Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie ja jakaś "lewa" jestem w planowaniu jedzenia - np jadę do lidla - 180 płacę a tam na 2 obiady maks... reszta to jakieś "przypadki" :lol2:

no nie umiem zaplanować - np dziś mam obiad od mamy - a jutrzejszym obiedzie przyjdzie mi pewnie pomyśleć jutro o 14.30

ja też obiadów nie planuję, ale jak umyślę coś w ciągu dnia to robię listę, czasami kupię jakieś pierdoły, ale jak pójdę bez listy to połowy zapomnę kupić

będzie. będzie - ja bardzo chciałam nad polskie morze w tym roku ale nie wypaliło - więc jadę do SPA blisko na 8 dni:cool:

a propo moich zdolności typowo standardowo-obiadowych ( bo np włoskie mi każde wychodzi ;) - gotowałam zupę, miał być rosół ale coś bez smaku był, dodałam więc warzyw i miała być warzywna..ale dalej coś nie teges, dodałam przetarte ogórki i miała być ogórkowa... ale śmietana mi się ścięła :lol2::lol2::lol2: tym sposobem 3 godz gotowania zostało spłukane w wc:mad:

w ogóle mi się wydaje, że rosół smaczny to ciężko zrobić, z mięsa dostępnego w sklepie, wychodzi bez smaku i koloru

też po ćwiczeniach mam takie ssanie, że od lodówki nie odchodzę

dlatego trzeba jeść przed ćwiczeniami, ale też nie za późno bo potem ciężko się ćwiczy. Ty chyba z samego rana chodzisz, to chociaż banana zjedz

skąd wiesz że nie masz?

grupa "zbóż" - to najczęstsza nietolerancja (druga to produkty mleczne)

zboża są najbardziej naduzywaną grupą - pieczywo,mąka,przekąski - wymieniać można długo.....

mało kto zdaje sobie sprawę, ze przyczyną jakiejś tam drobnej (początkowo) infekcji może być coś tak naturalnego jak jedzenie pieczywa

a reakcje immunologiczne mają to do siebie, że z czasem się nasilaja

mało osób zdaje sobie z tego sprawę bo myli takie pojęcia jak nietolerancja i alergia pokarmowa.

Ja mam np. Hashimoto i wiem, że powinnam unikac glutenu, nawet miałam okres w swoim życiu, że 4 miesiące byłam na diecie bezglutenowej, ale jakoś z powrotem wróciłam do pachnących bułeczek:/

z tą nadwrażliwością/alergią/nietolerancją to takie wielkie HALLO odkąd każdy neta ma - znajduje u siebie 101 alergii - a po badaniach okazuje się, ze to np nie gluten a np. ryż... a zamiast białka mleka np sama laktoza albo białko kurze.

Także najpierw badania - porządne a później alergizowanie się.

bratkaf to przy Hashimoto gluten trzeba wykluczyć???? :eek:Bo ja mam ale nic mi endokrynolog nie mówiła...:jawdrop:

no właśnie podobno tak: http://www.tlustezycie.pl/2013/08/hashimoto-niedoczynnosc-tarczycy.html (dość obszerny artykuł na temat tej choroby, o glutenie trochę niżej). Moja endo nie zaleciła, ale też nie odradziła, mówiła na zasadzie może Pani spróbować

Tymczasowy nie do końca - najeździłam się z dzieckiem odkąd skończył 3 m-c po lekarzach - łącznie z tą kliniką w Poznaniu i trochę inaczej to profesor przedstawiał.

Stąd prosty przykład w mleku dla dzieci mających nietolerancję/alergię na mleko: nutramigen wysoko hydrolizowana mieszanka ( mój to pije) nie ma ani białek, ani laktozy - czysty skład a jest np bebilon pepti który jest mniej hydrolizowany i dużo dzieci go toleruję a też jest stosowany w trakcie alergii/nietolerancji białka mleka czy laktozy.

także akurat to ma znaczenie czy laktoza tylko czy białka mleka - bo nie ma co siebie/dziecka pozbawiać wapnia z mleka krowiego jak wystarczy je zastapić mlekiem laktoze free.

Co innego to nietolerancje krzyżowe - często białko idzie w parze z glutenem ale nie zawsze, mój np nie mógł kukurydzy ani skrobi ziemniaczanej - a przecież kaszka kukurydziana jest dozwolona chyba od 4 m-c życia.

Edytowane przez Magda_lena85

kurcze dajcie spokój, ludzie czytają i wymyślają, dzis kazde dziecko ma na cos allergie, a ludzie w aptekch kupują co wlezie a firmy farmaceutyczne liczą kasę

miałam znajomego, nigdy nie jadł na macu, jak miał przeziębienie to leżał w domciu 3 tyg, aby porządnie sie wykurować, nie pił, nie palił i nie jadł syfu, zmarł mając 32 lata