Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirelko, a używałaś Fusilade? Ja go lubię.

tak pestko, fusilade mam aktualnie :). Zmieniam co jakiś czas, choć mam go litr więc starczy na długo :)

Reni, my też nie mamy chwastów. Polecam Ci używanie tego nawozu- bardzo pomaga + częste koszenie oczywiście i żadne chwasty nie mają szans:)

http://www.agrecol.pl/283-trawniki/18-nawoz-do-trawnikow-zachwaszczonych

http://image.ceneo.pl/data/products/16471144/i-agrecol-nawoz-do-trawnikow-zachwaszczonych-5-kg.jpg

Piękne foty z wakacji- znam tą cukierenkę:wiggle: Śliczna z Was rodzinka, pozdrawiam:)

agawi ... a jak działą to ustrojstwo ? Tzn. tak na chłopski rozum wytłumacz mi proszę jego działanie? Dziwne, że mój pan od traw o tym nie wspomniał ....

aaa... doczytałam. Ale on ma azot ! a teraz nie bardzo azotem możne trawę traktować. On po prostu daje trawie kopa , jak chyba każdy nawóz z azotem ?

Edytowane przez mirela99

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

reni - trawa aby była ładna MUSI być nawożona. Albo stosuje się środku długodziałające (wtedy wystarczy dwa razy w roku, ale są droższe) albo krótko działające (co miesiąc najlepiej). Bez jedzenia (azotu) trawa marnieje. Kazdy nawóz z azotem spowoduje szybki rozrost trawy. A im ona gęstsza tym chwastów powinno być mniej, Ale to raczej praktyka - one i tak sobie jakoś w gęstwinie radzą. Tyle nasion wiatr przywiewa, że nie wierzę, aby samym nawozem można było wytępić chwasty.

Ale pocieszę Cię - większość chwastów jest jednoroczna, więc jak będziesz regulanie kosić i nie dopuścisz w ten sposób do ponownego wysiania się to one zginą. Dlatego wszyscy zalecają KOSZENIE regularne.

Teraz nawóz jesienny, ze zmniejszoną iloscią azotu. A na wiosnę - bomba azotowa :).

dzięki agawi

czyli taki nawóz dopiero na wiosnę?

reni - trawa aby była ładna MUSI być nawożona. Albo stosuje się środku długodziałające (wtedy wystarczy dwa razy w roku, ale są droższe) albo krótko działające (co miesiąc najlepiej). Bez jedzenia (azotu) trawa marnieje. Kazdy nawóz z azotem spowoduje szybki rozrost trawy. A im ona gęstsza tym chwastów powinno być mniej, Ale to raczej praktyka - one i tak sobie jakoś w gęstwinie radzą. Tyle nasion wiatr przywiewa, że nie wierzę, aby samym nawozem można było wytępić chwasty.

Ale pocieszę Cię - większość chwastów jest jednoroczna, więc jak będziesz regulanie kosić i nie dopuścisz w ten sposób do ponownego wysiania się to one zginą. Dlatego wszyscy zalecają KOSZENIE regularne.

Teraz nawóz jesienny, ze zmniejszoną ilością azotu. A na wiosnę - bomba azotowa :).

Reni i, nie ma sprawy:) Tak jak napisała mirelka to nawóz z azotem, więc wolno go stosować od wiosny do końca sierpnia. Teraz wskazany jest nawóz jesienny bez azotu. Nie polecam Ci nawozów długo działających. O niebo lepsze są te normalne, używane co 4,5 tygodni.

Mirelko, nie wiem czy wierzysz, czy nie, ale my mamy minimalną ilość chwastów, używamy tylko tego nawozu z odchwaszczaczem + koszenie raz w tygodniu i oczywiście regularne podlewanie. Mamy na trawie dywan, a raczej dywan z trawy.:wiggle: Spróbuj tej metody u siebie, a efekty ocenisz sama. Pryskanie jest o wiele bardziej uciążliwe.

mirella i agawi bardzo wam dziękuję za wskazówki, napewno zrobię jak mówicie

pysiaczek :bye: dzięki wielkie

Ola ja owszem jestem niezadowolona ale moje niezadowolenie nie moze mieć wpływu na twoją decyzję.

Mi nie podoba się kolor kamienia bo nie pasuje mi do mojej koncepcji, chciałam coś szarego i nie wiem co mnie pokusiło na taki beż, łudzilam się ze będzie bielszy, a po drugie fachowiec źle mi go położyl i to najbardziej mnie wk....wia jak na niego patrzę, jest krzywo, fuga ma rózne wymiary i wypłukuje się i ogólnie nie mogę parzeć na te moje schody ale napewno będę je wymieniać więc dzis inaczej do tego podchodzę, także jeśli ci się podoba to kupuj.

witam cie u mnie , ja u ciebie też bywam ale tylko podczytuje, oczywiście piękny domeczek posiadasz, jakże podobne klimaty:wiggle:

Edytowane przez reni1980

Reni ależ Ty masz oczy...piękne:jawdrop:no cała Jesteś śliczna :)ale te oczy....cudna Rodzinka, a Mąż...sama Wiesz;)mnie nie wypada komplementować cudzych mężów;)

Z trawnikiem to niestety Cię nie pocieszę...ja swój mam od maja i już mam go dość...koszenie - ja swój 2 razy w tygodniu bo mlody i mamy kosic wysoko, chwasty...kurna chemię mam od czerwca i nie znalazlam jeszcze czasu , zeby jej uzyc...wogole to myslalam, że jak bede miec nasadzenia - rabaty, trawnik taki profesjonalnie załozony to cała reszta to bułka z masłem...o ja głupia:bash::bash::bash:ale jak patrzę na moje boso biegające , rozesmiane dzieciaki to cieszę się , że mamy dom ze sporym ogrodem;)

aneta witaj serdecznie i dzięki za komplementy, tym samym przypomniałaś mi że nie usunęłam jeszcze wszystkich zdjęć:jawdrop:

co do trawki, to niestety tylko dbanie o nią sprawia że jest piękna, będąca samopas przypomina łąkę a nie trawnik:bash:

choć uważam że twoja i tak jest piękna i zadbana a przede wszystkim jaka gęsta:jawdrop:

hanah mówisz ogrodzenie, za 100 lat może będzie:bash:

hejka dziewczyny w tę pochmurno deszczową sobotę

Sharlotka dzięki za komplementy, miło słyszeć

pasie, aneta młoda? w sensie patrząc na moje dzieci? ja poprostu szybko zaczęłam edukację seksualną:rotfl:

rere lejesz miód na moje serce, mówisz ze będziemy zawsze piękne i młode:rotfl:

pesteczko i po co mi to pokazujesz, na mnie wszystkie piękne ogrody działają jak nóż w kieszeni, tylko się denerwuję

ale fakt ogród robi wrażenie, a jeszcze jak powstanie ten taras:jawdrop:

:hug: Reni pokazuję specjalnie, bo... tym ogrodem zajmuje się wyłącznie w weekendy jeden człowiek. Wyobrażasz sobie - ogród jest tak zrobiony, że nie wymaga dużo pracy. Powiem Ci jeszcze, że właściciel jest wydawcą książek, więc ma mało czasu wolnego.

Dla mnie wizyta w tym ogrodzie w połączeniu z wiedzą o jego niezbyt dużej pracochłonności jest jak balsam dla duszy i ciała.

Uwierzyłam, że można stworzyć w ogrodzie coś, co nie będzie jak wór z toną węgla wleczony wszelkimi siłami :wiggle: