Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
Nie w takiej ilości jak jest podawana dzieciom obecnie.

Nie mówię, że wszystkim, ale generalnie jemy za dużo białka.

http://natemat.pl/72247,przebialczeni-polacy-przesadzaja-z-bialkiem

Podstawą diety dziecka powinny być węglowodany złożone, warzywa i owoce.

Dziecko potrzebuje ok. 50 g białka na dobę. W większości pochodzenia zwierzęcego.

Jeszcze jedno, żeby nie było, że siedzę i liczę ile białka moje dziecko zjada ;)

Jeśli dieta dziecka jest urozmaicona, i codziennie dostaje posiłek zawierający mięso, pije mleko, zjada jogurt, warzywa, owoce, to wszystko jest w porządku :)

Organizm zdrowego człowieka sam dobrze wie czego chce i domaga sie tego.

Jeśli dziecko nie jedzie na samych bułach czy ciastkach to wszystko jest ok :)

tylko że akurat z tego co zacytowałaś, to największym problemem jest nadmiar węglowodanów

Co jest gorsze - słodkie napoje, soczki, słodkie jogurty, słone przekąski (czipsy,paluszki itd) - po których za chwilę jest się znowu głodnym - czy większa ilośc białka, którego ciężko zjeść tak naprawdę za dużo - bo jest szybko uczucie sytości - ale tak jak napisałaś - to dotyczy zdrowego człowieka (że te uczucie sytości działa dobrze)

Problem w tym, że żywność jest coraz gorsza i coraz więcej ludzi ma problem z tym uczuciem sytości, co widać na ulicach

tylko że akurat z tego co zacytowałaś, to największym problemem jest nadmiar węglowodanów

Co jest gorsze - słodkie napoje, soczki, słodkie jogurty, słone przekąski (czipsy,paluszki itd) - po których za chwilę jest się znowu głodnym - czy większa ilośc białka, którego ciężko zjeść tak naprawdę za dużo - bo jest szybko uczucie sytości - ale tak jak napisałaś - to dotyczy zdrowego człowieka (że te uczucie sytości działa dobrze)

Problem w tym, że żywność jest coraz gorsza i coraz więcej ludzi ma problem z tym uczuciem sytości, co widać na ulicach

A gdzie napisałam o słodkich napojach, słodkich jogurtach, przekąskach?

Napisałam o węglowodanach złożonych. Kasze, makarony, płatki.

a ja już pieprzę, od dziś też będę solić, bo mam dwa:wave:

a i kupiłam świetną karafkę do wody z solo eve w tkmaxx za 99,00 a na czerwonej maszynie po 279,00:D

osz Ty:P, a mi tylko jeden udało się upolować na West, jak jeszcze będzie jakaś akcja cenowa- to dajcie znać:yes:

Gość tymczasowy19

agatah - tak się składa, ze ja mniej więcej wiem co ile ma B, T, W - mam nawet specjalny arkusz, który przelicza mi wszystko. Ale korzystam z niego sporadycznie, bo nie czuję takiej potrzeby. Jestem już dość długo na żywieniu LC - specjalnie nie używam słowa dieta - bo dieta to dla mnie coś co stosuje się krótkookresowo - a w moim przypadku to jest normalność, codzienność.

Ilona - żeby nie było - wędliny też nie tknę, chyba że sobie ją sam zrobię. Niestety bardzo szybko dogonilismy zachód jesli chodzi o produkcje wędlin, dzisiaj większość wędlin które można kupić jest niejadalna (na pewno dla mnie)

agatah - tak się składa, ze ja mniej więcej wiem co ile ma B, T, W - mam nawet specjalny arkusz, który przelicza mi wszystko. Ale korzystam z niego sporadycznie, bo nie czuję takiej potrzeby. Jestem już dość długo na żywieniu LC - specjalnie nie używam słowa dieta - bo dieta to dla mnie coś co stosuje się krótkookresowo - a w moim przypadku to jest normalność, codzienność.

Ilona - żeby nie było - wędliny też nie tknę, chyba że sobie ją sam zrobię. Niestety bardzo szybko dogonilismy zachód jesli chodzi o produkcje wędlin, dzisiaj większość wędlin które można kupić jest niejadalna (na pewno dla mnie)

Jak ktoś ma domek i kawałek działki to warto wygospodarować miejsce na wędzarnik. Niech się chowają te wszystkie niby "ECO" wędliny. Jakie pyszne szyneczki, jakie kruche indycze piersi wędzone, a rybka świeża z wędzarnika - poezja. Kurcze już mi ślinianki zaczęły pracować