Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ilonko ja nie mówię tu o minusach, przynajmniej nie chciałam tego tak napisać. Ja nie lubię tego ciepła od płytki :rolleyes:. Ciężko mi to opisać, ale mam wrażenie jak bym miała ciągle gorące nogi (spocone), a nigdy nie mam. Ja tez mam w obecnym domu podłogówkę m. in. w łazience i też sobie jej nie wyobrażam jej tam nie mieć, ale w salonie już nie czy w sypialniach (w domu który teraz budujemy też tak będzie). I tak jak napisałaś długo się nagrzewa a to dla mnie ważne.

Wiem też, że można mieć drewno na podłogówce, ale ono już nie odda tak ciepła jak np. płytka.

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja uwielbiam właśnie to ciepełko pod stopami :yes: Lubię chodzić boso i o ile na drewnie jest do wytrzymania okrągły rok nawet bez podłogówki, o tyle na płytce w kuchni czy łazience bez niej jest już bardzo nieprzyjemnie :yes:

Co do nagrzewania to faktycznie trzeba pilnować, żeby temperatura nie spadła zbyt nisko. Kiedyś wyłączyli nam prąd zimą (na zewnątrz trzaskający mróz), temperatura w pół dnia spadła do 14 stopni, a kolejne pół dnia podnosiła się do 20.

I u nas właśnie z utrzymaniem ciepła może być ciężko i nie chcę pół dnia nagrzewać.

ale własnie przy ogrzewaniu podłogowym i odpowiednim piecu ustawia sie tak zeby cały czas grzało na niskim parametrze ,a wylaczy sie jak sterownik zarejestruje odpowiednia temp a nie w systemie 0/1 ...taka jest ekonomicznie i ciepło w całym domu ..oczywiscie przy braku np pradu dłżej trwa nagrzewanie..ale tez dłużej oddaje ciepło a juz piec nie ciągnie gazu :cool:

Edytowane przez ivy17

witajcie dziewczynki wieczorkiem,

juz dużo pisaliśmy własnie u mnie o zaletach podłogówki

rere ja mam podłogówkę wszędzie i jestem bardzo zadowolona, i nigdy bym nie zrobiła grzejnikow, wcale nie jest zimno wręcz przeciwnie, jest ciepło i to równomiernie a nie jak w przypadku kaloryferów tylko w jego pobliżu, oczywiscie w pralni mam grzejniki aby suszyć ręczniki i jeden mały w lazience górnej własnie po to samo, w pralni ze względu na to ze mam dwa duże grzejniki nie zrobiłam podłogówki aż 3 m2 podłogi i strasznie żałuję, te zimne płytki są okropne, ja wieszam pranie to zawsze stoję na dywaniku.

w jadalni nie mam zimno pomimo tego ze są dwa duze okna ale powinno się w poblizu duzych okien dać częściej przewody , mi tak fachman nie zrobił, no trudno, ale jestem zadowolona ze mam wszedzie podłogowe ogrzewanie

Reni, wiem, że się powtarzam, ale chcę się upewnić, że podejmę słuszną decyzję.

Jeszcze mam jedno pytanie, może bardzo głupie. Powiedzcie mi czy podłogówką da się sterować tak żebym miała np w salonie te 21-22 stopnie a w sypialniach 18-19 stopni? Przyzwyczailiśmy się do niskich temperatur w sypialni i jak jestemy u rodziców (zimą i latem) to przeżywamy koszmary ze snem. Gorąco nie do wytrzymania.

Masz na myśli rodzaj pieca?

mam na myśli sterowiki do ogrzewania które montuje sie w pomieszczeniach aby sterować temeraturą w pomieszczeniu w celu uzyskania odpowiedniej.

tak poza tym piec tez powinien byc dobrany do podlogowki czyli jak największej sprawności na niskim parametrze , czyli tak jak sie grzeje podłogowką

Edytowane przez ivy17

mam na myśli sterowiki do ogrzewania które montuje sie w pomieszczeniach aby sterować temeraturą w pomieszczeniu w celu uzyskania odpowiedniej.

tak poza tym piec tez powinien byc dobrany do podlogowki czyli jak największej sprawności na niskim parametrze , czyli tak jak sie grzeje podłogowką

To już mniej więcej wiem o co chodzi ;) Ivy, u Ewci piszesz, że jesteś prawie z branży. Jakby co to mogę Ciebie pytać jeśli będę miała jeszcze jakieś pytania?

Reni, już Ci nie zaśmiecam wątku.

Rere, ja mam pod schodami wbudowane w ścianę sterowanie podłogówką, w jednym miejscu i tam ustawiamy temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach, ale dla mnie to czarna magia, dlatego jak nie ma męża to korzystam ze sterowników, które są zamontowane przy kontaktach, a pokrętło działa mniej więcej jak to przy grzejnikach.

Ilonko, cieszę się, że jest taka możliwość, bo tego nie byłam pewna/ nie doczytałam. Mam spuchniętą głowę od myślenia o różnych sprawach technicznych. Na męża nie zwalam tego, bo on ma co innego do roboty... Pewne sprawy muszę już mieć teraz przemyślane i uwzględnione w projekcie.

rere spoko, spoko zawsze możesz u mnie pisać, jeszcze wracając do podłogówki, jeśli chcesz mieć drewno na podłodze, to go nie można przegrzać, max temperatura dla drewna to 28 stopni, i taka podłoga powinna mieć swój obieg, inny jak dla płytek.

wczoraj doczekałam się toaletki, efekt lepszy niż zainwestowana kasa:lol2: