reni1980 12.11.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Reni, specjalistko największa od podłogówki w połączeniu z drewnem, PORADŹ proszę!!!!! Chcę podłogę drewnianą (deski lub parkiet) na 90% parteru - ogrzewanego podłogówką (mam tylko 2 grzejniki dekoracyjne w salonie). A wszyscy wokół, że przecież kafle znacznie lepiej przewodzą ciepło, że to się nie sprawdzi, że domu nie dogrzejemy......... Czy Ty masz na dole tylko podłogówkę? Na drewnie? ja mam podłogówkę z całym domu, na dole kafle i drewno w salonie, u góry panele, wiadomo ze kafle przewodzą ciepło najlepiej ale drewno także, ale najlepiej jak będzie klejone do podłoża a nie układane pływająco, u góry mam panele i jest ciepło a mam tylko podłogówkę. Ja jestem zadowolona ale musisz pamiętyać ze drewnianej podłogi nie można przegrzać, max tem to 28 stopni, każdy hydraulik powie, ze kafle najlepsze bo nie orientuje się jak technologie poszły do przodu, kafle dawało sie od zawsze. A i na dole jak i u góry mam tylko podłogówkę, grzejnik mam jeden w pralni na ręczniki. A i parkietu nie możesz dać na podłogówkę, tzn możesz dać deski trój lub dwuwarstwowe ale nie lite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Reni, dziękuję Ci za pomoc - czyli tylko deski, klejone, że warstwowe to wiem, ew. 2-3 lamelkowe mogą być? Wiem, że nie wolno przegrzewać - no ale chyba nie porywam się z motyką na słońce i będzie zimno/ chłodno, prawda?Oczywiście podłogówka jest odpowiednio gęsto ułożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 mnie nie jest zimno, a mam duże okna, w salonie 4m w jadalni 3m i wykusz około 3m, , ja bym na pewno dziś zrobiła tak samo jak mam, i dałabym więcej drewna niż mam, ile jest lamelek na desce nie ma znaczenia innego niż wizualny, napisałaś o parkiecie więc się wystraszyłam że litą, wiesz najlepiej jest kleić ale producenci także polecają układać pływająco na podłogówce, ale klejona deska jest stabilna i już nic nie staje się izolatorem, tylko deska, w przypadku pływającej izolatorem jest jeszcze podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 sharlotko (jak mogę się wtrącić) drewno przecież spokojnie może być. I nie bój się niedogrzania (jak odpowiednio są rurki położone) conajwyżej mozesz nieco więcej zapłacić za opał. I tylko tyle. Ciepło będzie zawsze. A 28 na podłodze - to wrzatek którego nigdy nie zrobisz bo nie wytrzymasz chodząc po niej, będzie niekomfortowo. Ogólnie na połogę może być temperatura maxymalna 45 stopni (wychodząca na piecu). Wtedy podłoga jest tylko lekko ciepła. Ciepłe drewno jest bardzo miłe w dotyku . Ale to jest związane z większymi kosztami (nawet nie chcę sobie przypominać ile mnie kosztowała trójwartstwówka w sypialni) zarówno materiału jak i ogrzewania. Ja mam w 100% podłogówkę i najlepiej się czuję u So w pokoju gdzie są panele. Najprzyjemniej mi się chodzi i cena Quick Stepa jest o niebo przyjaźniejsza niż deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Najprzyjemniej mi się chodzi i cena Quick Stepa jest o niebo przyjaźniejsza niż deski. oj ja bym powiedziała że porównywalne, ale porównywać nie ma co, ja wolę drewno na podłogówce niż panele, dzis pewno bym ich nie dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 miało być niż kafle - sorki a ja żałuję ze względu na cenę. Wygląd identyczny, komfort identyczny a cena masakryczna. Dałabym w sypialni panele z czystym sumieniem. A reszta jak jest, kafle są cholernie funkcjonalne jak ma się ogród, zwierzaki, dzieci i całe lato biega się z tarasu/ogrodu do domu w buciorach. Nawet jak maluję coś to nie myślę, czy dobrze mam podłogę zabezpieczoną. Koty krwawe kąski wcinają w kuchni a ja jak jestem w ogrodzie to się nie lękam do kuchni wpaść przez salon po szklankę wody. Wszystko ma swoje plusy i minusy, każdy musi do swoich osobistych upodobań sobie dobrać podogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 OK Reni i Mirela - dziękuję Wam za rozwianie wątpliwości!Czyli: nie bać się, że się domu nie ogrzeje.U nas parter, jeśli zdecydujemy się na drewno, nie kafle, na pewno będzie w desce, bo naturalna, przyjemna i piękna, ale poddasze - panele.Cóż, nie wydam TAKICH pieniędzy jeszcze na ponad 100 metrów deski na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 a, i panele u nas na parterze odpadają ze względu na konieczność list dylatacyjnych co 8 m - nie wyobrażam sobie listwy wypadającej w widocznej części salonu/ jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 sharlotko - jak nie ogrzejesz to nie będzie wina deski tylko źle zrobionego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 właśnie tak kafle cenowo chyba nawet drożej, dobre kafle około 100, klej i fachman i daje prawie 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 fachmanów i materiałów jestem pewna:) - więc OK, odrzucam uprzedzenia dot. drewna i wierzę, że będzie ciepło. Reni, masz rację, deska fazowana, z olejowaniem na kolor i usługą montażu kosztuje około 200 zł/ m - piękne płytki tyle samo, a często i znaaaaacznie więcej! (przy płytkach po niecałe 200 zł za metr z położeniem, klejem i fugą cena wzrośnie pewnie prawie do 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 nie no, przewaga płytki to trwałość tylko i wyłącznie. Nie pisałam nigdzie o cenie. Cena mnie dobiła przy desce trójwartwowej - moja docelowo kosztowała 280 pln za metr . A panel bardzo dobry 100 pln. Mówiąc o różnicy w cenie to własnie miałam na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Mirelko,280 to strasznie drogo - ale Ty masz egzotyk chyba, ja chcę dąb, na szczęście w granicach 200 zł powinniśmy się zmieścić.Ale dobre panele są b.drogie - nam wyceniono Balterio na.........160 zł za metr, z podkładem i ułożeniem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 o tak, ja jeszcze zapomniałam o fudze, dobre płytki to spokojnie nawet 300 stówy mirella a co masz za deskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) nie mam egzotyka - dąb bielony trójwarstwówka. To moja wycena:Pokój Finishdeska 20 m2Deska 21 m2 x 175 = 3'675,00 złGrunt 4 x 30 = 120,00 złKlej 28 x 25 = 700,00 złRobocizna 20 x 40 = 800,00 złRazem 5295+8%VAT = 5'718,60 zł+ 323,00 wzmocnienie+ 100,00 frezowanie= 6'141,60 zł za metr 307,80 pln(nawet więcej wyszło niż 280, zapomniałam o dodatkowych kosztach).dobrze, że to nie był parter bo jeszcze izolacja szła.A nadmieniam, że mieszkam w tzw zagłębiu parkietowym więc ceny nie powinny być ogormne i wykonawca ma zakład 1 km ode mnie. A płytka - 100pln za metr, 35 robocizna, 500 pln za cały klej płaciłam (nie wylicze ile za metr wyszło) a fuga to grosze.Panel Quick steap teak biały bielowny 80 pln plus 15 ułożenie plus klej (nie wiem ile ;(). I jeszcze dodam że: nie widać WIZUALNIE rożnicy między panelem u mnie a deską. Deska się rysuje a po panelu So jeździ zwykłym plastikowym fotelikiem na kółkach i nie ma ryski . Edytowane 12 Listopada 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 oj to drogo cię skasowano, zwłaszcza za klej i grunt, robocizna tez zajebiście dużo, gdzieś ty go znalazła, ja biorę za klej i grunt 36 zł a za ułożenie 25, i to na dobrej chemii. Co za wzmocnienie i frezowanie, jak juz w temacie siedzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 a i u mnie to ceny brutto a u ciebie netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.11.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) wylewka była nieco popękana (podobno) porónywałam jeszcze 3 innych i podobnie to wyglądało. A firma dosyć renomowana u nas (na PW mogę dać Ci nazwę). ha, widzę, że na końcu dali mi łaskawie upust 500 pln , więc pewnie dlatego dźwigają cenę . Jeszcze pamiętam (to był 2010 rok) że miałąm gratis olejowanie drugiego pokoju (klepka przemysłowa). Zaraz sprawdzę na starych mailach. Moazika przemysłowa mnie wyszła taniej bo 230 pln Edytowane 12 Listopada 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.11.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 a daj tak z ciekawości poznam firmę i jej ceny, jeśli z QS jesteś zadowolona to nie dziwię się ze dziś już byś drewna nie kupiła, cenowo przepaść.Ja z kolei mam u góry balterio i dziś pukam się w łeb dlaczego nie dałam drewna, w podobnej cenie miałabym jakąś 3 lamelę bieloną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 12.11.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Reni, czyli QS jest lepszy jakościowo od Balterio? Pytam, bo na poddasze potrzebujemy dobrych paneli. No ale z tą cenową przepaścią, to jak to jest??? Nam wyceniano deskę warstwową na 200-220 zł, a panele z podkładem i montażem na 160 zł - więc wg mnie bardzo drogo, jak za panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts