Daila 26.10.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ilonko ja nie mówię tu o minusach, przynajmniej nie chciałam tego tak napisać. Ja nie lubię tego ciepła od płytki . Ciężko mi to opisać, ale mam wrażenie jak bym miała ciągle gorące nogi (spocone), a nigdy nie mam. Ja tez mam w obecnym domu podłogówkę m. in. w łazience i też sobie jej nie wyobrażam jej tam nie mieć, ale w salonie już nie czy w sypialniach (w domu który teraz budujemy też tak będzie). I tak jak napisałaś długo się nagrzewa a to dla mnie ważne. Wiem też, że można mieć drewno na podłogówce, ale ono już nie odda tak ciepła jak np. płytka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 26.10.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja uwielbiam właśnie to ciepełko pod stopami Lubię chodzić boso i o ile na drewnie jest do wytrzymania okrągły rok nawet bez podłogówki, o tyle na płytce w kuchni czy łazience bez niej jest już bardzo nieprzyjemnie Co do nagrzewania to faktycznie trzeba pilnować, żeby temperatura nie spadła zbyt nisko. Kiedyś wyłączyli nam prąd zimą (na zewnątrz trzaskający mróz), temperatura w pół dnia spadła do 14 stopni, a kolejne pół dnia podnosiła się do 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daila 26.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 I u nas właśnie z utrzymaniem ciepła może być ciężko i nie chcę pół dnia nagrzewać. Kaloryfery mi jakoś szczególnie nie przeszkadzają, choć ściana za nimi już mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 26.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) I u nas właśnie z utrzymaniem ciepła może być ciężko i nie chcę pół dnia nagrzewać. ale własnie przy ogrzewaniu podłogowym i odpowiednim piecu ustawia sie tak zeby cały czas grzało na niskim parametrze ,a wylaczy sie jak sterownik zarejestruje odpowiednia temp a nie w systemie 0/1 ...taka jest ekonomicznie i ciepło w całym domu ..oczywiscie przy braku np pradu dłżej trwa nagrzewanie..ale tez dłużej oddaje ciepło a juz piec nie ciągnie gazu Edytowane 26 Października 2012 przez ivy17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daila 26.10.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 u mnie nie będzie gazu, nie ma na to najmniejszych szans, chyba w przyszłym życiu i nie lubię jak też cały czas się grzeje.Jak będzie piec na paliwo stałe to tez trzeba go wyczyścić i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 26.10.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 witajcie dziewczynki wieczorkiem, juz dużo pisaliśmy własnie u mnie o zaletach podłogówki rere ja mam podłogówkę wszędzie i jestem bardzo zadowolona, i nigdy bym nie zrobiła grzejnikow, wcale nie jest zimno wręcz przeciwnie, jest ciepło i to równomiernie a nie jak w przypadku kaloryferów tylko w jego pobliżu, oczywiscie w pralni mam grzejniki aby suszyć ręczniki i jeden mały w lazience górnej własnie po to samo, w pralni ze względu na to ze mam dwa duże grzejniki nie zrobiłam podłogówki aż 3 m2 podłogi i strasznie żałuję, te zimne płytki są okropne, ja wieszam pranie to zawsze stoję na dywaniku. w jadalni nie mam zimno pomimo tego ze są dwa duze okna ale powinno się w poblizu duzych okien dać częściej przewody , mi tak fachman nie zrobił, no trudno, ale jestem zadowolona ze mam wszedzie podłogowe ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.10.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Reni, wiem, że się powtarzam, ale chcę się upewnić, że podejmę słuszną decyzję. Jeszcze mam jedno pytanie, może bardzo głupie. Powiedzcie mi czy podłogówką da się sterować tak żebym miała np w salonie te 21-22 stopnie a w sypialniach 18-19 stopni? Przyzwyczailiśmy się do niskich temperatur w sypialni i jak jestemy u rodziców (zimą i latem) to przeżywamy koszmary ze snem. Gorąco nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 26.10.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 można zastosowac sterowniki tak aby w kazdym pomieszczeniu była żądana temperatura. Wszystko zalezy od sterowania ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.10.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Wszystko zalezy od sterowania ogrzewania Masz na myśli rodzaj pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 26.10.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Masz na myśli rodzaj pieca? mam na myśli sterowiki do ogrzewania które montuje sie w pomieszczeniach aby sterować temeraturą w pomieszczeniu w celu uzyskania odpowiedniej. tak poza tym piec tez powinien byc dobrany do podlogowki czyli jak największej sprawności na niskim parametrze , czyli tak jak sie grzeje podłogowką Edytowane 26 Października 2012 przez ivy17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.10.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 mam na myśli sterowiki do ogrzewania które montuje sie w pomieszczeniach aby sterować temeraturą w pomieszczeniu w celu uzyskania odpowiedniej. tak poza tym piec tez powinien byc dobrany do podlogowki czyli jak największej sprawności na niskim parametrze , czyli tak jak sie grzeje podłogowką To już mniej więcej wiem o co chodzi Ivy, u Ewci piszesz, że jesteś prawie z branży. Jakby co to mogę Ciebie pytać jeśli będę miała jeszcze jakieś pytania? Reni, już Ci nie zaśmiecam wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 26.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 pytaj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 pytaj śmiało Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 26.10.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Rere, ja mam pod schodami wbudowane w ścianę sterowanie podłogówką, w jednym miejscu i tam ustawiamy temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach, ale dla mnie to czarna magia, dlatego jak nie ma męża to korzystam ze sterowników, które są zamontowane przy kontaktach, a pokrętło działa mniej więcej jak to przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ilonko, cieszę się, że jest taka możliwość, bo tego nie byłam pewna/ nie doczytałam. Mam spuchniętą głowę od myślenia o różnych sprawach technicznych. Na męża nie zwalam tego, bo on ma co innego do roboty... Pewne sprawy muszę już mieć teraz przemyślane i uwzględnione w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 27.10.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Pewne sprawy muszę już mieć teraz przemyślane i uwzględnione w projekcie. będziesz miała projekt indywidualny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 27.10.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 będziesz miała projekt indywidualny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 29.10.2012 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 rere spoko, spoko zawsze możesz u mnie pisać, jeszcze wracając do podłogówki, jeśli chcesz mieć drewno na podłodze, to go nie można przegrzać, max temperatura dla drewna to 28 stopni, i taka podłoga powinna mieć swój obieg, inny jak dla płytek. wczoraj doczekałam się toaletki, efekt lepszy niż zainwestowana kasa:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Reni, Ty masz podłogówkę po drewnem (?) to są deski lite, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 29.10.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 w salonie mam trójwarstwówkę a w łazience zaryzykowałam i mam lity merbau i nic się nie dzieje, ale litych nie wolno na ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts