawał mieszkanie około 2 miesięcy:o:o:o:o

Szybko poszło.

Jasne, że są świadomi kupcy!

Są tacy, którzy wejdą, zakochają się i nie chcą iść do gorszego. Ja na takich trafiam :).

kamila, nie obraź się, ale płytki Paradyż są w każdym domu - to raz, więc są oklepane, a dwa - mam tanie płytki w wiatrołapie, po trzech latach kilka popękało (do wymiany), poza tym już na etapie zakładania zdarzają się uszczerbki przy cięciach. Ale dla mnie to i tak był czysto estetyczny wybór ;).

Edytowane przez Ilona Agata

Nie wiem, czy to kwestia płytek, że są w każdym domu, czy np. zestawień kolorystycznych. Kiedy ja się wykańczałam modne było zestawienie bieli, kremu i brązu i taką mam właśnie jedną łazienkę, druga zrobiona w odcieniach szarości, bo też wówczas to było bardzo popularne rozwiązanie. Płytek jest ogrom i zatrzęsienie także można różną jakość wybrać u najróżniejszych producentów, nie tylko polskich. Tanie, drogie, włoskie, polskie, tak więc wyznacznik "Włoskie płytki" nie jest żadnym wyznacznikiem, bo nie mówi w sumie nic. Ja to przynajmniej tak odbieram. Wiadomo, że jesli ktoś sporo zainwestował, to nie sprzeda ze stratą, jeśli nie musi szybko sprzedawać. Ja za swoje mieszkanie też pewnie wzięłabym więcej niż standardowa cena w Poznaniu. Mieszkamy przy Maratońskiej, tam standard wykończenia budynków też jest wyższy niż standardowo u deweloperów, plus lokalizacja no i wykończenie też swoją część pochłonęło. Nie wiem, na razie po cichu myślę o sprzedaży, ale mąż jest na nie - pisałam wczoraj.